2019 február 21., csütörtök
The Executive Director of Frontex Fabrice Leggeri addresses the media on the general migratory situation at the external borders of the EU, at Frontex offices in Brussels on Thursday, May 28, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Frontex-vezető: Spanyolország a legnagyobb aggodalmam

Share

A migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra – mondta Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetője a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő német lapnak.

“Ha azt kérdezik, mi a legnagyobb aggodalmam jelenleg, Spanyolországot nevezném meg”

– fogalmazott a francia diplomata a lap internetes oldalán már szombaton ismertetett interjúban. Júniusban mintegy 6000 ember kelt át a Földközi-tengeren Spanyolországba, “és ha a számok ugyanúgy emelkednek tovább, mint most, akkor ez az útvonal válik majd a legjelentősebbé” – magyarázta Leggeri.

Az érkezők nagyjából fele marokkói, a többiek Nyugat-Afrika más országaiból jöttek. A Frontex adatai szerint az Európába tartó emberek már pár hónapja Nigernél nem Líbia, hanem inkább Marokkó felé veszik az irányt. Leggeri úgy véli, tervet kellene kidolgozni arra, hogyan lehetne az embereket Afrikában elhelyezni, hogy megszűntethető legyen az az “automatizmus”, hogy akit kimentenek, azt rögtön Európába hozzák.

“Akkor tudunk hatékonyan fellépni a bűnözők üzleti modellje ellen, ha ez az automatizmus megszűnik”

– hangoztatta Fabrice Leggeri.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint egyébként a korábbiaknál egyre kevesebben érik el Európa partjait a Földközi-tengeren; 2016-ban 232 000, tavaly 101 000, idén pedig 46 500 férfi, nő és gyerek érkezett dél felől a kontinensre januártól július elejéig.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

Egy hozzászólás van

  1. Ez “érdekes” nyilatkozat , ugyanis éppen Macron akarja szétosztani azokat , akiket befogadtak .
    Valamint az olaszoknak ajánlotta , hogy fogadják a hajókat …..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.