2019 szeptember 18., szerda
Esterházy János
Esterházy János

Főhajtás Esterházy János emléke előtt Prágában

Share

Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt tisztelegtek csütörtökön Prágában.

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, valamint az Coexistentia politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 61. évfordulója alkalmával.

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát.

Nehéz az út Esterházy János rehabilitálásához, de van előrehaladás. Célunk az, hogy Esterházy elfoglalja az őt megillető méltó helyet a magyar és közép-európai történelemben – jelentette ki Boros Miklós, prágai magyar nagykövet.     Martényi Árpád, a budapesti Rákóczi Szövetség Esterházy Emlékbizottságának elnöke szintén úgy fogalmazott, hogy Esterházy teljes rehabilitálása érdekében sokat kell még dolgozni.

Frantisek Sedivy, a cseh Politikai Foglyok Konföderációjának (KVP) alelnöke szerint Esterházy a bolsevizmus áldozata volt és a szervezet támogatja a rehabilitását.

Stanislaw Gawlik, a Coexistentia politikai mozgalom lengyel tagozatának elnöke azt mondta: a lengyelek is a sajátjuknak érzik Esterházy Jánost, akinek édesanyja lengyel volt, s emlékét ők is őrzik.

Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke leszögezte: a csehországi magyarok legnagyobb szervezete aktívan ápolja a felvidéki magyar politikus hagyatékát és június elején a morvaországi Mírovban az idén ismét megrendezi a hagyományos Esterházy megemlékezést.

Az ünnepi beszédek után a csehországi, szlovákiai és magyarországi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál.

A kegyeleti emlékhelyet a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták, a kilencvenes évek elején a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

Szakértők szerint Esterházy János urnáját ma már lehetetlen megtalálni, azonosítani. A felvidéki Alsóbodokon tavaly megnyílt Esterházy emlékhelyen elhelyezett jelképes urnában ezért konkrétan nem a politikus hamvai, hanem a motoli sírhelyről származó föld és hamu található.

A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön jelképesen két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat képviseli.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.