2020 október 26., hétfő
Ferenc pápa úgy fogalmazott, a vallás szélsőséges értelmezése puszta ideológia, amely Istent is elutasítja. / Forrás: kolozsvaros.ro

Ferenc pápa: minden családnak egy-egy menekültet kellene befogadnia

Share

A 20. és 21. században hitükért üldözött keresztényekért imádkozott Ferenc pápa a modern kor mártírjainak szentelt római templomban szombaton. Az egyházfő a vértanúkhoz hasonlította a menekülteket, és úgy vélte, nem szabad előttük bezárni a kapukat.

Ferenc pápa a számos mártírért imádkozott, akiket a múlt század “őrült ideológiáinak” nevében gyilkoltak meg, és azokért, akiket ma is “csak azért ölnek meg, mivel Krisztus tanítványai”.

A mai világ vértanúiért bemutatott misén Ferenc pápa kijelentette, hogy a gyűlölet vezeti mindazokat, akik üldözik és megölik a keresztényeket. Hangsúlyozta, hogy ezek az “új mártírok” viszik ma is előre az egyházat. “Ha a hazának hősökre, az egyháznak mártírokra van szüksége” – mondta.

A koncentrációs táborok áldozatait említve a katolikus egyházfő azt mondta, hogy a menekültek mai táborai is gyakran koncentrációs táborok. Hozzátette, a menekültek terhét azok az országok vállalják, akik befogadják őket. Megjegyezte, hogy “a nemzetközi megállapodások fontosabbnak tűnnek az emberi jogoknál”.

A mise után szabadon beszélve a pápa kijelentette, miközben nem születnek gyerekek, “kaput zárunk a migránsok előtt, ez öngyilkosság”. Hozzátette, hogy kegyetlenség a “hajókkal érkezőket” bántani és kihasználni, elegendő lenne, ha minden család egy-egy embert befogadna.

A Tevere folyó szigetén mutatott be misét Ferenc pápa

Ferenc pápa a római Tevere folyó szigetén, a Szent Bertalan-templomban mutatott be misét. A templomot 1999-ben II. János Pál az új vértanúknak szentelte, ahol a modern kor mártírhalált halt keresztényeinek ereklyéit őrzik, közöttük a nácizmus és a kommunizmus áldozataiét.

A szertartáson többek között megemlékeztek Paul Schneiderről, az 1939-ben a buchenwaldi táborban megölt református lelkészről, Jacques Hamel atyáról, akit tavaly nyáron a franciaországi Rouenben szélsőséges muzulmánok terrorista támadásban lefejeztek. Megemlékeztek az első világháborúban meggyilkolt örmény és szíriai keresztényekről, a Mexikóban a húszas években megölt keresztényekről, a spanyol polgárháború, a kommunizmus és nácizmus áldozatairól, a korrupció, a szervezett bűnözés, a járványok miatt vagy a szegények szolgálata közben életüket veszítő keresztényekről, valamint az 1996-ban Algériában lefejezett trappista szerzetesekről, a Szíriában túszul ejtett papokról, az Egyiptomban virágvasárnap elkövetett terrorista merénylet kopt keresztény halottjairól.

Menekültekkel is találkozott a pápa

A Szent Egyed közösség szervezte megemlékezésen Ferenc pápa a humanitárius folyosókon Olaszországba érkezett menekültek egy csoportjával is találkozott, akiket a katolikus közösség és az olaszországi valdens egyház juttatott Itáliába.

Ferenc pápa április végén látogat Egyiptomba, ahol a keresztény közösséggel is találkozik.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Tisztelt Ferenc Pápa! Ma egy embert holnap még hármat, aztán egy egész szekéraljat. Nem hiszem, hogy ezt komoly szívvel tudja ajánlani Ferenc Pápa! Nem ismeri ezt a népfajt. Ezek nem argentinok! Ezek iszlamista arabok. Ezeknek fogalmuk nincs arról, hogy mi az európai kereszténység. Igaz nemcsak ők ilyen tudatlanok!

 2. Dékány Ilona

  HIHETETLEN! Már akkor is megdöbbentett Ferenc pápa , amikor az Új Emberben olvastam 2015-ben , hogy : Minden család fogadjon be egy menekültet ! / Valaki azt állította , hogy nem ezt mondta , hanem ,hogy minden egyház ….!/ Most megismételte a pápa, ami számomra érthetetlen. A gyerekvállalás helyett migránsvállalást javasol? Miközben imádkozik az áldozatokért , új gyilkosokat akar befogadtatni? EDDIG TISZTELTEM ŐT……

 3. Gyimesi A.Mária

  Ezt az embert nem lehet tisztelni, igaz én hívő sem vagyok, de II. János Pál pápát tiszteltem.
  Nem hiszek a katolikus egyház szuverenitásában (sem)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.