2018 október 23., kedd
Juhász Péter, az Együtt elnöke (k) pártja Évértékelő füttykoncert elnevezésű tüntetésén az I. kerületi Attila út és Apród utca kereszteződésében Orbán Viktor évértékelő beszéde előtt 2017. február 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A füttyös alternatíva, avagy Együtt kötnek masnit a semmire

Share

Kaptunk Érden egy 12 oldalas kampány-újságot az Együtt Párttól. Címe: „Együtt a cselekvő ellenzék”. Alcím: „Új pályára állítjuk Érdet és környékét”. Kíváncsian vettem kézbe, mert így, a maga valóságában leírva lehet olvasni, hogy milyen alternatívát kínálnak a választási kampányban versenyző pártok, köztük az Együtt. Miben hasonlítanak – ami koalíciós lehetőség esetén jó – , s miben különböznek? Azt például tudom, hogy a Párbeszéd Magyarországért bevezetné a szabad szombat mellett a szabad pénteket is. De mit akar az Együtt? Az általános lózungokon kívül – amelyek valamennyi ellenzéki pártnál megjelennek – alig van néhány konkrétum.

Belenéztem hát más internetes kampányoldalaikba is. Mit olvashatunk? Szinte ugyanazt. „Az Együtt a cselekvő ellenzék pártja. Országszerte aktívan küzdünk a korrupció, az igazságtalanságok és az elnyomás ellen, a szabadságunkért, hazánkért. Bátran kiállunk az elnyomó hatalommal és tisztességtelen propagandagépezetével szemben: ha kell, sípokkal; ha kell, a jog eszközével; ha kell, szakmai érvekkel; ha kell, ellenállással küzdünk a szabadságunkért.” Na, itt már van a többitől megkülönböztető elem: a síp. A síp, mint olyan. Ez a megkülönböztető.

De ne legyünk túl igényesek, próbáljunk meg némi empátiával közeledni! Vegyük például: „az elnyomó hatalom…” Idősebb vagyok, mint a füttyögők vezére. Elképzelem, amint az ellenzék szószólói részéről sokszor boldogabb időknek nevezett Kádár-korszakban mi történt volna, ha mondjuk május elsején, vagy november 7-én Kádár János vagy akárki, pl. a vállalati párttitkár ünnepi beszéde alatt zavaró adásként elkezdtem volna sípolni. A 40 év alattiak kérdezzék meg idősebb barátaikat, szüleiket, – remélem, az igazat mondják! Az elnyomó hatalomról és az azt szolgáló rendőri erőkről, az igazságszolgáltatás működéséről közelebbi élményt, személyes tapasztalatokat 2006-ban is lehetett szerezni. Szereztem is.

Jó, ne hasonlítsuk össze a múltat a jelennel. Például el is lehet fogadni általánosságban jövőképnek, hogy „ …új korszak kezdődjön Magyarország életében. Milyen korszak, milyen Magyarország ez? Egy, a mostaninál sokkal boldogabb, nyitottabb, elfogadóbb és ezáltal sikeresebb ország, boldogabb polgárokkal. Olyan emberek lakják, akik akarnak, mernek és tudnak egymással együttműködni. Akik elhiszik azt a másikról, amit saját magukról is, hogy éppúgy jót akar a családjának és a hazájának, mint ő maga.”

Szálljunk le, vissza a földre. Dicséretére legyen mondva: az érdi kampányújság Érden jelentkező problémákra is kitér. Ilyen például több helyen az utak állapota, esővizes árok van, az Almafa utca kontra Citromfa utca ügyét, vagyis ott az optimális közlekedési rendet meg kellene oldani. Mindehhez azonban nem kell kormányváltás, s az utak szélesítése nyilván nem csak akarat kérdése! Az azért árulkodó az igazság után áhítozó párt esetében, hogy a nyomdatechnikai igazságosság nem jellemzi: az „ALMAFA-CITROMFA” problémája öles címsorban szerepel, de a Bem tér korszerűsítése, az Interspar felépülése, az Érd-Parkváros új, korszerű közösségi háza kis betűs mellékesként, a „HOL SZÓRAKOZZON A FIATAL ÉRDEN” cím alatt bujkál! Szó sem esik a sok új beruházásról, mint például a Szent István útnál épülő hídról. Hogy miért? Mert különben nem hozhatnák ordító címsorokban a vádat a korrupcióról, ellopott milliárdokról. Ha tudnának konkrétumokat, már régen nyilvánosságra került volna. A fejlesztés folyamatos, az nem látja, aki nem akarja!

