2020 október 29., csütörtök

Féljünk-e a népszerű szentektől? Kalkuttai Szent Teréz

Share

Tudom, sokan kritizálják Ferenc pápát keresztény körökben, de megkockáztatom, hogy Kalkuttai Teréz anya szentté avatásával mindenki egyetértett, vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Talán eljön az idő, amikor a XX. századra már nem úgy fognak emlékezni, hogy ekkor voltak a világháborúk, a népirtások és a diktatúrák, hanem úgy, hogy ekkor élt Teréz anya.

Emlékszem, középiskolás koromban, a nyolcvanas években, még vadul dúlt az osztályharc a diákok között, az egyik barátommal, a KISZ titkárral (az ifjabbak kedvéért: a Kommunista Ifjúsági Szövetségről van szó) gyakran folytattunk ideológiai jellegű vitákat. Ő megpróbált rávenni, hogy lépjek be a KISZ-be, én meg arra, hogy járjon templomba – egyikünknek sem sikerült elérni a célját, teszem hozzá. Az egyik ilyen vita során szóba hozta Teréz anyát, a neve előtt a „szent” jelzővel. Én természetesen azonnal kijavítottam, hogy Teréz anya, bár nagyon tiszteljük, nem szent, de ő azonnal visszavágott: „mindegy, úgyis szentté fogjátok avatni!”.

Jelentem megtörtént!

Teréz anya halála egybeesett Diana hercegnő halálával. Az utóbbival tele volt a világsajtó, az előbbiről épp csak a katolikus sajtóban lehetett olvasni. Akkor nagyon méltatlannak éreztem, de most, közel húsz év múltával, felteszem a kérdést: ki emlékezik ma még az egykori wales-i hercegnőre? De Teréz anyával, s ami még fontosabb, a gondolataival tele van az internet. Szinte nincs olyan nap, hogy valaki ne idézné őt a közösségi médiában, szavai mémmé váltak, milliókhoz eljutnak nap mint nap.

Mégis, bennem ilyenkor mindig megszólal egy hang, az a bizonyos „Timeo Danaos et dona ferentes” (félek az ajándékot hozó görögöktől is, Vergilius): nem lehet-e, hogy a népszerű szentek, mint pl. Szent Ferenc, Szent Erzsébet pont attól népszerűek, hogy életművük kiüresedett, hogy arcuk reklámarc lett, gondolataik pedig reklámszöveggé?

Ki nekünk Teréz anya?

Ki nekem Teréz anya?

Egy aranyos nagymama, indiai viseletben, aki gondoskodik az elesettekről, akit trendi idézgetni, vagy az az ember, aki élete végéig küzdött a hitetlenség kísértésével? Ráncos kezével áldást oszt, boldog volt, akit megérintett, de bele tudunk-e gondolni abba, hogy ez a kéz hány fekélyes sebet, fertőző beteget látott el? Vajon „csak” Teréz anyát szeretjük, vagy képesek lennénk példája nyomán az elesettekhez is ugyanúgy fordulni, mint ő tette? Átölelni a haldoklókat, tisztítani a sebeket?

Egyszer egy pap azt mondta nekem, hogy a kereszténység nem azt jelenti, hogy jó emberek, jó meleg szobában jó dolgokat mondanak a jó Istenről – Teréz anya ennek a jóléti, szokás-kereszténységnek mondott ellent, s félek, ismerve gyengeségemet, hogy bármennyire is tisztelem őt, ezen az úton (remélem, még) nem vagyok képes követni.

Ha Teréz anyára gondolok, egyszerre ébred fel bennem a csodálat, hogy Isten arcát viselte közöttünk, s egyszerre szégyellem magam tunyaságom miatt.

A címben feltett kérdésemet nem kerülöm meg: ne féljünk a népszerű szentektől! Mert lehet, hogy életművük szegényesebbé válik ezzel, de van minek leszegényednie, még töredékes voltukban is a teljességet jelenítik meg ebben az elsekélyesedett világban. És lehet, hogy már unalmas, annyit idézzük gondolatait, már meg sem jegyezzük, de ne felejtsük el: bár az edényben egy csepp víz sem marad, akárhányszor töltjük tele, mégis, szép lassan megtisztul!

Végezetül én is így teszek, s idézek pár gondolatot Teréz, most már Kalkuttai Szent Teréz anyától, néhányat, ami engem is megérintett:

A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz, mégis légy becsületes és nyílt! Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt, mégis építs! Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.