2018 április 20., péntek
A Tettek ideje elnevezésű csoport a hatalom elleni civil összefogás megteremtése jegyében rendezett demonstrációja a Március 15. téren 2017. június 18-án. MTI Fotó: Soós Lajos

A hatalom elleni civil összefogás megteremtése jegyében tüntettek a fővárosban

Share

A hatalom elleni civil összefogás megteremtése jegyében rendezett demonstrációt a Tettek ideje elnevezésű csoport vasárnap este a fővárosban a Március 15. téren.

A mintegy 300 résztvevő érdeklődése mellett megtartott tüntetésen Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy fogalmazott, hogy egy erkölcsös embernek felelősséget kell vállalnia azért a társadalomért, amelyben él. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy nem tesznek eleget a civileket megbélyegző törvénynek és jogaikat akár bírósági úton is érvényesítik – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy akár bíróságon is bebizonyítják, hogy miért jogellenes a nemzeti együttműködés rendszere, továbbra is segítséget nyújtnak a jogsértetteknek, sőt a háború és a terror elől menekülőknek is – mondta a jogvédő.

Vágó Gábor politológus-közgazdász úgy vélekedett, hogy a civileknek vissza kell venniük a 2008-as választásokig a közéletet, mert az nem jelent megoldást ha belépnek egy pártba. Ehelyett nem ideológiák, hanem célok mellett kell megszerveződnie a társadalomnak és mind a 106 egyéni választókörzetben esélyes, helyi civil jelöltet kell állítani – hangsúlyozta a szónok.

Varga Andrea védőnő arról beszélt, hogy szakszervezeti vezetőként az érdekvédelem volna a feladata, ám Magyarországon mára megszűnt a valódi érdekegyeztetés, sőt a nemzeti együttműködés rendszerében társadalmi egyeztetések sincsenek.

Tarnay Kristóf diákújságíró azt mondta, hogy egyre nagyobb a független sajtó felelősége a mindent elborító kormánypropaganda közepette.

A demonstráció végén a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy helyben alakítsanak munkacsoportokat, olyan témák mentén, mint a civil politizálás, az érdekvédelem hatékony formái, vagy a nyilvánosság. Az így kialakuló véleményeket pedig közösen összegezzék.

A demonstráció résztvevői a tüntetés elején elénekelték a Himnuszt, illetve nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Uniós biztos: a vártnál több menekültet telepíthetnek át az EU-ba Afrikából és a Közel-Keletről

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba …

3 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Vágó Gábor ! VAN – E KI E NEVET NEM ISMERI ? Túl keveset szerepelt az utóbbi időben ? Persze ki volt rá kíváncsi ? Aztán a védőnők képviselője : Tessék mondani , hogy is van az ? Minél többet kapunk , annál telhetetlenebbek vagyunk ? VAGY NEM ILLENE MEGVÁRNI A BORÍTÉKOT ? 2018–ig ne legyen nyugalom az országban , mindenféle alakulat csődüljön ki az utcára , és acsarkodjon ? EZT NEVEZIK DEMOKRÁCIÁNAK ??

 2. Dávid Szaniszla

  Tüntetők a civilek oldalán! Szeretném megkérdezni, mi közötök van a MAGYAR HIMNUSZHOZ. Ti akik tiltakoztok a nemzetiségek ellen, milyen joigon éneklitek a magyar nemzet himnuszát? Sorosnak semmi köze a magyar nemzethez, tehát nektek sincs semmi közötök a HIMNUSZHOZ. Azt hiszem ez egy természetes megállapítás, tehát kérlek benneteket, valami más énekhez sorakozzatok fel. A HIMNUSZ a Magyar Nemzeté, s másoknak semmi köze hozzá. Még megtévesztitek a jóra való magyar nemzethez tartozókat.
  HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAR NEMZET

 3. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Szegény szeretett szülőhazám, nem kell olyan civil társaság, amelyik az Isten ajándéka, az Orbán kormány ellen lázit! Mindig voltak olyan erők, akik nem a hazáért, hanem a haza ellen dolgoztak. A civil szervezet ne politizáljon, főleg ne komcsi propagandával etesse a hiszékeny embereket, hanem munkálkodjék olyan területen, ahol a hazát, s a rászoruló embereket segíti. Éljen a demokráciában adott lehetőségekkel, ne visszaéljen vele! Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.