2021 szeptember 28., kedd
Albert Sándor a Selye János Egyetem alapító rektora / fotó: PolgárPortál

„A felvidéki magyarságnak jövőképre van szüksége” – Albert Sándorral, A Selye János Egyetem alapító rektorával beszélgettünk

Share

Albert Sándor a révkomáromi Selye János Egyetem infrastruktúráját 2004-ben mindössze kilenc hónap alatt építette ki kilenc épületben, akkreditációval, majd még ugyanazon év szeptemberében 648 diákkal elindult a képzés a régió egyetlen olyan magyar egyetemén, amely finanszírozása szlovák állami pénzből történik.

Az egyetem alapító rektorával a Kárpát-haza Őrei videóriport-sorozatunk során beszélgettünk az intézmény alapításának sikertörténetéről, a magyar oktatás múltjáról és jelenlegi helyzetéről, a magyar nyelvű pedagógusképzésről, a kettős állampolgárság problémájáról és a felvidéki magyarság jövőjéről.

A Selye János Egyetem példája sajnos nem jellemző a magyar nyelvű oktatás egészére Felvidéken. Albert Sándor elmondása szerint a 250 létező általános iskolából 50-60-at a megszűnés veszélye fenyeget, hiszen a szlovák parlament pár évvel ezelőtt olyan törvényt fogadott el, amely meghatározza az iskolák minimum létszámát, ennek pedig az általános iskolák egyötöde nem tud megfelelni.  

A sok vegyes házasság is csak ront a helyzeten, ugyanis felerősíti az asszimilációt. Kassán a vegyes házasságokból születő gyermekek csupán 20%-át íratják magyar iskolába a szülők. Az Alapító rektor úgy fogalmaz, megfertőzik őket azzal a szöveggel, hogy ha igazán érvényesülni akar a gyerek, akkor szlovák intézménybe kell adni, de szerinte, „aki szlovák iskolát végez, az a magyarság számára elveszett.”

A kettős állampolgárság problémája továbbra sincs megoldva – mondta – „s mi itt, a felvidéki magyarság azt érezzük, hogy senki nem törődik velünk.” Ahogy a magyar palament elfogadta a kettős állampolgárság intézményét, még aznap a szlovák elfogadott egy ellentörvényt kimondottan a felvidéki magyarság ellen, mégpedig, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ebben a kérdésben pedig továbbra sincs előrelépés.

Megoldásról csak akkor gondolkodhatunk, ha van egy egységes jövőképünk – szögezte le Albert Sándor a beszélgetés végén, hozzátéve, hogy „meg kellene fogalmazni egy célt, ahová a felvidéki magyarság el akar jutni, ahhoz a célhoz pedig lojálisnak lenni és akkor mindegy, hogy közben ki a vezető.”

 

Zana Diána

Tekintsék meg videóriportunkat:

A videót készítették: Mészáros Péter és Zana Diána 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

4 hozzászólás

 1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  A magyarnak nem asszimilálódni kell, hanem a szlovák soviniszta politikának kell megszünnie! , mert a társadalomnak békére van szüksége. Szlovákia többnemzetiségü állam! A magyar nem szlovák,csak szlovák állampolgár.

 2. I have been surfing online more than three hours todɑy, yet І never found any interesting article liқe yours.
  It is ρretty worth еnough for me. Іn my vieѡ, iff
  all site owners and blogɡers mqԁe good content as
  you did, the nett will be a lot more useful than ever bеfore.

 3. Ebül szerzett jószág, ebül vész el

  Ha emlékeznek a fehér ló mondájára, amely szerint a honfoglaló Árpádék „Kusidot a fejedelemhez visszaküldték, és Szvatopluk fejedelemnek egy nagy fehér arabs paripát arábiai arannyal aranyozott nyereggel, aranyos fékkel a földért elküldöttek.
  Árpád és vitézei neked azt mondják, hogy azon a földön, amelyet tőled megvettek tovább semmiképpen se maradj!” A magyar a mondavilágában büszkén meséli ezt a történetet, hogy hogyan vette meg bagóért a Kárpát-medencét. Sajnos, 1100 év múlva, ugyanígy néhány ezerfős „hordák” elegendőek voltak Szvatopluk utódainak, az ország visszavételére. A nemzeti bölcsesség ma is megengedhetőnek tartja, a haza földjének eladását, felejtve, hogy ők voltak az elsők, akik az eladót elzavarták. Úgy gondolják, hogy ez nem történhet meg, ami törvényszerű, hiszen az ő alkotmányuk is szavatolja a magántulajdon védelmét. Tehát az adás-vétel útján tulajdonossá vált vevő jogává válik a tulajdonos elűzése, különösen akkor, ha az Európai Unió tagjaként országának amúgy sincs határa. A büszke honszerző magyar újra jobbággyá lehet. Esetleg „bozgor bangini,”=(hazátlan bitang) ami az erdélyi magyarnak kijár, az üres bolt előtti sorbaállás, vagy a legkisebb utcai nézeteltérés során, „az új ország bitorlóktól”.
  Másrészt a modern jogban is előírt értékaránytalan, vagy félrevezetésen alapuló szerződés semmis! De mi büszkén vállaljuk eleink, „ügyességét” és siratjuk a minket ért „igazságtalanságot” Mai ország vezetőink, politikusaink, épp ilyen „bölcsek” észre kéne venni!

 4. A vallásosság szimptómája a szolgalelkűségnek, az önállótlanságnak, a megvezethetőségnek. A vallásos ember alaptermészete olyan, hogy igényli az irányítást, és keresi a tekintélyt, hogy behódolhasson neki. Nem szívesen marad „egyedül”, vágyik a társai elismerésére és retteg attól, hogy kiközösítik. Tetteit valójában ez a sóvárgással vegyes félelem határozza meg. Nem az fontos számára, hogy jó irányba tartson, hanem hogy megmondják neki, merre menjen.
  Élünk még, sorsunk mostoha,
  Intézője, sok diplomás ostoba
  Élünk még, meddig, és minek?
  Sorsunk nem szánja senki meg!

  Élünk még: polgáros mézes madzagot
  Lóbál néked, ki meggazdagodott.
  Élünk még: ragyog az aranyborjú
  Alul bőg, áhít az emberborjú.

  Élünk még, így kell ennek lenni?
  Dolgozunk, és miénk a semmi!
  Élünk még: de vajon minek?
  Ez nem jut eszébe senkinek?

  Élünk még, eltűrjük a herét,
  Szittya, kuruc, felejté fegyverét
  Élünk még, alázott szolgaként,
  De kinek, és minek e szolgalét?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.