2020 október 29., csütörtök
A Zuglói Játékszín Óvoda 2018 (Hol a pénz?) Fotó: PolgárPortál

Gyanús közbeszerzés és áldatlan állapotok egy zuglói óvodában – Hová lett a pénz?

Share

Szabálytalanságoktól hemzsegő óvodai működtetés, aggódó szülők, átláthatatlan költések, egyre több kérdést felvető közbeszerzés. Eltűnt intézményi felújításra szánt közpénzek Karácsony Gergely kerületében, és az események kezdetén elinduló, azóta már kudarcossá vált miniszterelnök-jelöltség. Van-e a kettő között összefüggés? Mi állhat a fél éve tartó áldatlan állapotok hátterében? Vajon meddig kell még ezt elviselniük a szülőknek és gyerekeknek? Hová tűnt az óvodára szánt pénz? Bogozzuk hát ki ezeket a szálakat, amennyire csak lehetséges!

  • Mezőhegyi Gyula riportja (sorozat első része)

Egy aggódó szülő megkeresése nyomán kaptunk információkat arról, hogy nincs minden rendben a zuglói Tipegő Kert Bölcsőde és Játékszín Óvoda háza táján. 2017. október közepén az óvodavezető közölte a szülőkkel, hogy az intézmény tetőterének beázása miatt életveszélyessé vált a létesítmény, ezért haladéktalanul el kell költöztetni a gyerekeket. Különböző csoportokat a környék óvodáiban helyezték el és leszögezték, hogy mindez csupán átmeneti állapot, amit maga a kerület polgármestere, Karácsony Gergely is megerősített. A szülői értekezleten megjelentek az önkormányzat képviselői is, akik közölték, hogy 100 millió forintot fognak költeni a tetőtér teljes felújításra. A döntés gyorsasága és az összeg nagysága láttán a szülők kissé értetlenül álltak az ügy előtt, hisz már akkor is tisztán látszott, hogy egy tetőfelújítás nem kerülhet 100 millió forintba, ennyi pénzből kb. az óvoda felét fel lehetne újítani. De persze vitának helye az ígéretek miatt nem volt.

Az értekezlet utáni héten még rendes időben vitték a gyerekeket az létesítménybe, mindenfajta gond nélkül, aztán hirtelen, két nappal később közölték a szülőkkel, hogy életveszélyes a beázás és gyorsan át kell költöztetni a gyerekeket. A portálunkat megkereső szülő elmondása alapján egyáltalán nem tűnt életveszélyesnek az óvoda, beázottnak sem látszott, de elfogadták a döntést, nem volt más lehetőség.

Több szabálytalanság is történt

Minden jel szerint az oktatási év megkezdése előtt az óvoda vezetése már tudott a felújítás tervéről. Ha erről időben tájékoztatták volna a szülőket, akkor valószínűleg nem oda íratják be a gyereküket. Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy az oktatási-nevelési éven belüli, ilyen jellegű önkényes átszervezés alapvetően szabálytalan eljárás és több alapvető szabadságjoggal is ütközik. Az október 23-ai szünet után azonban a szülők megkérdezése nélkül megtörtént az átköltözés. A PolgárPortált megkereső szülő ekkor felvette a kapcsolatot a Magyar Szülők Országos Egyesületével, ahol szakértők megerősítették, hogy ez az eljárás törvénytelen és a gyerekek lelki épsége, illetve az egészséges életkörülményekhez és testi-lelki fejlődéshez való alapvető jogaik jelentős mértékben sérültek.

Karácsony Gergely levele a szülőknek (Fotó: PolgárPortál)

A gyerekek egy részét a közelben található Zöld Lurkók Óvoda alagsorában kialakított terembe helyezték el. Itt csináltak egy átmeneti “csoportszobát”, de oly módon, hogy két csoportot is összevontak. Mindez, mivel a beiratkozástól független módon, a szülők beleegyezése nélkül történt meg, már önmagában szabálysértésnek számít. (csoportot semmilyen körülmények között nem lehet összevonni – lásd köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény!) Másrészről óriási szakmai hibának tűnik, hogy idegen óvónőkkel, egy teljesen idegen csoporttal lettek összevonva a gyerekek. Az eltelt hónapok során naponta jöttek-mentek az újabb dajkák, óvónők. Az összevont csoport révén ráadásul így 40-45 gyerek lett elhelyezve egy szobában, amely szintén sérti a jogszabályokat, mely szerint gyermekenként két négyzetmétert kell kialakítani. Továbbá nincs az ideiglenes óvodában biztonságosan kialakított öltöző sem, csupán egy alaksorban kialakított “lyuk”, ahol a bejárati ajtó kinyitásával a hideg egyből a gyermekeket éri. Az óvodások ráadásul csak a felnőtt mosdót tudják használni, fellépővel és különböző szűkítőkkel. A lapunkat megkereső szülő többször látta, hogy kisfiúk, kislányok sírva mennek át egyedül ebbe a mellékhelyiségbe.

A csoportlétszámon és a megfelelő felszerelés hiányán túl probléma volt, amikor 40-45 gyereket műszakonként egy óvónő látott el, ami önmagában biztonsági kockázatokat is felvet. Továbbá emiatt októbertől februárig egyáltalán nem tartottak foglalkozásokat, márciustól pedig a heti egy kézműves foglalkozáson kívül nem történt semmi, ami messze elmarad egy középsős (és az összevont csoportban levő nagycsoportos) gyermekek köznevelési programban rögzített nevelési feladataitól. Kérdés, hogy miként tudja így az „óvoda” teljesíteni alapvető feladatát, az iskolára való felkészítést.

