2018 június 22., péntek
Gyertyás felvonulás a partiumi Nagyszalontán az Arany-emlékév rendezvénysorozata megnyitójának napján, a költő születésének 200. évfordulóján, 2017. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Gyertyás felvonulással tisztelegtek Nagyszalontán Arany János előtt

Share

Gyertyás felvonulással tisztelgett csütörtök este Nagyszalonta lakossága a városban kétszáz évvel ezelőtt született Arany János nagysága előtt.

A bicentenárium nagyszalontai ünnepségsorozata délután a város központjában álló szoborparkban kórusművekkel, szavalatokkal, majd Arany János szobra megkoszorúzásával folytatódott. A költőt egy lócán ülve megjelenítő szobor mellett mondott beszédében Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora többek között arról beszélt, hogy Arany János életpályája bizonyság arra, hogy szorgalommal és kitartással a legszerényebb lakból is el lehet jutni az akadémia nagyságáig. “Soha nem fakuló költészete pedig azt példázza, hogyha a tudás és a tehetség az anyanyelv és a szülőföld iránti alázattal párosul, akkor halhatatlan, elpusztíthatatlan lesz az eredmény” – fogalmazott Cseke Attila.

A rendezvényen felszólaló Németh Szilárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Nagyszalontán az Arany-emlékévben nyithatja meg kapuit a magyar kormány támogatásával már felépült kollégium, amely a dél-bihari szórványban élő magyar gyermekek számára teremti majd meg az anyanyelvi továbbtanulás lehetőségét. Úgy vélte: a kollégium és az Arany János Gimnázium biztosítja, hogy a költő születésének a háromszázadik évfordulóján is beszéljenek a városban magyarul. A bicentenáriumi nagyszalontai rendezvénysorozat este a nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová – Arany János költészete című előadásának a bemutatásával zárul.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Gulyás: Az elsődleges cél az ország védelme

Magyarország biztonságát garantálni kell, és a Stop Soros törvénycsomag és a hetedik alaptörvény-módosítás ehhez nagymértékben …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Kívánom a szorványban élő magyar fiataloknak, hogy sajátítsák el őseik magyar nyelvét, hogy ezen a területen se haljon ki a magyar beszéd. Ehhez kívánok minden jót és Isten áldását!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.