2019 szeptember 19., csütörtök
Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával indítottak eljárást a szlovák hatóságok

Felvette a magyar állampolgárságot és elhagyja Szlovákiát Malina Hedvig

Share

Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával indítottak eljárást a szlovák hatóságokFelvette a magyar állampolgárságot, elhagyja Szlovákiát és januárban családjával Győrbe költözik Malina Hedvig, akit 2006-ban Nyitrán két férfi megvert, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán – számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap pénteken.

 

Malina Hedvig csütörtökön Borkai Zsolt győri polgármester előtt tette le az állampolgársági esküt – közölte a pozsonyi lap. Nem az ellene Szlovákiában hamis tanúzás vádjával folytatott ügyészségi eljárás és az esetleges per elől akar menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő folyamatos rendőri zaklatástól – mondta az Új Szónak a kétgyermekes nő, aki kifejtette, azután jutott erre a döntésre, hogy az ellene folytatott vizsgálatot vezető ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi október végén rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést a pszichiátriai vizsgálatra.

 

A vizsgálatot még tavaly kezdeményezte a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató szlovák főügyészség, arra hivatkozva, hogy felderítse, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. A nőt legutóbb hétfőre idézték be a kivizsgálásra, ám arra végül mégsem került sor. Az orvosszakértő ugyanis elutasította annak elvégzését, arra hivatkozva, hogy a nő nyomás alatt van és veszélyeztetve érzi magát.

 

Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával indítottak eljárást a szlovák hatóságok, miután Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák azzal vádolták, hogy a nyitrai verés nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő azt elmondta. A szlovák kormány ugyan 2012 februárjában nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, ám az ellene folytatott eljárás máig nem zárult le.

 

Malina Hedvig továbbra is meg kíván jelenni az esetleges idézéseken, mert mint mondja, igaza van, nincs oka menekülni, ugyanakkor nincsenek olyan illúziói, hogy ügyét hamarosan lezárnák, és abba nem kíván belerokkanni.

 

“Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon” – mondta a nő, aki a magyar nagykövetségtől kért segítséget. “Elmondtam nekik, hogy az utolsó menedékemet, az otthonom biztonságát is elvették tőlem, ezért nincs maradásunk. Megértették az indítékaimat és nagyon segítőkészek voltak” – mondta. Hozzátette: férje szlovák nemzetiségű, ezért ő szlovák állampolgár marad, gyermekeik viszont magyar állampolgárok, és a jövő év elején mindannyian Győrbe költöznek.

 

Egyelőre kérdéses, milyen hatása lesz a nő ellen folyó ügyészségi eljárásra az, hogy felvette a magyar állampolgárságot és elköltözik Szlovákiából. A hatályos szlovák állampolgársági törvény értelmében ugyan az, aki egy más ország állampolgárságát felveszi, elveszíti szlovák állampolgárságát, ugyanakkor a jogszabály egyes értelmezései szerint ez nem vonatkozik azokra, akik ellen Szlovákiában bűnvádi eljárás van folyamatban. Az Új Szó szerint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter az értesülést nem kívánta kommentálni, mondván, hogy az őt nem érinti.

 

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az esettel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának. Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget – hangsúlyozta.

 

Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben – írta az MTI-nek eljutatott közleményben Semjén Zsolt.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.