2018 július 23., hétfő
Gulyás Gergely (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Gulyás Gergely: Németország fordulatot hajtott végre bevándorláspolitikában

Share

A Miniszterelnökség élére jelölt miniszterjelölt szerint a magyar és a német kormány álláspontja között már nincs „olyan nagy” különbség.

A fideszes politikus kiemelte, hogy Magyarország megvédi a határait és betartja a schengeni egyezményt. Mint mondta, „most már csak abban kell egyetértenünk, hogy mindenféle kötelező elosztási rendszert erkölcsi alappal, és éppen a schengeni szabályok betartása miatt és a Lisszaboni Szerződés alapján joggal utasítunk el”. „A kötelező szétosztás tekintetében van vita köztünk, de ez már nem egy elvi álláspontbeli vita, hanem egy helyzetkülönbségből adódó nézeteltérés” – tette hozzá. Elmondta: Németország 2015-ben „elég felelőtlen módon járt el”, egymilliónál is több embert fogadott be, és „ennek a következményeit szeretné másokkal megosztani”.

Nem szabad tovább növelni a bajt

Magyarország nem ért egyet ezzel a törekvéssel, abban viszont már egyetértés van, hogy az Európai Unió (EU) külső határát meg kell védeni, és „ez a legfontosabb” – húzta alá Gulyás Gergely. „Azt sajnos még nem látjuk az EU-ban, hogy ennek a kötelezettségnek az elmulasztása szankciókkal járna” – tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország számára elfogadhatatlan minden politika, amely a kötelező elosztás felől közelíti meg a migráció kérdését, a magyar álláspont szerint éppen ellenkezőleg, a külső határ védelme felől érdemes elindulni, mert ez a garancia arra, hogy „nem növekedik tovább a baj, amely előállt a 2015-ös döntések következtében”.

Megértés vár az elkövetkezendőkre

Gulyás Gergely Berlinben a többi között részt vesz a Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet Magyarország Európában – Európa Magyarországon című rendezvényén, amelyet a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökével, Hans-Peter Friedrichhel, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusával közösen nyit meg. A közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: „reméljük, hogy a következő ciklus a jobb megértés jegyében telhet”. Hozzátette: „sajnos a tolerancia hiányával találkozunk Berlinben, bármennyire sokat is beszélnek Nyugat-Európában a toleranciáról”.

Mint azt a rendezvényt megnyitó köszöntőjében kiemelte: remélhetőleg „magunk mögött hagyjuk a 2015-ös vitákat”, azonban Európa biztonságáról mindenképpen gondoskodni kell, és ehhez elengedhetetlen a külső határ jól megszervezett védelme. Hozzátette, hogy az új magyar kormány az utóbbi nyolc évben elért eredmények megőrzésére, a stabilitás és a gazdasági fejlődés fenntartására, a szabadság és az európai értékek védelmére törekszik.

Ezen értékek védelméhez gondoskodni kell az európai társadalmak biztonságáról – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: Magyarország készen áll arra, hogy Németországgal, a visegrádi országokkal és valamennyi további EU-tagállammal együttműködve részt vegyen a Nagy-Britannia kiválása, a „Brexit utáni Európa” felépítésében.

Bajor politikus: Magyarország felismerte a határvédelem fontosságát

Hans-Peter Friedrich a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország a menekültpolitikában 2015 óta „közeledett a realitásokhoz, és így a magyar politikához is”. Magyarország 2015-ben “azonnal felismerte, hogy fontos a schengeni határ védelme”, és kezdettől fogva eleget is tesz határvédelmi kötelezettségeinek. Németország viszont a jogi szabályozáson felülemelkedve, politikai alapon „más döntést hozott, ami hiba volt, de már megtörtént a korrekció” – mondta a CSU-s politikus.

Hangsúlyozta, hogy a német és a magyar álláspont sokkal közelebb van egymáshoz, mint ahogyan sokan gondolják, de ezt a közeledést nem mindenki akarja elismerni. Időközben a Bundestagban is megváltozott a viták hangneme, és már azok közül is sokan a realitások talajáról kiindulva közelítik meg a menekültpolitika kérdéseit, akik 2015-ben kitörő örömmel fogadták a menekülteket.

A magyar kormány kereszténydemokrata politikát folytat, de ennek a politikának „ma Németországban nincs nagy divatja”, a kereszténydemokrata politikát csak „óvatosan, félve” lehet vállalni, még akkor is, ha „paradox módon” a legnagyobb német kormánypárt egy kereszténydemokrata erő. „Éppen ezért fontos az állandó párbeszéd a kormányok, és a pártok között is” – mondta a Fidesz politikusa.

Volt MTA-elnök: a sokszínűség a siker titka

Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán Berlinben az alapítvány Magyarország Európában – Európa Magyarországon című rendezvényén.

A kuratóriumi elnök a közmédiának adott nyilatkozatában aláhúzta, hogy Magyarországnak Németországban is nagyon sok barátja van, és ez a barátság régi keletű. Sokat erősödött például a 18. században, a német betelepítések idején, amikor a „szegény Németországból sokan jöttek el a virágzó Magyarországra”. Hozzátette, hogy a jelenkorban mutatkozó nézeteltéréseket egész biztosan sikerül elsimítani a kultúrára építve, „hiszen a kultúra mindenki nyelve”.

Európa sokszínű kultúrát jelent, és ennek meg is kell maradnia, mert csak így őrizheti meg az önazonosságát minden nép. Az ellentétek nem is a népek között vannak, hanem „az újságokban és folyóiratokban, amelyek néhány ember rossz, gonosz gondolatait közlik” – mondta Vizi E. Szilveszter.

Más is képviselte Magyarországot, nem csak a politika

A Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet rendezvényén 23 magyar művész lépett fel, köztük olyan hírességek, mint Sebestyén Márta és Harcsa Veronika énekesnők,vagy Molnár-Madarász Melinda ruhatervező, aki a történelmi Magyarország számos tájegységének hagyományos viseleteit gondolja újra a Meyke márkanévvel forgalmazott kollekcióival. A produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül mutatták be a magyar kultúra európai beágyazottságát. A rendezvényt a berlini magyar nagykövetségen tartották több száz meghívott vendég, köztük magas rangú német politikusok és diplomaták részvételével.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Autópályán hagyott migránsok

Huszonhárom menekültet tett ki egy embercsempész egy kelet-bajorországi autópálya mentén, majd sorsukra hagyta őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.