2018 február 21., szerda
A Jugend Rettet üzenete a Menekültek Világnapjára (Fotó: Twitter)

Ezért szállítják Európába migránsok tömegét civil szervezetek

Share

„Ideologikusak, náciellenesek, Európa-ellenesek” címmel jelent meg elemzés egy német civil szervezetről, melynek hajóját épp a múlt héten foglalták le az olasz hatóságok embercsempészekkel való összejátszás gyanúja miatt. A Jugend Rettet nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó olyan segélyszervezet, amely fennakadt az olasz hatóságok ellenőrzési hálóján, de kialakulásának körülményei kétségkívül figyelemre méltóak.

Trapaniban embercsempészet miatt indult vizsgálat a Jugend Rettet legénységének 15 tagjával szemben. Vádat egyelőre nem emeltek ellenük, még folyamatban van a vizsgálat. A szervezet fellebbezett, de a hajójukat lefoglalták. A szicíliai ügyészség csak annyit mondott, mikor lefoglalták a hajót: a Jugend Rettet kapcsolatban állt az embercsempészekkel.

A múlt heti incidens után vasárnap a Save The Children is gyanúba került, pedig ők elsőként írták alá a magatartási kódexet. Majd egy nappal később egy spanyol segélyszervezet hajóját tartóztatták fel az olasz partoknál. A hajó továbbhaladt, de Máltánál is visszafordították. Nem tudni, merre tart éppen .

Pénz helyett meghasonlott ideológia áll a német civil szervezet mögött

A civil szervezetek tevékenysége mellett érdemes időt szakítani a mögöttük álló ideológia megfigyelésére. Luca Steinmann elemzése a földközi-tengeri mentésben részt vevő Jugend Rettet nevű német civil szervezetről szól, de egy meghasonlott generáció ideológiáját rejti magában.

A fiatal svájci-olasz-német származású újságíró éppen az implikált NGO kapcsán keresi a Földközi-tengeren mentést végző szervezetek mozgatórugóit. Steinmann szerint nehezen bizonyítható, hogy a pénz lenne az NGO-k tevékenységének indítéka – szerinte ez a téves gondolat vezethetett az ezt állító Carmelo Zuccaro cataniai ügyész elszigeteléséhez is –, a háttérben sokkal inkább egyfajta mély ideológiai meggyőződés húzódik.

A szerző szerint a Jugend Rettet tagjai a felső-középosztálybeli berlini miliőből érkeznek, mely a háború utáni német kormányok által erőltetett és végletekig vezetett történelmi bűntudat-politikájának következményeként jött létre. Ezeket a meghasonlott fiatalokat egész életükben „a saját kultúrájukkal szembeni gyanakvásra nevelték”, így mára a terhes nemzeti szocialista múlttal való végső szakítás egyetlen módját a nemzeti sajátosságok teljes feladásában, és egyfajta globális értékkészletben való feloldódásban látják. Az „önelutasítás” kultúrája Steinmann szerint Németországban nem a véletlen műve: azt fokozatosan terjesztették el a német közvéleményben bizonyos jól körülhatárolható ideológiai irányzatok, mint például a Frankfurti Iskola.

A Jugend Rettet német civil szervezet segélyhajója, a “IUVENTA” (Forrás: Twitter)

Ezért tagadják meg az együttműködést a hatóságokkal

Steinmann úgy véli: ebből a szempontból tökéletesen érthető, hogy a Jugend Rettethez hasonló civil szervezetek miért ragaszkodnak az olasz hatóságokkal való együttműködés szigorú megtagadásához. Egész egyszerűen azért, mert nekik az egyetlen céljuk, hogy a nacionalizmust szülő európai nemzeti sajátosságok eltüntetése érdekében minél több migránst szállítsanak Európába, miközben az olasz hatóságok a migrációs hullám fékezésére törekszenek. Ebből a szempontból a Jugend Rettet működésének ideológiai komponense semmivel sem kevésbé jelentős, mint a hasonló – de ellentétes előjelű – alapokon szerveződő „Identitárius Generációé”.

