2019 augusztus 25., vasárnap
Facebook

Haluskafesztivál Vanyarcon

Share

Haluskafesztivált rendeznek szeptember 9-én, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon: idén tizennegyedik alkalommal találkoznak a községben a szlovák eredetű fogás kedvelői, emellett a havasi juhászatról szóló kiállítás is nyílik.

A fesztiválra idén 15 csapat nevezett, mindegyik elkészíti a zsűri számára a haluska két alapváltozatát: az egyik a juh-, vagy tehéntúrós, a másik a káposztás. Utóbbi készülhet édes, vagy savanyú változatban is. Előbbiek mellett “szabad kategória” is létezik, itt csak a versenyzők fantáziája szab határt a feltéteknek, így különféle pörköltek, töpörtyű, libamáj is előfordult már a korábbi években.

A haluska, másik nevén sztrapacska szlovák eredetű étel, csak reszelt burgonya, liszt és só hozzáadásával készül, tojást nem használnak. A haluska főzése helyigényes csapatmunka: a burgonya megpucolása, lereszelése, a tészta keverése és kifőzése is külön embert igényel.

A rendezvény megnyitója 10 órakor lesz, a színpadon később az érdeklődők folklórelőadásokat láthatnak. A főzőverseny értékelése és az eredményhirdetés 17 órakor kezdődik.

A rendezvény programját kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, népi játszóház, sétatraktorozás és -lovaglás színesíti. A tájházban a tojáspatkolás fogásait láthatják az érdeklődők. A rendezvénnyel egy időben a Dessewffy-kúriában megnyitják a szlovákiai Liptóújvári Juhászati Múzeum Havasi juhászok – Mesterségek és kultúra című kiállítását is.

Bővebben: vanyarc.hu és Facebook

MTI

The post Haluskafesztivál Vanyarcon appeared first on Fesztikörkép.

Source: Fesztikörkép

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Bori Zsuzsanna

hh hkjk lkjl lk él é

Legfrissebb bejegyzések Bori Zsuzsanna (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

Fehér borok, színes kultúra: Tokaji Bornapok

A bor, a hagyományok és a gasztronómia találkozása. Újra benépesül Tokaj főtere és sétálóutcája a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.