2018 december 11., kedd
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Felszólította a CitizenGo az európai államokat, hogy kövessék a magyar példát

Share

Petíciót indított a CitizenGo, amelyben arra kéri Európa államainak vezetőit, hogy Magyarországhoz hasonlóan segítsék helyben az üldözött keresztény közösségeket.

A madridi székhelyű nemzetközi civil szervezet azt követően hirdette meg legújabb kampányát, hogy a múlt héten, Budapesten nemzetközi konferenciát tartottak e témában “Elhallgatott válság” címen. E rendezvényen felszólalt többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint több közel-keleti egyházi vezető.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

CitizenGo közleménye felidézi, a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A világon mintegy 200 millió embert érint ez. Minden öt, hitéért üldözött emberből négy keresztény.  A dokumentum hangsúlyozza, a magyar kormány eddig is komoly segítséget nyújtott az üldözött keresztényeknek. A Hungarian Helps program keretében több mint kétmillió dollárt különítettek el és a szakminisztériumon belül egy külön helyettes-államtitkárság jött léte, hogy kapcsolatot tartson az üldözött keresztény közösségek képviselőivel, menedzselje a támogatási programokat, és felhívja a nemzetközi szervezetek figyelmét a hitük miatt üldöztetést szenvedők ügyére. A pénzből több projekt is elindult az érintett területeken, Afrikában és a Közel-Keleten. Több mint 200 iraki keresztény, az Iszlám Állam ellen menekülő család kitelepülését segítették, de a térségben új katolikus iskola is épült, és keresztény templomokat újítottak fel Libanonban. A közlemény idézi a magyar miniszterelnököt, aki a budapesti konferencián úgy fogalmazott, Magyarország pontosan a fordítottját teszi, mint Európa. Nem a bajt hozza ide, hanem a segítséget viszi oda, ahol a gondok vannak. Hozzátéve, hogy az érintett keresztény közösségek is kifejezték, ha segítséget kapnak, nem hagyják el otthonaikat, súlyosbítva ezzel is az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A CitizenGo petíciójában egyfajta követendő példának nevezi a magyar kormány lépéseit és felszólítja az európai államok vezetőit, hogy kövessék e példát. Dolgozzák ki saját stratégiájukat, amelynek a célja az, hogy a rászorulók lakóhelyük elhagyása nélkül őrizhessék meg vallási és kulturális identitásukat.

forrás: CitizenGo / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szeptember 1-jétől a bölcsődések és az óvodások 90 százaléka, 321 ezer gyermek részesülhet ingyenes étkezésben. / Forrás: bkmkh.hu

Az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért indít kampányt a Ficsak

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis Nonprofit Kft. Egészségfalók – együtt főzni jó! …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Bár nyilatkoztam már e témában , de a cikk hatására ismétlem : Reménykedjünk abban , hogy Citizen Go felhívása , valamint a szépszámú kongresszusi küldött , a felszólalók , az eseményt követő nemzetközi hírek nyomást gyakorolnak az Eu- képviselőkre . Végre megértik és elfogadják Orbán Viktor javaslatát , és a magyarok évek óta nyújtott segítségét . Sőt ! Követik a magyar példát !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.