2019 szeptember 18., szerda
Ferenc pápa (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Ferenc pápa szóra sem méltatja az ellene felhozott vádakat

Share

A katolikus egyházfő szóra sem méltatja a Vatikán volt washingtoni nagykövetének a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatában az ellene felhozott vádakat, miszerint évek óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről. Ezt maga Ferenc pápa mondta újságíróknak vasárnap.

Az írországi látogatásáról elutazó egyházfő közölte: a dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”, az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

„Ferenc pápa elsőként kell, hogy jó példát mutasson bíborosoknak és püspököknek, akik leplezték McCarrick visszaélését, és le kell mondania velük együtt” – írta Carlo Maria Vigano érsek a konzervatív amerikai katolikus sajtótermékekben és egy jobboldali olasz napilapban egyidejűleg közzétett iratban, de bizonyítékokkal nem állt elő.

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele.

Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket.

A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa.

McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

2 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  A püspök büntetése érthető , jogos . A bűn , amit elkövetett meg nem másítható .
  Viszont , akik régóta leplezték a püspök tetteit , azok legalább annyira bűnösök .
  Ha ugyanez egy családban történik , a bíróság azokat is megbünteti , akik tudtak az esetről . !

 2. A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az „Isten-levélként“ emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe.
  A Christie’s aukciósház szerdai közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kéziratért, amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción.
  A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.
  „… Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről” – írta a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.