2017 szeptember 19., kedd
Nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a Magyarok Kenyere program sajtótájékoztatóján a pécsi Nick udvarban 2014. augusztus 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
MTI Fotó: Sóki Tamás

A Felvidéken is gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyeréhez

Share

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amely magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat a Kárpát-medencében. A magyarlakta területekről nemzeti összefogással búzagyűjtés folyik a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A program még 2011-ben indult, az összegyűjtött liszt egy részéből készül augusztus 20-ára, az államalapítás ünnepére a Magyarok Kenyere, a másik részét pedig jótékonyságra fordítják. Tavaly a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon és a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület kapott a lisztből és az elkészült kenyérből.

A Magyar Közösség Pártja fontosnak tartja a Magyarok Kenyere program eszmeiségét és felajánlását, ezért az idén is felhívással fordul a felvidéki gazdákhoz, hogy csatlakozzanak a programhoz és ajánlják fel búzatermésük egy kis részét. Ezzel a magyarság együtt segíthet a rászoruló gyermekeken.

A tavalyi évhez hasonlóan a Felvidéken a búzagyűjtés koordinálását a gazdák körében a Gazda Polgári Társulás nevében Pikáli Róbert irányítja, akinél az adományozók a következő elérhetőségeken jelentkezhetnek: Pikáli Róbert, pikali@bionis.sk, tel: 00421 944 945165.

A búzát több helyütt is le lehet adni: a Csallóközben Gútán (a gútai malomban, Vasút u. 11 /Železničná 11/   Pikáli Róbert a gyűjtő), Gömörben Fülekpüspökin (a község sporttelepén, a gyűjtő Noszkó László polgármester 0908 930 167), a Bodrogközben Ladmócon (a gyűjtő Szabó Tamás gazda 0905 192 258).

A felvidéki búza összeöntésére augusztus 4-én kerül sor Gútán, a vízimalomnál. Ezért az adományokat lehetőleg eddig a napig le kell adni – tudatta a Felvidék.ma-val az MKP sajtóosztálya. A gyűjtők a gazdáktól 20 kilogramm, vagy annál több búzát várnak.

Idén augusztus 13-án kerül megrendezésre az összeöntés ünnepe. A legnagyobb esemény helyszíne Pécs városa lesz, ahol augusztus 20-án a Magyarok Kenyere ünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldják a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján, az adományozási nap keretében osztják majd szét a rászorulók között. A Felvidéken összegyűjtött búzát a gútai malomban őrlik lisztté, amelyet innen osztanak szét a rászorulóknak, beleértve a megadott időpont után beérkező búzaadományokat is.

A 2016-os gyűjtéskor Pikáli Róbert azt nyilatkozta: „Két cél lebegett a szemem előtt, amiért vállaltam ezt a feladatot, segíteni a rászoruló, éhező, nehéz helyzetben élő gyermekeken, másrészt pedig megmutatni ezáltal is, hogy összetartozunk. Erősíteni szeretnénk így is a magyarságtudatot”. Legyen ez az idei gyűjtés jelszava is, aki teheti, segítsen a rászorulókon, és járuljon hozzá a Magyarok Kenyeréhez.

Forrás: felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.