2021 január 16., szombat
Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala ügyvivője, a Fórum Intézet munkatársa / forrás:nava.hu)

Felvidéki levelek: Gombaszögi két kulacs

Share
Név, emailcím, telefonszám, lakcím, foglalkozás… sőt, az egyszerűség kedvéért akár simán elkérik a személyi igazolványt, mintha hivatalos szerv lennének. Az ember már ezen a ponton sejteni kezdi, hogy nem egyszerű ifjúsági nyári táboros felmérés ez, hanem valami másról van itt szó.
 
Bármelyik parlamenti párt illetékes szakembere, de akár maga Kubatov Gábor is belepirult volna, hogy az adatgyűjtést olyan leplezetlenül is lehet végezni, ahogy azt az egy hete véget ért Gombaszögi Nyári Tábor beléptetésénél tették. Mindegy, hogy hetijegyet, vagy csak egy estés koncertjegyet váltott az ember, jó, hogy a cipőméretét nem kérték el.
 
 
A választáshoz párt is kell
 
Egy nyári diáktábor esetében furcsa az ilyesmi, de ha tudjuk, hogy Orosz Örs, a tábor főszervezője és néhány társa politikai pályára készül a jövő márciusi szlovákiai választásokon, akkor már tisztul a kép. A furcsaságok viszont még csak itt kezdődnek. Az említett főszervező és barátai ugyanis civilek, és erre a minősítésükre érzékenyen rá is tartanak. Olyannyira, hogy az utóbbi években többször kinevették a jövőbeni politikai szerepvállalásukra vonatkozó találgatásokat. A 2016-os választásokat mégis a Magyar Közösség Pártja listáján várják, pedig korábban ott támadták a nekik most helyet biztosító pártot, ahol érték. Utóbbi rendjén is lenne, hiszen az MKP önmagát a konzervatív értékrend mentén meghatározó politikai erő, míg a szóban forgó civil csoport egyértelműen a liberális világ felé húz. De akkor mégis mit keresnek liberális civilek a konzervatív magyar párt listáján? A válaszhoz előbb meg kell ismerkedni velük.
 
 
Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala ügyvivője, a Fórum Intézet munkatársa / forrás:nava.hu)
Szlovmagy „civilség”
 
A „civilek” világa valójában két fő pilléren áll, de horizontálisan ennél jóval többnek látszik. A (cseh)szlovákiai egyetemek közéletileg aktív magyar hallgatói a Diákhálózatban kezdték és kezdik a pályájukat – Orosz Örs is ennek volt korábban az alelnöke. A szervezet szellemiségére pedig rányomja bélyegét a csehszlovakizmus hagyománya, így másként tekint a magyar nemzetfogalomra, mint a magyarországi egyetemeken végzett felvidéki fiatalok. Ebben a szellemiségben csehszlovák nosztalgia, a cseh-szlovák kultúra iránti fokozott érdeklődés és a szlovák állam iránti fokozott lojalitás itatja át a magyar nemzettudatot. Ez mindenképpen bizonyos távolságot feltételez a tiszta magyar identitástól, és hátrányt jelent, amikor a felvidéki magyarok létével megbékélni képtelen, szlovák állami sovinizmus ellen kell felvenni a kesztyűt. Ezzel párhuzamosan jellemző, hogy a magyarországi kormányellenes, szélsőliberális sajtó nagy kedvvel követi a szóban forgó diákok kétnyelvűségi akcióit, míg más szervezetek hasonló megmozdulásai nem érik el az ingerküszöbét.
 
A civil világ másik pillérét a 90-es évek eleji szlovákiai magyar liberális párt, az SZDSZ-közeli Magyar Polgári Párt idősödő értelmiségijei adják. Ők a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet körül csoportosulnak, és szárnyaik alá vették a Diákhálózatból kiemelkedőket, illetve a hozzájuk csatlakozókat. A „fészek” és a „mentorok” mellett fontos szerepet tölt be a magyar civil szervezeteket összekapcsoló Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű ernyőszervezet. Ez a személyi átfedések miatt, még a koordinációs bizottsága üléseit is a Fórum Intézetben tartja. A Kerekasztal a felvidéki magyar társadalomra hivatkozva, egyenrangú félként tárgyal az MKP-val, illetve a Bugár Béla-féle Híd párttal, így a vezetésében önmagukat exponáló liberális civilek számára egyszerre jelent társadalmi legitimációt és politikai ugródeszkát.
 
