2017 szeptember 20., szerda
Facebook

Haluskafesztivál Vanyarcon

Share

Haluskafesztivált rendeznek szeptember 9-én, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon: idén tizennegyedik alkalommal találkoznak a községben a szlovák eredetű fogás kedvelői, emellett a havasi juhászatról szóló kiállítás is nyílik.

A fesztiválra idén 15 csapat nevezett, mindegyik elkészíti a zsűri számára a haluska két alapváltozatát: az egyik a juh-, vagy tehéntúrós, a másik a káposztás. Utóbbi készülhet édes, vagy savanyú változatban is. Előbbiek mellett “szabad kategória” is létezik, itt csak a versenyzők fantáziája szab határt a feltéteknek, így különféle pörköltek, töpörtyű, libamáj is előfordult már a korábbi években.

A haluska, másik nevén sztrapacska szlovák eredetű étel, csak reszelt burgonya, liszt és só hozzáadásával készül, tojást nem használnak. A haluska főzése helyigényes csapatmunka: a burgonya megpucolása, lereszelése, a tészta keverése és kifőzése is külön embert igényel.

A rendezvény megnyitója 10 órakor lesz, a színpadon később az érdeklődők folklórelőadásokat láthatnak. A főzőverseny értékelése és az eredményhirdetés 17 órakor kezdődik.

A rendezvény programját kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, népi játszóház, sétatraktorozás és -lovaglás színesíti. A tájházban a tojáspatkolás fogásait láthatják az érdeklődők. A rendezvénnyel egy időben a Dessewffy-kúriában megnyitják a szlovákiai Liptóújvári Juhászati Múzeum Havasi juhászok – Mesterségek és kultúra című kiállítását is.

Bővebben: vanyarc.hu és Facebook

MTI

The post Haluskafesztivál Vanyarcon appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Könyvbemutatók, zenés programok és interaktív produkciók az Olvasás éjszakáján

Fővárosi és vidéki helyszíneken egyaránt könyvbemutatók, zenés programok és interaktív produkciók várják a közönséget szeptember …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.