2019 március 25., hétfő
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közreadott képen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k) és Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója (j) megbeszélést folytat Washingtonban 2018. február 9-én. Balról Szabó László washingtoni magyar nagykövet. MTI Fotó: Emmi

A Fehér Ház költségvetési igazgatója is a magyar-amerikai kapcsolatok megújítását szorgalmazza

Share

Mick Mulvaney is a magyar-amerikai kapcsolatok megújítását szorgalmazza – mondta el az MTI-nek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki mintegy egyórás megbeszélést folytatott a Fehér Házban a költségvetésért felelős miniszteri rangú igazgatóval pénteken.

A tárcavezető az MTI-t arról tájékoztatta: a megbeszélésen a magyar-amerikai kapcsolatok gazdasági és biztonságpolitikai vonatkozásait tekintették át, valamint szó esett a magyar kormánynak az üldözött keresztények érdekében tett figyelemre méltó erőfeszítéseiről.

A magyar-amerikai kapcsolatok gazdasági és biztonságpolitikai vonatkozásait Balog Zoltán fontosaknak mondta, s kifejtette: Magyarországnak Németország után az Egyesült Államok a második legfontosabb gazdasági partnere, és jelentős a magyar szerepvállalás a NATO-ban is. Mint a miniszter elmondta: az amerikai fél elégedett a magyar szerepvállalással az észak-atlanti szövetségben, különösen annak fényében, hogy Budapest növeli majd hozzájárulását a katonai-biztonsági szervezet költségvetéséhez.

A segítséget oda kell vinni, ahol a baj van

A Fehér Házban folytatott megbeszéléseken szóba került, hogy szükséges az amerikai-magyar kormányközi kapcsolatok megújítása. Mick Mulvaney ezt szintén fontosnak tartotta, s egyúttal ígéretet tett arra, hogy segíteni is fogja ezt a folyamatot.

A befolyásos amerikai tisztségviselő kiemelt figyelmet szentelt a magyar kormány azon erőfeszítéseinek, amelyeket a világban, s elsősorban is a Közel-Keleten üldözött keresztények megsegítéséért tesz. Egyetértve azzal, hogy a konkrét segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, Mick Mulvaney üdvözölte ezeket az erőfeszítéseket és szoros amerikai-magyar együttműködést szorgalmazott e téren is.  Az amerikai-magyar kapcsolatok jó úton haladnak – idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek azt követően, hogy a csütörtöki imareggeli alkalmával találkozott és beszélgetett vele.

Balog Zoltán és  az általa vezetett küldöttség négynapos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban, Washingtonban, ahol megbeszéléseket folytatott amerikai törvényhozókkal, részt vett a hagyományos amerikai nemzeti imareggelin és megnyitotta a magyar nagykövetségen a Kereszt-tűzben címmel rendezett kiállítást a közel-keleti üldözött keresztényekről. A miniszter megbeszélést folytatott azokkal a törvényhozókkal is, akik a  napokban levélben tiltakoztak Rex Tillerson külügyminiszternél amiatt, hogy az amerikai külügyminisztérium pályázatot tervezett hirdetni a magyarországi sajtó támogatására.

Hozzátette: a politikusokkal egyeztettek arról is, hogyan lehetne a magyar-amerikai kapcsolatoknak új lendületet adni. “Minden segítséget megígértek ehhez” – tájékoztatta az MTI-t a miniszter, megemlítve, hogy Budapestre készül egy amerikai kongresszusi delegáció is. Az imareggelin a miniszter  szót váltott Rex Tillerson külügyminiszterrel a magyar-amerikai kapcsolatokról. A miniszter  megerősítette, “úgy érzi, jó úton haladunk, az amerikai külügyminisztériumban történt kinevezésekkel elindult egyfajta változás a Magyarországhoz való hozzáállásban” .

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Bízzunk abban , hogy a tárgyalások eredményt hoznak a jövőnkre nézve !Az USA a világ nagyhatalma még mindíg . A liberalizmus “bölcsője” , de talán nem a szoclíbek támogatója . —Legalább is a jelenlegi elnök nem . — Tartsa meg őt a Jóisten erőben , egészságben !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.