2021 december 5., vasárnap
TeenSTAR-képzés, Keszthely, 2016. Forrás: ERGO

Hároméves TeenSTAR-program indul Magyarországon

Share

Az ERGO Európai Regionális Szervezet 2016 óta az ifjúság egészségmegőrzése terén kiemelkedő értékkel bíró, TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program magyar nyelvterületen történő elterjesztésén, kiépítésén és megszilárdításán dolgozik. A szervezet célja, hogy a főleg német nyelvterületen – Ausztriában például már tíz éve – jelentős eredményeket elérő, a szülők és a diákok körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő képzés tananyaga a Kárpát-medence magyar fiataljai számára is elérhetővé váljék.

Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként az EFOP 5.2.2-es Transznacionális Együttműködések projekt keretében 2018. januárjában elindulhat az a hároméves program, amelyben az ERGO Európai Regionális Szervezet mint főpályázó vesz részt, négy partnerszervezettel: TeenSTAR, Ausztria; Offensive Junger Christen, Németország; Vita Humana, Felvidék; Csíki Anyák Egyesülete, Erdély.

„Az osztrák és német TeenSTAR-oktatók által kidolgozott program hiánypótló, a képzésben részesülő partnerszervezetek esetében ugyanis ez a módszertan, tudásanyag ismeretlen, ilyen jellegű tudásátadás mindeddig nem valósult meg. Ezen felül az összeállított tematika egyedi, a részt vevő szervezetekkel egyeztetett, az ő igényeikhez teljes mértékig igazodik, ami a programot még egyedibb jellegűvé teszi”

– mondta el Boros Annamária, a projekt vezetője. Hozzátette: az ERGO és partnerei azért akarják a programot megvalósítani, mert úgy látják, szükség van erre a modern felfogásra, tudásra az érintett országokban is.

A projekt címe: A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon

Nyitórendezvényét 2018. január 25-én, csütörtökön 10 és 13 óra között tartják Miskolcon, a Városháza Dísztermében (3525 Miskolc, Városház tér 8. I. emelet). A konferencián Ékes Ilona, az ERGO elnökének és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének köszöntőszavai után Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédét hallgathatják meg az érdeklődők, majd a TeenSTAR Ausztria szervezetet képviselő Helga Sebernik, valamint a TeenSTAR Németország képviseletében jelenlévő Konstantin Mascher tart előadást.

A részvételhez regisztráció szükséges.

TeenSTAR

A kamaszkor kihívásokkal teli időszak szülőknek és gyermekeiknek egyaránt. A szülőkről való leválás korszakában különösen sok kérdés merül fel a szerelem–szexualitás témakörében.

A legtöbb felmérés szerint a gyermekek többsége egyáltalán nem vagy csak felszínesen beszél a szüleivel a szexualitásról; vannak, akik még a menstruáció körüli teendőket sem tudják megbeszélni az anyjukkal. Sajnos sok szülőnek fogalma sincs, hogy a gyermeke már aktív szexuális életet él, ami nagyon aggasztó.

A TeenSTAR segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül.

A TeenSTAR a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységeként közelíti meg, és célja, hogy a fiatalok felismerjék a női és férfi termékenység jeleit, megértsék fizikai és érzelmi hatásait. Mivel a TeenSTAR tanfolyam a pozitív testképen és a termékenységünk nagyra értékelésén alapul, ezért az érési folyamat lépésenként, az életkornak megfelelően érthető meg, és könnyebbé teszi, hogy a személyiség részévé váljon. Így jutnak el a fiatalok a nemi identitásukhoz és készülnek fel a felelősségteljes szexuális életre. A tanfolyam nyílt légköre hozzájárul a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is.

Lényeges, hogy a fiatalok elég időt kapjanak kérdéseik megfogalmazásához és azok önálló megválaszolásához, ezért a képzés a részt vevőket hosszabb időn át kíséri, általában egy csoport tagjai legalább hat hónapon keresztül találkoznak rendszeresen.

A program keretében 9-től 19 éves korú fiatalokkal foglalkozó oktatókat képeznek, akik TeenSTAR-oktatókként TeenSTAR-képzéseket szerveznek és vezetnek.

A TeenSTAR-tanfolyamokat négy korosztályra bontva ajánlják fiúknak és lányoknak: gyermekeknek 9-től 11 éves korig; 12–14 éves fiataloknak; 15–17 éves fiataloknak; valamint 18 évesnél idősebb fiatal felnőtteknek.

A képzés vezetői a tanfolyamok során több szülői találkozót is szerveznek, hogy tájékoztatást adjanak a tanfolyam felépítéséről, témaköreiről és megerősítsék a szülőket a felelősségteljes nevelésben.

A képzés keretében feldolgozott témakörök: nemekre jellemző viselkedés; szexualitás a médiában; önértékelés és önelfogadás; a testem; anatómia/a nemi szervek működése; kommunikáció; férfi és női termékenység; érzések; kamaszkor – növekedés és érés; életcélok, vágyálmok; önmagam és mások megértése; barátság, szerelem, szeretet; felelősségtudat; megtanulni ellentmondani, önérvényesítés; felnőttekkel való párbeszédkészség; várandósság – új élet keletkezése; fogamzásszabályozás, fogamzásgátlás; nemi betegségek; házasság és család; személyiséggé válás.

További információk az ERGO honlapján  és közösségi oldalán találhatók.

Varga Gabriella

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.