2018 március 21., szerda
Albert Sándor a Selye János Egyetem alapító rektora / fotó: PolgárPortál

„A felvidéki magyarságnak jövőképre van szüksége” – Albert Sándorral, A Selye János Egyetem alapító rektorával beszélgettünk

Share

Albert Sándor a révkomáromi Selye János Egyetem infrastruktúráját 2004-ben mindössze kilenc hónap alatt építette ki kilenc épületben, akkreditációval, majd még ugyanazon év szeptemberében 648 diákkal elindult a képzés a régió egyetlen olyan magyar egyetemén, amely finanszírozása szlovák állami pénzből történik.

Az egyetem alapító rektorával a Kárpát-haza Őrei videóriport-sorozatunk során beszélgettünk az intézmény alapításának sikertörténetéről, a magyar oktatás múltjáról és jelenlegi helyzetéről, a magyar nyelvű pedagógusképzésről, a kettős állampolgárság problémájáról és a felvidéki magyarság jövőjéről.

A Selye János Egyetem példája sajnos nem jellemző a magyar nyelvű oktatás egészére Felvidéken. Albert Sándor elmondása szerint a 250 létező általános iskolából 50-60-at a megszűnés veszélye fenyeget, hiszen a szlovák parlament pár évvel ezelőtt olyan törvényt fogadott el, amely meghatározza az iskolák minimum létszámát, ennek pedig az általános iskolák egyötöde nem tud megfelelni.  

A sok vegyes házasság is csak ront a helyzeten, ugyanis felerősíti az asszimilációt. Kassán a vegyes házasságokból születő gyermekek csupán 20%-át íratják magyar iskolába a szülők. Az Alapító rektor úgy fogalmaz, megfertőzik őket azzal a szöveggel, hogy ha igazán érvényesülni akar a gyerek, akkor szlovák intézménybe kell adni, de szerinte, „aki szlovák iskolát végez, az a magyarság számára elveszett.”

A kettős állampolgárság problémája továbbra sincs megoldva – mondta – „s mi itt, a felvidéki magyarság azt érezzük, hogy senki nem törődik velünk.” Ahogy a magyar palament elfogadta a kettős állampolgárság intézményét, még aznap a szlovák elfogadott egy ellentörvényt kimondottan a felvidéki magyarság ellen, mégpedig, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ebben a kérdésben pedig továbbra sincs előrelépés.

Megoldásról csak akkor gondolkodhatunk, ha van egy egységes jövőképünk – szögezte le Albert Sándor a beszélgetés végén, hozzátéve, hogy „meg kellene fogalmazni egy célt, ahová a felvidéki magyarság el akar jutni, ahhoz a célhoz pedig lojálisnak lenni és akkor mindegy, hogy közben ki a vezető.”

 

Zana Diána

Tekintsék meg videóriportunkat:

A videót készítették: Mészáros Péter és Zana Diána 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Ukrajna belügye a beregszászi katonai mozgósítás

Ukrajna belügye és szuverén joga, hogy hadseregének bármely zászlóalját áttelepítse az ország területén belül egyik …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A magyarnak nem asszimilálódni kell, hanem a szlovák soviniszta politikának kell megszünnie! , mert a társadalomnak békére van szüksége. Szlovákia többnemzetiségü állam! A magyar nem szlovák,csak szlovák állampolgár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.