2020 október 26., hétfő
A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás Ferenc pápa "kéznyújtása Moszkvának". / Forrás: hirolvaso.com

Ferenc pápa a Moszkvával való kapcsolatot keresi

Share

A Vatikán és Oroszország közötti egyre intenzívebb kapcsolattartásról írt a Corriere della Sera olasz napilap, amely szerint a Vatikán szemében Moszkva segíthet a közel-keleti keresztények védelmében, és az orosz fővárosban is partnert látnak a nem európai (argentínai) pápában.

 

 A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás Ferenc pápa "kéznyújtása Moszkvának". / Forrás: hirolvaso.com

A Corriere értesülései szerint novemberben Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Ivan Jurkovics oroszországi nunciust, de a találkozóról a Szentszék nem közölt részleteket. Az olasz napilap úgy tudja, Ferenc pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka rendszeresen leveleznek egymással. Tájékoztatják egymást a közel-keleti keresztények helyzetéről és a vallási fundamentalizmus terjedéséről. Kétoldalú tárgyalások zajlanak a Vatikán és az ortodox patriarkátus között, amelyekre többek között Angelo Scola milánói és Crescenzio Sepe nápolyi érsek utazott Moszkvába. Mindkét bíboros a vatikáni diplomácia erős emberének számít. A Corriere úgy tudja, jövő nyárig esetleg Pietro Parolin szentszéki államtitkár is Moszkvába utazhat.

A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás azonban nem a katolikus egyházfő moszkvai útját készíti elő, hanem Ferenc pápa “kéznyújtása Moszkvának“. A mai Oroszországban a Vatikán “azon kevés országok egyikét látja, amely katonailag képes gátat vetni az iszlám fundamentalizmusnak Szíriában“. Annál is inkább, mivel Szíriában jelentős létszámú orosz kolónia él.

“Putyin mindent megtett, hogy mintegy keresztény cárként lépjen fel a Közel-Keleten, betöltve az európai államok és részben az Egyesült Államok által üresen hagyott helyet. A térség kisebbségei és vallási értékei védelmezőjeként ajánlkozott fel, és nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok védelmében is” – mondta egy vatikáni forrás a Corrierének. A Vatikán Oroszországot ma már nem kommunista és ateista országnak, hanem szövetségesnek tekinti – jegyezte meg.

Moszkva számára pedig a nem európai Ferenc pápa alternatív partnert képvisel az ellenséges nyugat-európai fronttal szemben. Az újság emlékeztet arra, hogy a Ferenc pápa vezetésével 2013-ban a Vatikánban tartott szíriai békeima alkalmával az egyházfő Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét kérte a konfliktus megoldásában.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.