2021 március 2., kedd
A Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületének vezetősége. Fotó: Simonffy Gábor

Felső-Ausztriában az 1848–49-es forradalomról és Mátyás királyról is megemlékeznek

Share

A Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója és a Mátyás király-emlékév alkalmából történelmi megemlékezést szervez 2018. március 17-én Welsben a Magyar Lelkipásztori Központban.

A katolikusok periodikája: a Hitünk és Kultúránk, és a reformátusok hírlevele: a Magyar SZÓ Mattilától is hírül adta: közelgő ünnepségükön a felső-ausztriai magyarok megemlékeznek népünk szabadságért vívott harcáról, igazságért, függetlenségért folytatott küzdelmeiről, egyben Mátyás királyról is, aki 575 évvel ezelőtt, 1443. február 23-án született Kolozsváron és 560 évvel ezelőtt lépett trónra. Kiemelkedő eseménye volt a magyar történelemnek, amikor 1458. január 24-én Budán Magyarország királyává választották, és hat évvel később, 1464. március 29-én Székesfehérváron megkoronázták. Uralkodása idején megerősítette a magyar királyságot, védte a keresztény Magyarországot a török terjeszkedéssel szemben. Erős kézzel védelmezte hazája keresztény értékeit; az ország a kereszténység keleti bástyájává vált.

Három és fél évszázaddal később bátor fellépéssel népünk síkra szállt: 1848-ban széttépte az elnyomás rabláncait a szabadság nevében. A nagyhatalmi megtorlás ellenére a magyarok remélték, hogy eljön a történelemnek az az igazságos pillanata, amikor országukat és hazájukat felemelhetik abba a dicsőségbe, melyben oly sokáig része volt.

A Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete évről évre gondoskodik arról, hogy a tartományban élő magyarok s különösen a felnövekvő nemzedék is megismerje népünk küzdelmeit, a szabadságért és a megmaradásért vívott harcait. A Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda pedagógusaival és növendékeivel, a cserkészekkel és a néptáncosokkal közösen tartott nemzeti ünnepi megemlékezéseiket minden esetben az esztendő más jeles évfordulóira is kiterjesztik. Versmondással, felolvasással, zenével, színjáték-elemekkel, előadásokkal igyekeznek közelebb vinni a fiatalokhoz történelmünk, irodalmunk egyes fejezeteit.

A tíz évvel ezelőtti linzi Mátyás-megemlékezésen. Az asztalon a hasábfák a kolozsvári bíró udvarából. Fotó: Simonffy Gábor

Nem az első eset lesz a Mátyás királyra emlékezésük sem: 2008. április 19-én az igazságos uralkodó születésének 565. és királlyá választásának 550. évfordulóját is illő módon megünnepelték. A linz-pöstlingbergi Petrinum püspöki gimnáziumban tíz évvel ezelőtt tartott rendezvényen Kilyén Katalin, Benedek Anna, Tőkés Enikő és Máthé Gergely színes előadásában sok érdekesség elhangzott a nagy király életéről, a vele kapcsolatos mondákról és legendákról. Szakács Patrícia és Kovács Erzsike vidám történeteket olvasott fel Mátyás király álruhás utazásairól és igazságosságáról. A szervezők Benedek Anna ötlete nyomán még azt a három hasábfát is bemutatták, amelyet az álruhás Mátyás király a kolozsvári bíró udvarában a nagy kazal fa rakodásakor Mátyás felirattal látott el. És ez még nem minden: a Törköly-házaspár jóvoltából eledelül Mátyás király káposztás kolbászos gulyását szolgálták fel. Középkori gulyás volt az, jelenkori edényben főzve és tálalva! A korabeli recept alapján készített finomságot azóta is emlegetik mindazok, akiknek szerencséjük volt megízlelni.

No de, talán nem is kell oly sokat várni Törköly Józsi bácsi Mátyás-korabeli káposztás kolbászos gulyásának újrakóstolására!

Mint arról az elején szóltunk, ismét kettős történelmi megemlékező ünnepségre hívja tagjait és a környék magyarjait a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete. 2018. március 17-én, szombaton Welsben a Magyar Lelkipásztori Központban gyermekek és felnőttek közreműködésével a közösség lerója tiszteletét az egykori hősök és vezérek emléke előtt. A Hétvégi Magyar Iskola pedagógusa, Medve Alexandra diákjaival a Mátyás király és az öreg szántóvető mese feldolgozásával kapcsolódik be az ünnepi műsorba. A gyermekek szívvel-lélekkel készülnek, és izgatottan várják, hogy szereplésükkel hozzájáruljanak a megemlékezés sikeréhez. Az ünnepségen közreműködik még Tőkés Enikő, a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületnek elnöke, valamint lelkes munkatársai, Dusinszki Gyöngyvér, Géci Valéria, Máthé Gergely és Megyesi Katalin. És mindeközben ismét beszüremkedik az előadásnak helyet adó terem falai közé a szomszédos konyhából Törköly Józsi bácsi Mátyás-korabeli káposztás kolbászos gulyásának illata, hogy ne csak a lelki és a szellemi, hanem a testi táplálék is visszaidézze a jelenlévőknek az igazságos uralkodó korát és példáját – s a felismerést, hogy ezt a példát követni érdemes. S ha így lesz, végül minden bizonnyal mindenkiben megfogalmazódik majd a következtetés: az egyéneknek és nemzetünk egészének is szolgálnia kell a hazaszeretet és nemzetépítés ügyét, bármilyen küzdelmek és bármekkora áldozatok árán.

Szerzők: Cseh Csaba jelenlegi és Varga Gabriella volt Kőrösi-ösztöndíjas

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.