2018 augusztus 18., szombat
Kép: csepeliek.blog.hu / Tamás Gáspár Miklós

Gazsi másik filmet néz

Share

Mindig van valami szomorú, ám fölöttébb ironikus abban, ha egy közszereplő a valóságtól oly mértékben elrugaszkodik, hogy maga is elhiszi azt a nem létező alternatívát, mely csupán csak saját tévképzetei torzszülött ideája. Hasonló történt TGM-el is, mindenki Gazsijával, a szebb napokat látott HVG kiélezett tollú publicistájával. Vagy filozófusával. Nehéz ugyanis eldönteni, melyik műfajt űzi rosszabbul.

Hősünk géniusza menthetetlenül szétfeszítené jelen dolgozat szűk kereteit, ezért csak néhány gondolatot idézek abból a beszélgetésből, amely épp a minap hangzott el az egyik kereskedelmi televízió nagyon progresszív/értelmiségi/extraliberális műsorában. TGM az elmebaj módszertanáról értekezett a műsorvezetővel, nem mellesleg ugyanezzel a címmel jelent meg publicisztikája nemrég a haladó sajtó hasábjain, ott, ahol mostanság azt hirdetik, legyen világosság, mert a sötétség nem tarthat örökké. Nos, jómagam e közhely igazságában nem vagyok teljesen biztos, minekután az ékes cáfolatot éppen ők szolgáltatják.

De vissza Gazsihoz, aki szerint Soros György egy befolyásos, elismert, híres és gazdag ember, figyelnek a szavára, de hogy terve lenne, az hazugság. Csupán csak javaslatokat tesz Európának, hogy az miket csináljon a menekültválsággal kapcsolatban. Azt sajnos nem fejti ki, milyen jogcímen és miért Brüsszelben teszi ezeket a javaslatokat, pontosabban fogalmazva instrukciókat, mert a baráti tanácsok osztogatásakor ritkán szokás a „kell” szócska használata. Egyébként Gazsi, te emlékszel arra, ki választotta meg Sorost? Hát arra, hogy milyen posztra? És ha senki nem választotta meg őt semmire, akkor vajon én, akit szintúgy nem választott senki semmire, miért nem fejthetem ki a véleményemet Brüsszelben, az unió vezetői előtt? Mert nekem is van ám véleményem, és elvileg többet kellene hogy nyomjon a latban, mint Sorosé, lévén uniós állampolgár vagyok. Választó, érted… Én itt élek, dolgozom, itt fizetem az adót. Igaz, milliárdos nem vagyok, meg tőzsde spekuláns se, így esélyem arra, hogy megvásároljak egy komplett, szintén senki által nem választott bürokrata vezetést, egyenlő a nullával.

Összesen pár százezer emberről lenne szó, nem pedig évente egymillióról, mondta Gazsi, annak ellenére, hogy a tények ezt aligha támasztják alá. Az amerikai milliárdos (egyik) szócsöveként ismert Project Syndicate oldalán Soros már 2015-ben leírta, hogy évente legalább egymillió bevándorlót kell betelepíteni az Európai Unióba, és erre az uniónak „be kell rendezkednie”, a terheket „igazságosan elosztva” a tagállamok között. Egyébiránt szintén tény, hogy az elmúlt két év során nagyjából kétmillió migráns lépett az unió területére, többségük illegálisan. Mindez azonban TGM-et egyáltalán nem zavarja.

Szerinte egész Európában kitört az elképesztő idegengyűlölet és rasszizmus, egyre Orbánistább a világ, de teljesen alaptalan a pánik és a hisztéria. Hát ja. A szétrobbant, elgázolt, lemészárolt európai embereket is nyilván csak kitaláljuk, a megerőszakolt gyerekeket, nőket pedig álmodjuk. Fesztiválokat, koncerteket, meccseket mondanak le, szinte állandó a terrorkészültség, csak a múlt héten három merénylet történt Nyugat-Európában, de ezért kár aggódni, hiszen a londoni polgármester is megmondta, a terror a hétköznapok része, meg kell tanulnunk vele együtt élni. Vagy inkább halni. Bevallom egyébként, atavisztikus ellentétet érzek abban, hogy ezt a kapitális ökörséget mindig azok mondogatják, akik testőrök nélkül egy lépést sem tesznek. De tény, hogy Európában elképesztő a rasszizmus, példának okáért a muszlimok rendre üldözik el a francia és holland zsidókat.

Gazsi visszaidézte 2015 nyarát is, amikor a nagy menekülthullámban Orbán Viktor hátradőlt és nem csinált semmit, átengedte az országon a nagyon menekülőket, nem segített rajtuk, ezért innen is menekülniük kellett, mert különben éhen haltak volna. Vaslogika. Nyilván azért dobálták el a szendvicseket, mert az éhhalál fenyegette őket. Mi sem lett volna természetesebb egyébként, mint minden bokorba pulyka steaket felszolgálni lazaccal és kaviárral. Persze a szerbek, macedónok, görögök és törökök elől egyszerre történő menekülésnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy Merkel épp akkor jelentette be, a szíreknek nincs felső határ. Akkor nem lett hirtelen mindenki szír, és nem született január elsején. A rohadt svédek meg hobbiból költöttek euro milliókat azokra a vizsgálatokra, amelyek igazolják, hogy bizony a magukat kiskorúnak vallók bőven felnőttek.