Egyre több segélyszervezet kerül gyanúba

Mióta lefoglalták az első bevándorlókkal teli hajót az olasz partokon, minden nap lehet hallani a gyanúba került NGO-k hajóiról. Az Orvosok Határok Nélkül és a Save The Children ellen is felmerült a gyanú. Ők cáfolják a híreszteléseket, mondván, ők semmilyen értesítést nem kaptak a hatóságoktól. A Save The Children ugyan elsőként írta alá az olasz hatóságok által előterjesztett magatartási kódexet, de velük szemben is felmerült a gyanú, hogy embercsempészekkel működhetnek együtt – mondta Sárközy Júlia, az M1 római tudósítója a hirado.hu-nak.

Felidézte: az olasz hatóságok már régóta figyelemmel követik az NGO-k tengeri tevékenységét, de pár hónappal ezelőtt terhelő információk kerültek nyilvánosságra pár szervezet munkásságát illetően. A vizsgálat közel egy éve folyik. Tavaly október környékén Catania és Trapani ügyészsége indította el a nyomozást az olasz partoknál kikötő segélyszervezetek hajói ellen, miután olyan információk kerültek birtokukba, melyek szerint egyes NGO-k illegális módon veszik fel a migránsokat a Földközi-tengeren, egyes szervezetek pedig egyenesen az embercsempészektől veszik át a bevándorlókat. Ezt az olasz hatóságok által gyűjtött információk is alátámasztották. A hatóságok ugyanis kikérdezik a hozzájuk érkezett migránsokat, ennek köszönhetően rengeteg információt gyűjtöttek be a bevándorlók tengeri útvonaláról és a mentés pontos részleteiről – árulta el.

Hatósági személy buktatta le az NGO-t

A vizsgálat és a beszámolók mellett azonban más NGO-k is jelezték, hogy vmi nem stimmel pár segélyhajóval. A napokban látott napvilágot egy megdöbbentő jelentés: az egyik NGO hajóján egy olyan hatósági személy is utazott, aki a saját szemével látta, hogyan vesz át embercsempészektől migránsokat egy másik NGO hajója.

Vasárnap az Orvosok Határok Nélkül hajóját tartóztatták fel, tegnap pedig a Proactiva Open Arms spanyol NGO egyik hajóját nem engedték behatolni az olasz partvidékre. A hajó ezért Málta irányába vette útját, de ott sem engedték őket kikötni. Jelenleg nem tudni, merre tart a hajó.

forrás: hirado.hu, www.huffingtonpost.it

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

ET: Romániának javítania kell a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét

Romániának fokoznia kell a romákkal szembeni megkülönböztetés leküzdésére, valamint a területén élő valamennyi nemzeti kisebbség …

4 hozzászólás

 1. Peta Dragunovics

  “forrás: hirado.hu, ” Magyarul: alaposan utána kell nézni ennek a hírnek, hogy mennyi valós alapja van és mennyi a magyar kormány-népmesei megszkott mese-elem!

 2. Dávid Szaniszla

  Csak egyet nem értek. Miért engedik ezeket a hajókat szerte szép hajókázni? Mikor lesz már végleg leállítva Soros és bandája, aki nem hajlandó abbahagyni ezt a “szemétséget”? Jó lenne, ha végre az egyik gazdasági tevékenységével végre bele bukna a pénzszerzésébe. Lehet, hogy mi ezt már nem is érjük meg, de bízom benne, hogy egyszer csak befellegzik neki is, s akkor majd végre hajnalodik, s minden a helyére kerül.

 3. Peta Dragunovics

  Menekültek Tihanyban – a magyarok zömére nem hat a gyűlöletkampány

  Zárójel Zárójel2017-08-09
  Miközben kormánypárti politikusok néhány oltalmazott nyaralóval riogatják a Balaton környékén élőket és a közvéleményt, addig A Menedék Egyesület 44 menekültet vitt Tihanyba. A gyűlöletkampány szerencsére lepereg a magyarok zöméről.

  A milliárdokért Sorosozás ablakon kidobva “pénzileg”! Azért vannak értelmes magyarok is!

 4. Dékány Ilona

  Menedék Egyesület pártii , arc nélküli ! Szép tevékenység mondhatom , hogy a haza érdekei ellen cselekszenek ! Mit akarnak ? Magyarországot is lepjék el a migránsok ? Egyébként honnan szedték össze a “vendégeiket ” jó ember ? Kik azok a magyar emberek , akikről lepereg a “gyűlöletkampány” ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.