2019 január 23., szerda
Osztie Zoltán Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ezért marad el a Horthy-megemlékezés és emlékmise

Share

Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével – nyilatkozta a szemlélek.blog.hu-nak Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) vezetője, ezért a szombatra tervezett, nagy felháborodást kiváltó Horthy megemlékezést és szentmisét mégsem tartják meg. A plébános pozitív lépésekkel válaszol a negatív reakciókra.

A portálnak Osztie Zoltán azt mondta, nem jutott eszükbe, amikor a szervezést elkezdték, hogy ez a dátum épp a Holokauszt Emléknapjára esik.

„Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy épp az Ausschwitz-cal kapcsolatos nemzetközi emléknap is erre a dátumra esik. Ezt akár fel is lehet róni nekünk, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve döntés született arról, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartjuk meg” – nyilatkozta a Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosa.

Osztie azt mondta, a rendezvény szervezője a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia volt, a KÉSZ csoport csak a meghívót írta alá és a gyakorlati rendezésben vett részt. Arra a felvetésre, hogy feszültségkeltés szándéka nem volt-e az időpontválasztásban, úgy válaszolt: “ez olyan rosszindulatú feltételezés, ami azokat minősíti, akik ilyesmit állítanak”.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsidó szervezetek tiltakozása kapcsán Osztie megjegyezte: felhívja Heisler Andrást, a Mazsihisz vezetőjét, mert “a kialakult helyzet alkalmat adhat arra, hogy higgadtan beszéljünk a lényegről, az érzékenységekről”. Hozzátette: “lássuk be, hogy időnként olyan gyanúval, rosszindulatú feltételezéssel közeledünk egymáshoz, aminek nincs valóságalapja! Én nem vagyok antiszemita. Választott népnek ismerem el a zsidó népet, nem gyűlölködöm a zsidókkal szemben”.

Tiltakozás a Horthy-megemlékezés ellen

Január 27-ére, a Holokauszt Emléknapra esett volna az a megemlékezés és emlékmise, amit a Nagyboldogasszony főplébániában tartottak volna Horthy Miklós kormányzóért. Az időpont, valamint az, hogy a rendezvényen beszédet mondott volna Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is, komoly tiltakozást váltott ki. Heisler András, a Mazsihisz elnöke nyílt levelet írt Lezsáknak, melyben közölte: a megemlékezést erre a napra időzíteni szerinte „minden magyar áldozat emlékének megtiprása”. Közben a Facebookon már tiltakozást is szerveztek a belvárosba a megemlékezés ellen, mellyel kapcsolatban több százan jeleztek vissza, hogy elmennének rá.

Fotó: ismeretlen szerző

Szerdán este még Lezsák Sándor csak annyit közölt a botrány kirobbanását követően, hogy részt vesz és elmondja beszédét. Boross Péter, az első szabadon választott parlament idején miniszterelnök kicsit már árnyaltabban fogalmazott. Az ATV-nek azt mondta, négy hónappal ezelőtt kérték fel a megemlékezésen való szereplésre, “a sok dátum között eszébe sem jutott, hogy január 27-e az auschwitzi emléknap is”. Ez “mérhetetlenül zavarja”, de – mint mondta – elmegy, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szereti a gyávaságot, vállalom egy hibás vállalás következményeit is. Azt tervezte, hogy a beszédje elején megemlékezik “Magyarország ’44-es német megszállásáról, a zsidók elhurcolásáról és a Holokauszt áldozatairól, és aztán Horthy Miklósról, “aki egyedülállóan le merte állítani a zsidók deportálását.”

Forrás: atv.hu / Index.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Egy hozzászólás van

  1. Géczi Gábor

    Vajon mennyien láthatták : AZ ÉLET ÁRA című magyar filmet, mely egy még a két világháború közötti gazdasági életet alapjaiban befolyásoló családról szól, sajnos a filmalkotói nem voltak elég figyelmesek, és “kölcsön vették” egy hasonló című amerikai film címét, pedig erre oda kellett volna nagyon, de nagyon figyelni : https://www.mafab.hu/movies/az-elet-ara-a-weiss-manfred-csalad-tortenete-301587.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.