2018 március 21., szerda
Fotó: Szilléry Éva

Határtalan öröm volt a lengyeleké 123 éve

Share

Nem kérünk a német és az orosz dominanciából! – hangzott el a Wawel alatt pénteken. Ma is nemzeteink szuverenitását és a keresztény Európát kell megvédenünk – hangsúlyozta beszédében Kiszelly Zoltán politológus Krakkóban, ahol a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a lengyelek ezen a hétvégén közösen ünneplik a Lengyel Függetlenség Napját. Mint ismert, 1918. november 11-én Lengyelországot határtalan öröm járta át, amikor 123 év után ismét szabad, szuverén, egységes nemzetté vált.

Mintegy 270 civil aktivistával indultak Krakkóba pénteken, a Lengyel Nemzeti Függetlenség napjára a Civil Összefogás Fórum szimpatizánsai; az ünneplők a fővárosból, Miskolcról, Zalaegerszegről és Kőszegről érkeztek.

Immár ötödik éve a CÖF  lengyel barátainkkal együtt tiszteleg 1918. november 11- e  emléke előtt, amikor 123 év után Lengyelország ismét független, szabad, egységes országgá vált, megszabadulva az osztrák, orosz és a porosz elnyomástól. Köztársasági elnöke Jozef Pilsudski lett, akiről lengyel barátaink úgy beszélnek, hogy – bár minden elnökük szerette a hazáját – a lengyel népért ő tette a legtöbbet.

Pénteken a magyar ünneplők a Wawel lábánál álló kathyni feszületnél találkoztak lengyel felvonulókkal, a kereszt lábánál a smolenski légi katasztrófa áldozatai emlékére helyeztek el koszorúkat. 2010. április 10-én Lech Kaczynski külön gépe, amellyel a lengyel állami delegáció a kathyni vérengzés 70. évfordulóját ment ünnepelni, máig tisztázatlan körülmények között lezuhant, a gépen tartózkodó kilencvenöt ember pedig életét veszítette. Azóta a Gazeta Polska klubjai minden hónap tizedik napján megemlékezéseket tartanak a keresztnél.

Kiszelly Zoltán politológus beszédében arra emlékeztetett, a mai lengyeleknek és magyaroknak más kihívásokkal kell szembesülniük, azonban a cél most is nemzeteink szuverenitása és a keresztény Európa védelme. „Csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezért vagyunk mi is itt, ezért értjük meg félszavakból is egymást. Nem akarunk sem orosz, sem német dominanciát! Nem akarjuk brüsszeli bürokraták diktátumait elfogadni, akik nagyszámú idegen népességet és rossz élelmiszereket erőltetnek ránk, de cserébe fiataljainkat és pénzünket elszívnák Nyugatra”- fogalmazott.

Hozzátette, nekünk, civileknek az a dolguk, hogy demokratikus eszközökkel küzdjünk az efféle őrült tervek és rossz fejlődési irány ellen.

A mai napon, a Lengyel Függetlenség Ünnepén délelőtt a Wawel Székesegyháznál találkoznak a CÖF küldöttei lengyel barátainkkal és a Királyi útvonalon a Matejki térig vonulnak, hogy az Ismeretlen Katona sírjánál róják le tiszteletüket.

Szilléry Éva

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A március 15-re szervezett Békemenet a haza pártján áll

A haza, illetve a nemzeti függetlenség melletti kiállás a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által március …

5 hozzászólás

 1. Ne feledjük, a lengyelejk is aláírták a Trianoni szerződést…Ők is megtehették volna azt, mint ahogyan Horthy elutasította Hiltler kérelmét, hogy Magyarországon keresztül rohanja le Lengyelországot…”A történelmi multunkra való tekintettel ehhez nem járulhatok hozzá!”

 2. Géczi Gábor

  Megtévesztőnek tartom a címet, mert félrevezető nem “123 éve”, hanem 99 éve volt a “határtalan öröm”, amikor 1918. november 11.-én újra egyesülhetett a “háromrészre szakított” lengyelek hona…!”!

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Lengyelorsz%C3%A1g_h%C3%A1rom_feloszt%C3%A1sa

  Kérem korrigálják utólag, hogy ne rögzüljön rosszul a “lengyelek határtalan öröme”, mert nem mindegy milyen számokat adnak meg, jól “hangzik a 123, de csak jövőre is lesz csak 100 lesz…!”!

  Üdvözlettel
  Géczi Gábor
  BUDATÉTÉNY

 3. göre gábor biró úr

  Miről hadovál, Kiszely úr?

  A keresztény gyarmati rendszerről egy ember, akinek a kereszténység a specialitása, W. Howitt, a következőket mondja
  A holland gyarmati gazdálkodás története — és Hollandia a XVI. Század tőkés mintanemzete volt— „az árulás, megvesztegetés, orgyilkosság és aljasság felülmúlhatatlan képét tárja elénk” Mi sem jellemzőbb, mint a celebeszi emberrabló rendszerük, amellyel Jáva számára rabszolgákat szereztek. Az emberrablókat e célra külön kiképezték. A rabló, a tolmács és az eladó voltak a főszereplők ebben az üzletben, és a bennszülött hercegek a főelőadók. Az elrabolt ifjakat a celebeszi titkos börtönökbe rejtették, míg megértek arra, hogy a rabszolgahajókra küldjék őket” Makasszar város például tele van titkos börtönökkel, egyik szörnyűbb, mint a másik, zsúfolva nyomorultakkal, a kapzsiság és zsarnokság áldozataival, akiket erőszakkal elszakítottak családjuktól, és láncra vertek.
  Amerika arany- és ezüsttelepeinek felfedezése, a bennszülött lakosság kiirtása, rabszolgaságba döntése és a bányákba való eleven eltemetése, Kelet-India kezdődő meghódítása és kifosztása, Afrika átváltoztatás kereskedelmi vadaskertté, ahol fekete bőrűekre vadásztak, jelzik a tőkés termelés korszakának hajnalát. Ezek az idilli folyamatok az eredeti tőkefelhalmozás fő mozzanatai!

  És hazánk dús keresztényei? Ez az ordas irigységek, az egymást harapás, a külön flótások szerencsétlen országa. A zsidó faj összes karjával emeli minden kis talentumát, nálunk minden igazi szellemi erő kétségbeejtően izolált és legtöbbször kiátkozott és sírig hajszolt. A zsidó sajtó mint egyetlen nagyszerű zongora, csodálatos összejátszással védi a faj érdekeit. Nálunk nemcsak a keresztény sajtóban nincs egység, de egy-egy orgánumán belül is mindenki külön járja a maga szellemi macsicsáját[2], vagy kékvókját[3] a keresztény kurzus vad kalamajkájában. Szabó Dezső 1907

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.