2018 szeptember 25., kedd
Albert Sándor a Selye János Egyetem alapító rektora / fotó: PolgárPortál

„A felvidéki magyarságnak jövőképre van szüksége” – Albert Sándorral, A Selye János Egyetem alapító rektorával beszélgettünk

Share

Albert Sándor a révkomáromi Selye János Egyetem infrastruktúráját 2004-ben mindössze kilenc hónap alatt építette ki kilenc épületben, akkreditációval, majd még ugyanazon év szeptemberében 648 diákkal elindult a képzés a régió egyetlen olyan magyar egyetemén, amely finanszírozása szlovák állami pénzből történik.

Az egyetem alapító rektorával a Kárpát-haza Őrei videóriport-sorozatunk során beszélgettünk az intézmény alapításának sikertörténetéről, a magyar oktatás múltjáról és jelenlegi helyzetéről, a magyar nyelvű pedagógusképzésről, a kettős állampolgárság problémájáról és a felvidéki magyarság jövőjéről.

A Selye János Egyetem példája sajnos nem jellemző a magyar nyelvű oktatás egészére Felvidéken. Albert Sándor elmondása szerint a 250 létező általános iskolából 50-60-at a megszűnés veszélye fenyeget, hiszen a szlovák parlament pár évvel ezelőtt olyan törvényt fogadott el, amely meghatározza az iskolák minimum létszámát, ennek pedig az általános iskolák egyötöde nem tud megfelelni.  

A sok vegyes házasság is csak ront a helyzeten, ugyanis felerősíti az asszimilációt. Kassán a vegyes házasságokból születő gyermekek csupán 20%-át íratják magyar iskolába a szülők. Az Alapító rektor úgy fogalmaz, megfertőzik őket azzal a szöveggel, hogy ha igazán érvényesülni akar a gyerek, akkor szlovák intézménybe kell adni, de szerinte, „aki szlovák iskolát végez, az a magyarság számára elveszett.”

A kettős állampolgárság problémája továbbra sincs megoldva – mondta – „s mi itt, a felvidéki magyarság azt érezzük, hogy senki nem törődik velünk.” Ahogy a magyar palament elfogadta a kettős állampolgárság intézményét, még aznap a szlovák elfogadott egy ellentörvényt kimondottan a felvidéki magyarság ellen, mégpedig, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ebben a kérdésben pedig továbbra sincs előrelépés.

Megoldásról csak akkor gondolkodhatunk, ha van egy egységes jövőképünk – szögezte le Albert Sándor a beszélgetés végén, hozzátéve, hogy „meg kellene fogalmazni egy célt, ahová a felvidéki magyarság el akar jutni, ahhoz a célhoz pedig lojálisnak lenni és akkor mindegy, hogy közben ki a vezető.”

 

Zana Diána

Tekintsék meg videóriportunkat:

A videót készítették: Mészáros Péter és Zana Diána 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Lélek Sándorné: Önéletrajz helyett (Hitvallás)

A város fölé érkező pirkadó hajnal arany köntösbe bújt az ébredő nappal. A szőke Tisza …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A magyarnak nem asszimilálódni kell, hanem a szlovák soviniszta politikának kell megszünnie! , mert a társadalomnak békére van szüksége. Szlovákia többnemzetiségü állam! A magyar nem szlovák,csak szlovák állampolgár.

  2. I have been surfing online more than three hours todɑy, yet І never found any interesting article liқe yours.
    It is ρretty worth еnough for me. Іn my vieѡ, iff
    all site owners and blogɡers mqԁe good content as
    you did, the nett will be a lot more useful than ever bеfore.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.