2018 június 24., vasárnap
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Felszólította a CitizenGo az európai államokat, hogy kövessék a magyar példát

Share

Petíciót indított a CitizenGo, amelyben arra kéri Európa államainak vezetőit, hogy Magyarországhoz hasonlóan segítsék helyben az üldözött keresztény közösségeket.

A madridi székhelyű nemzetközi civil szervezet azt követően hirdette meg legújabb kampányát, hogy a múlt héten, Budapesten nemzetközi konferenciát tartottak e témában “Elhallgatott válság” címen. E rendezvényen felszólalt többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint több közel-keleti egyházi vezető.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

CitizenGo közleménye felidézi, a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A világon mintegy 200 millió embert érint ez. Minden öt, hitéért üldözött emberből négy keresztény.  A dokumentum hangsúlyozza, a magyar kormány eddig is komoly segítséget nyújtott az üldözött keresztényeknek. A Hungarian Helps program keretében több mint kétmillió dollárt különítettek el és a szakminisztériumon belül egy külön helyettes-államtitkárság jött léte, hogy kapcsolatot tartson az üldözött keresztény közösségek képviselőivel, menedzselje a támogatási programokat, és felhívja a nemzetközi szervezetek figyelmét a hitük miatt üldöztetést szenvedők ügyére. A pénzből több projekt is elindult az érintett területeken, Afrikában és a Közel-Keleten. Több mint 200 iraki keresztény, az Iszlám Állam ellen menekülő család kitelepülését segítették, de a térségben új katolikus iskola is épült, és keresztény templomokat újítottak fel Libanonban. A közlemény idézi a magyar miniszterelnököt, aki a budapesti konferencián úgy fogalmazott, Magyarország pontosan a fordítottját teszi, mint Európa. Nem a bajt hozza ide, hanem a segítséget viszi oda, ahol a gondok vannak. Hozzátéve, hogy az érintett keresztény közösségek is kifejezték, ha segítséget kapnak, nem hagyják el otthonaikat, súlyosbítva ezzel is az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A CitizenGo petíciójában egyfajta követendő példának nevezi a magyar kormány lépéseit és felszólítja az európai államok vezetőit, hogy kövessék e példát. Dolgozzák ki saját stratégiájukat, amelynek a célja az, hogy a rászorulók lakóhelyük elhagyása nélkül őrizhessék meg vallási és kulturális identitásukat.

forrás: CitizenGo / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Megnyílt az egyszülős központ Budapesten

Megnyílt az ország első egyszülős központja hétfőn Budapest VIII. kerületében, az Üllői út és a …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Bár nyilatkoztam már e témában , de a cikk hatására ismétlem : Reménykedjünk abban , hogy Citizen Go felhívása , valamint a szépszámú kongresszusi küldött , a felszólalók , az eseményt követő nemzetközi hírek nyomást gyakorolnak az Eu- képviselőkre . Végre megértik és elfogadják Orbán Viktor javaslatát , és a magyarok évek óta nyújtott segítségét . Sőt ! Követik a magyar példát !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.