TGM szerint Soros támogatója volt és maradt a kelet-európai demokráciáknak, de senki nem szereti a jótevőket, minden mecénást mindig utáltak a történelemben, s erre Hatvany Lajost hozta példaként. Egyrészt, hogy Soros jótevő-e, vagy inkább bűnöző, arról erősen megoszlanak a vélemények, az angol font bedöntésének vesztesei nem hinném, hogy kifejezetten a filantróp támogatót látják benne, ahogy azok az amerikaiak sem, akik épp mostanság gyűjtöttek aláírásokat Soros terroristává nyilvánításának céljából, és akkor nem megyek vissza a közreműködésével kifosztott zsidók történetéhez, amelyről személyesen maga beszélt. Másrészt, ha emlékezetem nem csal, Hatvanyt nem azért utálták, mert mecénás volt, hanem mert tulajdonosi jogcímmel folyton bele akart ugatni Ostvát Ernő szerkesztési elveibe, arról nem is beszélve, hogy az őszirózsás forradalom idején az általa igen nagyra tartott, egyébként hazaáruló Károlyi Mihály mellett a Nemzeti Tanács vezérkarának tagja lett. És nem, azzal sem tudok egyetérteni, hogy a történelem során minden mecénást gyűlöltek volna, hogy messzebbre ne menjünk, elég megemlíteni Széchenyi Istvánt; ő tudomásom szerint permanens közszeretetnek örvend a mai napig.

Gazsi azonban még innen is tudta fokozni, szerinte ugyanis Európa hatalmas tömegben küldi vissza a menekülteket, a Földközi-tengeren belelövik őket a vízbe, a líbiai parti őrség Európa által finanszírozott banditái visszafordítják a segíteni akaró NGO-k hajóit, Franciaország meg a teljesen szétment és lángokban álló Líbiában kíván felállítani hot spotokat. Arra nem tért ki, vajon ki felelős a szétment és lángokban álló Líbiáért, de nyilván ennek is a patás Orbán lehet az oka, ki más. Hogy Európa hatalmas tömegekben küldené vissza a migránsokat hiú ábránd csupán, ugyan a szándék megvan, de a kivitelezés már bajos. Ezektől az életben nem szabadulnak meg, félmillióról konkrétan azt sem tudják, hol van. Amúgy emlékszel Gazsi arra a szegény, szerencsétlen, csak papíron kitoloncolt marokkóira, aki hálája jeléül hat embert megsebesített, két nőt meg késsel végzett ki a finnországi Turkuban? Tudod, közvetlen a barcelonai terrortámadás után történt, azután, hogy tizennégyen vesztették életüket, köztük gyerekek is. Azt, hogy kiket lőnek bele a tengerbe, bevallom, nem tudom, az viszont tény, hogy a Közel-Keleten bő 1,5 millió keresztényt már sikerült legyilkolniuk a védenceidnek, és nem áll távol tőlük a keresztény menekültek csónakokból való kihajigálása sem, továbbá azok vegzálása a menekülttáborokban.

Végezetül Gazsi siránkozott még egy sort afölött, hogy szerinte az ellenzéki pártok se akarnak befogadni menekültet, és ezt ő nem helyesli. Pár tízezer bőven elférne, többet viszont nem bírnánk el. Azt nem fejti ki, hogyha mondjuk negyvenezer volna az ideális és megjelenne a negyvenezer-egyedik, akkor vajon milyen erkölcsi-morális indokkal küldené el azt a migránst a határról, vagy utasítaná ki az országból? Paranoia és hisztéria elterjesztése, egy ország megfertőzése a téboly bacilusaival nagyon veszélyes – fejezte be mondókáját, de még hozzátette: tiszta fejjel kéne gondolkodni! Hát Gazsi, szerintem kezdjed, jobb későn, mint soha! És még egy jó tanács: ha legközelebb a tévébe hívnak, tiszteld meg azzal mind a műsorvezetőt, mind a nézőket, hogy kikapcsolod a telefonodat. Tudod minálunk, ebben a lábszagú, mucsai diktatúrában ez így szokás.

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Callidus

Politikai, közéleti, olykor irodalmi szövegeim csokorba szedésével kívánom a kedves Olvasót töprengésre késztetni. Vagy dühöngésre. Vagy csak józan gondolataik számbavételére, mely tevékenység némelyeket talán tettekre sarkall, míg másokat bölcs hallgatásra. Meglátjuk.
Share

Esetleg más?

Villax Richárd: „Fáj a fejem” – néhány gondolat a pa-dö-dő jelenségről jubileumuk kapcsán

Az Állatkertben (!) ünnepelték a napokban a Pa-Dö-Dő lányok együtt éneklésük harmincadik évfordulóját. Bizony, már …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Gazsi , –aki ugyan nekem nem gazsim — Nem értesült arról , hogy a hatalmas csordának a civilszervezetek azonnal vitték a szendvicset , üdítőt , takarót , gyógyszert , ellátták őket mindennel –persze nem Orbán Viktor vitte !– egészségügyi sátort állítottak fel orvosokkal …soroljam ? Minek ? Egy notórius hazudozónak ? Amikor a táborból százával kiszöktek , és elindultak Ausztria felé , —elfoglalva az úttestet !— ki volt az , aki elrendelte , hogy azonnal buszokkal vigyék őket a határig ? Gazsielvtárs ! Akkor hol volt éppen ? Amikor az unokám nyakához egy kést szorított a migráns , ha nem a határra viszi őket a busz , véged van –mondta az ártatlan menekült ! JOBB LENNE , HA ELTÜNNE A GAZSI !

  2. HeroesNeverDie

    Az egyik legjobb Callidus cikk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.