A lapunkat megkereső szülő szerint mindezt átmeneti jelleggel, két-három hónapig ki lehetett volna bírni, de tavaly október óta máig fennállnak ezek az áldatlan állapotok, és a jelek szerint esély sincs rá, hogy a helyzet rövid távon megoldódik.

Fotó: Polgárportál

Egyre több a kérdés a közbeszerzés körül

A szülők mindezeket tapasztalva elkezdtek utána nézni a dolognak. Tudták, hogy egy önkormányzat sem tehet semmit közbeszerzés nélkül, hisz erre a törvény kötelezettséget ír elő. Korábban, 2013-ban már próbáltak egy hasonló közbeszerzést megvalósítani Zuglóban, ami végül eredménytelenül zárult. 2017. augusztusában viszont az óvodát érintő közbeszerzés újra kiírásra került. (Ekkor már Karácsony Gergely volt a polgármester). Akkor az építkezésre vonatkozó közbeszerzési összeghatár 100 millió forint volt, és mivel a közbeszerzés összegét tudatosan 99.754.543 forintra tették, így nem volt szükség a nyílt közbeszerzési eljárást kiírására. Azaz elég volt az úgynevezett „három ajánlatos közbeszerzési eljárás”. De a dolgok ezután sem teljesen tisztán történtek.

Egy jogszabályi rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy a közbeszerzési kiírásban szereplő összeget maximum 15%-kal az eredeti összeghez viszonyítva megemeljék, hogy ha egyébként ezt a beruházás indokolja. Ezt meg is tették, így már 115 millió forint került kifizetésre, annak ellenére, hogy a közbeszerzési eljárást nem módosították.

A szülői felháborodás egyre csak fokozódott, az óvoda vezetése pedig további ígéretekkel igyekezte csillapítani az elégedetlenkedőket. Itt már körvonalazódott, hogy sokak szerint itt már valójában arról van szó, hogy a pénzt valahogy kit tudják szedni ebből a vállalkozásból. 1790 négyzetméter felújítása ugyanis nem kerülhet ennyibe – egy a szülők által kért szakértői becslés szerint körülbelül 6-8ezer forintos négyzetméter ár a reális – a kozbeszerzes.hu-n pedig látható, hogy pontosan hány négyzetmétert érint a teljes tetőfelújítás. Anyagköltséggel együtt, több internetes forrás és a szakértő véleménye alapján is – az egyedi árazásokat is figyelembe véve – ilyen átlagárat tekintve joggal vetődhet fel a túlárazás lehetősége. A PTK feltűnő értékaránytalanságnak nevezi ezt a tényállást.

Januárban az óvodavezető, hogy megnyugtassa a kedélyeket, közölte egy szülői értekezleten, hogy a felújítást végző szolgáltató ajándékba kicserélte a kazánt. Ez viszont nem úgy szokott működni, hogy valakit megbíznak tetőfelújításra, amit nem végez el és ezért ajándékba kicseréli a fűtésrendszert és a kazánt is.

Egyre több más gyanús dolog történt mindeközben. 2017. decemberében elkezdték a nyílászárókat is cserélni. A kozbeszerzés.hu oldalon viszont a mai napig nincs kiírva semmilyen közbeszerzés a nyílászárócserére vonatkozóan. Április óta pedig teljesen leállt az építkezés. Félő, hogy jövőre sem fog már befejeződni a felújítás és ami még inkább döbbenetes, már veszik is fel az átmeneti helyre az új évfolyamot.

Fotó: Polgárportál

Az óvoda kerítésére egy teljes belsőtér-felújításról szóló „Zelk Zoltán program keretében megvalósuló” beruházási tájékoztató-tábla is kihelyezésre került, melyen a belsőtér-felújítási munkálatok kezdetének időpontja 2017. november 8.-a (!), ekkor még csak a tető felújítását tervezték… miközben a tetőtérhez nem is nyúltak.

Érdekesség, hogy mikor ez az egész felújítás elkezdődött, szeptember-október környékén, akkor kezdődött el Karácsony Gergely MSZP-n belüli felemelkedése is. Szeptemberben kezdték el a teljes kerületben a térfigyelő kamerákat kiépíteni, az utakat felújítani. Novemberben gyakorlatilag már mindenhol volt térfigyelő kamera, aminek persze örültek az ott lakók, csak kissé furcsa az időbeli egybeesés a közbeszerzés és Karácsony miniszterelnök-jelöltsége, illetve a kerület teljes megújulása között. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy vajon ez az aránytalanul nagy összeg egy egyszerű tetőfelújításra nem landolhatott-e többek között Karácsony Gergely kampánybüdzséjében? Mert hogy az óvoda tetőszerkezetének felújítására nem került elköltésre – ezt mindenki látja. Tehát jogosan tehetjük fel a kérdést a polgármesternek: hol a pénz?

A következő hetekben megkeressük az önkormányzatot, illetve utána nézünk a kampány-költségeknek, illetve igyekszünk megismerni majd a közbeszerzésen részt vevő céget.

Folytatjuk…

A gyanús és meg nem valósult közbeszerzési eljárások ITT, ITT és ITT olvashatóak.

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

3 hozzászólás

  1. Pedig KarGer a legkedveltebb polgármester Pesten ! Vagy olyan , mint Demszki volt évtizedekig ?
    Majd utólag kiderül , aztán pedig elévül ! ZUGLÓIAK ! ÉBREDEZZETEK !

  2. És mi lesz belőle? Mecset?

  3. HeroesNeverDie

    Kari Geri a nagy zuglói mágus, a szocialista “hozzáértés” ékes példája!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.