 
Az egykori (cseh)szlovákiai Magyar Polgári Párt jelvénye Magyarországon is ismerősnek hathat
Minden irányban nyitva tartott ajtók, rugalmas elvek
 
Az, hogy az ugródeszkát a civilség semlegességet adó leple alatt az MKP vagy a Híd felé fordítják, valószínűleg csak a gyakorlati lehetőségeken múlik. A Híd stabil parlamenti pártként hiába tűnhet előnyösebb választásnak, ott határozottan le vannak osztva a belső erőviszonyok, és nehéz közel férkőzni a tűzhöz a vállalkozói érdekek sűrűjében. Ezzel szemben az MKP belső erőviszonyai kevésbé kötöttek, ráadásul a nagy támogatottságú magyar kormány is ezt a pártot tekinti stratégiai partnerének, ami politikai és pénzügyi lehetőségeket ígér az újonnan becsatlakozó, ambiciózus politikusjelölteknek. A fiatal liberális civilek ráadásul az első komolyan vehető politikai ajánlatra rögtön hátat fordítottak az évek óta hangoztatott függetlenségüknek, ami a következetességüket is minősíti. Mi jöhet még, ha igazán belecsöppennek a politika világába, ahol sűrűn záporoznak majd jobbról-balról az ajánlatok?
 
Ugyanakkor kínosan próbálnak ügyelni rá, hogy mindenki felé vállalható partnerként tűnjenek fel. MKP-Híd viszonylatban eddig mindkét párttal kritikusak voltak, de mindkét irányba nyitva tartják maguk előtt az ajtókat. Pozsonyban készséges tárgyalópartnerek – a szlovák kulturális minisztérium idei kisebbségi támogatásairól döntő bizottságok egyikének is volt diákhálózatos tagja. Ebben a minőségében maga is dönthetett, illetve a kölcsönösségen alapuló erős lobbitevékenységet fejthetett ki azért, hogy a Gombaszöget a Diákhálózattal közösen szervező, Orosz Örs nevéhez fűződő Sine Metu polgári társulás, valamint a táborújság és a táborban szintén jelen levő Szalmaszínház együttesen 23100 euró támogatásban részesüljön.
 
Boldog gombaszögi aktivisták – tudják-e, milyen célért dolgoznak? / Forrás: facebook.com/gombaszögBudapesten eközben a felvidéki magyar nemzetrész ügyének elszánt képviselői. A kétkulacsos civilpolitika egészen addig űzhető, amíg ki nem derül, hogy melyik oldalon számíthatnak tartós politikai karrierre. Ám a szerteágazó intézményi háttér és a viszonylag jelentős befolyás ellenére kevesen vannak. Az MKP listáján kialkudott helyek feltöltése sem egyszerű feladat számukra, viszont új erők mozgósítása helyett a szintén az MKP listáján induló, tehát elvileg szövetséges szervezetek jelöltjeit próbálják magukhoz átcsábítani. A legelején taglalt adatgyűjtés jelzi, hogy mindent megmozgatnak a választási sikerük érdekében, és ehhez a Gombaszögi Nyári Tábort is felhasználják. Az ott segédkező, a politikával valóban semmilyen kapcsolatban nem álló diákhálózatos aktivistákat is.
 
 
Barátok közt
 
A magyar és a szlovák állam által egyaránt finanszírozott Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki magyar nyár legnagyobb eseményeként hirdette magát, miközben csak szlovákul beszélő biztonságiak vigyáztak a rendre, és a programok jelentős része is egyoldalúan annak ellenkezőjéről tanúskodott, amire egy MKP-val szövetséges magyar rendezvényen számítani lehetne. Gazdaságpolitikai kérdésekben egy asztalnál ült Gál Zsolt, a Híd párt programjának egyik kidolgozója, valamint Cúth Csaba, a Híd ifjúsági szervezetének elnöke, ellensúlyként pedig a fórumos Fiala-Butora János szerepelt velük. A sajtószabadságról a Híd pártsajtójának éke, azaz az Új Szó főszerkesztője, Molnár Norbert társalgott a Cink.hu-ról ismert Gazda Alberttel. A 2016-os szlovákiai választásokról a kiegyensúlyozottság jegyében, a szintén újszós Mózes Szabolcs beszélgetett Tokár Gézával, a Kerekasztal örökös szóvivőjével.
Cink-Új Szó sajtóbeszélgetés a kiegyensúlyozottság jegyében. / Forrás: cink.hu
 
A történészbeszélgetés főszereplője Gerő András volt, aki nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy erőltetetten leantiszemitázta a 20. századi magyar történelem talán legelismertebb kutatóját, Romsics Ignácot, de a vádaskodásával egyedül maradt, hiszen Romsics mellett – politikai oldaltól függetlenül – kiállt az egész történészszakma. Fellépett a Gombaszögi Táborban a korábban LMP-s országgyűlési képviselő Kukorelly Endre, ott volt a Híd párthoz szintén közel álló pszichiáter, Hunčík Péter, a fentebb már említett csehszlovák nosztalgiát külön előadáson éltették, akárcsak a gender elméletet – a liberális ideológia egyik vesszőparipáját –, a kormányellenes tüntetésről kormányellenes tüntetésre járó hírhedt feminista, Antoni Rita részvételével. 
 
Kérdés: ezekre az emberekre és témákra van-e szüksége a létében fenyegetett felvidéki magyarságnak?
 
 
 
Vésey Kovács László

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.