2021 március 2., kedd
MTI-fotó: Sóki Tamás

A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala

Share

Emellett az április 27. és 30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia, koncertek is lesznek – közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón.

Bora Imre főszervező elmondta, hogy április 28-án, szombaton az Almásy-kastélyban a Barack a konyhában elnevezésű gasztronómiai kísérőrendezvényen barackpálinka felhasználásával készült ételeket és desszerteket állítanak elő az érdeklődők számára neves szakemberek, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és Balogh László mestercukrász közreműködésével.

Prohászka Béla elmondta, hogy többféle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik. Balogh László elmondta, hogy aszalt kajszibarackos bonbonnal, újfajta barackos süteménnyel, barackpálinkás fagylalttal készülnek a fesztiválra.

Bora Imre kiemelte: vasárnap hagyományteremtő szándékkal elkészül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt. A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A főszervező elmondta, idén is meghirdették a Brillante pálinka- és párlatversenyt, amelyre idén 850 mintát neveztek. Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál több aranyérmet ítéltek oda – jegyezte meg.

A díjakat szombaton adják át a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőző, valamint bérfőzde kategóriában, továbbá kiosztják a Brillante 2018 legjobb kereskedelmi pálinkája és a legjobb kereskedelmi főzde címeket. Pénteken szakmai konferenciát is szerveznek, amelyen egyebek mellett a fogyasztási szokásokról, az eredetvédelemről, a magánfőzésről és a lepárlás technikai újdonságairól adnak elő kutatók és szakmabeliek.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét. Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.

A belépődíjas rendezvényen több mint húsz kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként koncertekre, valamint családi programokra kerül sor. Fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P. Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája és például Oszvald Marika is. A részletes programot a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon lehet megtekinteni.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.