2018 október 23., kedd
Dömötör Csaba. MTI Fotó: Kovács Attila

„Ez csak álvita a Helsinki Bizottság részéről”

Share

A Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát a nemzeti konzultációval kapcsolatban jó hírnév megsértése miatt. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ugyanakkor ez csak álvita, a jogszabályok elég világosak ebben a kérdésben.

A konzultációban idézik a szervezet egy állásfoglalásának részletét a határzárral kapcsolatban. A HB szerint a konzultáció azt a látszatot kelti, hogy általános véleményt mutat, miközben állításuk szerint ők csak egy konkrét ügyre reflektáltak.

Korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott:felháborító, hogy a Helsinki Bizottság jogi úton próbálja megállítani a nemzeti konzultációt.

Dömötör Csaba az MTI-nek azt mondta: úgy látszik, hogy a Soros György által támogatott szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgárok ne nyilváníthassanak véleményt a milliárdos terveivel kapcsolatban.

Az államtitkár a Magyar Idők értesülésére reagált, amely szerint a nemzeti konzultáció valamennyi kérdőívének bezúzatását és a kormányzati akció honlapjának lekapcsolását is követeli személyiségi jogaik állítólagos megsértése miatt a Helsinki Bizottság.

Mindent megtettek a bevándorlásért 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: aki elolvassa a nemzeti konzultáció szövegét és ismeri a Helsinki Bizottság tevékenységét, akkor semmilyen valótlan állítást nem talál. Ezt egyébként maga a szervezet sem mondja. Arról van szó, hogy valós tényeket a konzultáció szerintük valótlan színben tüntet fel.

A frakcióvezető kiemelte: egyértelmű, hogy az ilyen civil szervezetek, NGO-k 2015 óta mindent megtettek azért, hogy a bevándorlást az ország számára kívánatos folyamatként tüntessék fel, annak illegális formáját, a tiltott határátlépést is. Hozzátette: az ilyen esetekben is próbálták mindig a lehető legenyhébb büntetést elérni, akár nemzetközi színtéren is lejáratva az országot.

Álvita az egész?  

Alapjogokért Központ szerint a Helsinki Bizottság felvetése valójában csak álvita.

Szánthó Miklós, a központ igazgatója rámutatott: azért tartják az egészet álvitának, mert  a jog elég egyszerűen fogalmaz a kérdésben. A közszereplőknek, amilyen a Helsinki Bizottság is, fokozott kritikatűrési kötelezettsége van, akár valós, akár valótlan állítások jelennek meg róluk. Ami a bizottság esetében természetesen valósak – húzta alá az igazgató.

A szakértő arra is rávilágított, hogy a bírói gyakorlat is abba az irányba mutat, hogy közszereplőnek a velük kapcsolatban elhangzott állításokat és kritikákat jóvalta fokozottabb mértékben kell tűrniük, mint egy hétköznapi állampolgárnak. A Helsinki Bizottság részt vesz a politikai harcokban, „cserébe” pedig viszontválaszokat kap.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a HB folyamatosan álvitákat generál, pár hónappal ezelőtt például az volt a problémájuk, hogy az általuk LMBTQI-személyeknek hívott menekültek számára a magyar ellátórendszer nem biztosít külön szakpszichológiai ellátást.

forrás: Kossuth Rádió/180 perc, MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.TiboAr Gutay

    Ezt a hazaáruló gazember komcsi-zsidó bandát végre be kéne tiltani! Amen.

  2. Dávid Szaniszla

    Az ilyen álvitákkal nem foglalkozunk, mi aláírjuk amit kell, kipipáljuk Sorost és bandáját! HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.