Az Együtt Párt éppolyan nagyvonalú, mint a tényleges felelősség nélküli többi ellenzéki párt. Leírják úgynevezett kulcsígéreteiket. Mit is? „Igazságos családtámogatást vezetünk be, mert nekünk minden gyerek egyformán számít. Önálló gondolkodásra nevelünk az iskolákban, biztosítjuk a szabad tankönyvválasztást,… többet költünk az egészségügyre, modern kórházi körülményeket teremtünk… Orbán Viktor érdekkörének lopott vagyonát visszavesszük és kárpótlásra fordítjuk. Bevezetjük az eurót, szorosan együttműködünk az Európai Unió országaival.”

Igazságosság, egyenlőség… Masnit a semmire. Puffognak a nagy szavak, az Együtt Párt cselekvésre buzdít ezerrel.

Erősen győzködi az olvasót: „Te is tudod segíteni a kormányváltást!” A kampányújság 11. oldalán olvasható: „Ha van tudomásod bármilyen visszaélésről, lopásról, korrupcióról vagy jogtiprásról, jelezd nekünk! Nem kell félned, az ügyeknek mi járunk utána.” Tehát az Együtt kampánylapja itt Érden nem tud egyetlen korrupciós ügyet sem. Képviselőjük, Csornainé Romhányi Judit egy rendelet-tervezetet fogalmazott, hogy a Modern Városok Program keretében felhasznált pénz útja követhető legyen. Azt gondolom, hogy a tervezet nem helyettesíti a vonatkozó jogszabályokban rögzített garanciális szabályokat. Ami konkrétumot megnevez – 4. oldal –, az az, hogy a Fürdő utcai csapadékvíz-elvezető árok miatti korlátozások határideje nincs kitáblázva. Vagyis a jogszabály szerinti „Beruházási tábla” hiányzik.

Hát ennyi az ellenzék hatalmas leleplezése! Bajban van az ellenzék, nincs kétség. A költségvetésből az Együtt Párt vezetői (is) bátran ígérgetnek, de lehetne rosszabb is. Mert ma még csak ígérgetnek. Ha épül valami, akadékoskodnak. Ha a nemzeti ünnepünkön a kormány képviselője beszédet mond, akkor meg füttyögnek. Cselekvés? Együttműködés? Bárcsak úgy volna. Milyen emberek, milyen ország illúzióját fogalmazta meg az Együtt? „Olyan emberek lakják, akik akarnak, mernek és tudnak egymással együttműködni. Akik elhiszik azt a másikról, amit saját magukról is, hogy éppúgy jót akar a családjának és a hazájának, mint ő maga.”

El lehet ilyesmit képzelni? A hatalomért vívott pártharcokban nemigen. Főleg a választási küzdelemben nem. A politika olyan, amilyen. Lehet más a politika? Évezredek tanúsága szerint nem. Mire számíthatunk tehát az Együtt oldaláról? Hát jön majd a füttyögés. Talán a jószándékú emberek félreállnak. De a füttyösök maradnak. A füttyögés helyett jobb volna értelmes mondatokat hallani, hogy elhiggyük jót akar a családjának és a hazájának!

Különben pedig marad a fütty.

Szerző: Patakfalvy Katalin

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Patakfalvy Katalin

Végzettségek: tanító ; igazgatási rendszerszervező
Share

Esetleg más?

Lélek Sándorné: Adjon az Isten áldott vasárnapot mindenkinek!

“Embertelen lelkivilág volt, amibe minket belekényszeríttettek, amikor magunk se tudtuk, hogy most már emberek vagyunk, …

Egy hozzászólás van

 1. Dékány Ilona

  Kedves Katalin! Nálunk is létezik–Gyulán—ez az ” együzzes” !A szórólapjukat elsőnek ők juttatták el a ládákba. ” A cselekvő ellenzék ” írták a felső sarokba. Ami szerintük a lényeg :
  A Fideszt 2018 tavaszán le kell váltani
  …le fogjuk váltani a parlamenti bólogató Jánost játszó fideszes országgyűlési képviselőt
  Pártállásra és településre való tekintet nélkül együttműködünk mindenkivel , hogy megállítsuk Békés megye további leszakadását
  Néphülyítés nélkül, bátran beszélünk hazánk és térségünk súlyos problémáiról, és a józan középúton járó,tisztességes politikát képviseljük
  Az illető B. Tamás az alapító , aki a fentieket szeretné megvalósítani .
  Egy biztos: A lépcsőházban mindenki a papírkosárba dobta a szórólapot.!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.