2019 szeptember 19., csütörtök
Fontos vagy - Komáromban is

Fontos vagy! – Komáromban is

Share

A Fontos vagy! mozgalom korábban már elérte, hogy ne csak a jelenlegi államnyelven legyenek feltüntetve a komáromi kórház feliratai. Most a vasúti pályaudvar következik.

Fontos vagy - Komáromban isA Fontos vagy! mozgalom Facebook oldalán ez olvasható: „Ma körülnéztünk az észak-komáromi vasúti pályaudvaron, magyar feliratok után kutatva. Eredmény – zéró. A város lakosságának közel 70 százaléka magyar nemzetiségű. A vasúti szolgáltatásokat igénybe vevő közönség szintén. A környékbeli falvak, települések lakossága nem kevésbé. A pályaudvaron átmenő, átutazó magyar emberek jelentős bevételekhez juttatják a vasúti társaságot. Ebből igazán telhetne legalább egy táblára. A 204/2011-es törvény ezt ráadásul lehetőve is teszi (4. par. 3. bekezd.)”

A mozgalom tagjai fotókkal dokumentálták, hogy míg Komárom Magyarországhoz tartozó oldalán nem okoz gondot a MÁV-nak szlovák feliratokat elhelyezni, addig az északi oldalon hiába keressük a magyar feliratokat. „Kellemes tapasztalatokkal gazdagodhattunk. A MÁV tiszteletben tartja a szlovák nemzetiségű utasok anyanyelvét is. Példaértékű hozzáállás! Köszönet érte!” – olvasható a mozgalom Facebook-ján.

A Fontos vagy! levélben kereste meg a Szlovák Államvasutak vezetőjét, valamint az illetékes állomásfőnököt. Kérték, hogy helyezzék el az állomáson magyarul is a város nevét, egyben felajánlották segítségüket is a felirat elkészítésében és elhelyezésében. Természetesen a város nevének feltüntetése csak az első lépés lesz, utána rögtön áttérnek arra, hogy a vasúti pályaudvar területén a szlovák, német és angol nyelvű tájékozatók mellé magyar feliratok is kerüljenek.

Ugyanilyen forgatókönyv szerint zajlott a kórház kétnyelvűsítése is. A Fontos vagy! mozgalom tagjai bíznak a sikerben és abban, hogy a egyre több helyre kerülnek majd ki a magyar feliratok.

Felvidék.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.