2021 március 8., hétfő
Forrás: Brian Lawless/PA Images via Getty Images

HND: Kiütéses győzelem a gyerekházasságok ellen

Share

Egy török esküvői fényképész megtagadta egy kiskorú menyasszony fotózását, és szinte percek alatt a női és gyermekjogokért harcolók hősévé vált – írja a német Stuttgarter Zeitung . Onur Albayrak, a kelet-törökországi Malatya városbeli fotóstúdiójában csak a szokványos rutinmegbízatást kapta. Feladata az lett volna, hogy a városi parkban esküvői képeket csináljon megbízójáról és annak menyasszonyáról. A két férfi megállapodott a helyszínben és az időpontban. Csakhogy az esemény később egészen más fordulatot vett, s azóta Albayrak a hírhedt gyerekházasság ellen küzdő mozgalom ikonjává avanzsált. Mert a gyerekházasságokban a menyasszony kiskorú és a vőlegény jóval, sokszor évtizedekkel idősebb nála.

“Rögtön láttam, hogy a menyasszony egy gyerek – nyilatkozta később a médiáknak. Szabad megkérdeznem, hogy mennyi idős az ara? – érdeklődtem a vőlegénytől, amire azt a választ kaptam, hogy mindössze tizenöt éves. Közöltem vele, hogy kislány menyasszonyokat nem fotózok, majd sarkon fordultam és elmentem.”

A dühös vőlegény a fotográfus után szaladt és hangos szidalmazások mellett verekedés tört ki, amelyben végül a vőlegény orra betört. A mai napig nem tudja senki, ki figyelte és vette fel videóra a parkbéli jelenetet, majd terjesztette el a szociális médiákban. Az eset visszhangja azonban lenyűgöző és Albayrak azóta ezernyi levelet, üzenetet, telefonhívást kap az ország minden részéből, amelyekben az emberek dicsérik, gratulálnak neki bátor tettéért. Több ügyvéd ingyenes képviseletet ajánlott fel számára, amennyiben esetleg bíróság elé kerülne az ügye. Egy idős néni személyesen csengetett be hozzá, mert kezet akart neki csókolni.

Ez a tettre kész fotográfus merész akciójával egy hét alatt többet ért el az eddig tabunak számító, úgynevezett gyerekházasságok ellen és eme rendszer társadalmi megvetésének érdekében, mint az összes nőjogi mozgalom eddig. Az isztambuli nővédő egyesület “Mor Cati” aktivistája, Gülsun Kanat lelkesen nyilatkozta, hogy céljaik elérésére mégis van némi remény, hiszen végre egy férfi lépett fel kiskorú lányok jogainak védelmében, harcuk tehát nem kilátástalan.

A török statisztikai hivatal adatai szerint a gyerekházasságok száma csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt öt évben, az eddigi összes házasságkötés hat százalékáról négy százalékra esett vissza. Csakhogy a hivatal az anyakönyvvezetők által regisztrált házasságkötések adataiból indul ki, míg a kiskorú menyasszonyok – sokszor jóval – idősebb férfiakkal való frigyét imámok előtt szokták megkötni. A törökországi oppozíció szerint a házasságok kétharmada ilyen jellegű, amit a hatóságok megpróbálnak eltussolni. Sok kórházat is ér kritika, mert bejelentési kötelezettség dacára, elhallgatják a náluk szülő kiskorú lányok hiteles számát. Az év elején hatalmas botrányba fulladt egy törökországi muszlim vallási vezető azon javaslata, amely szerint a kislányok házassági korhatárát kilenc évben kellene meghatározni, Mohamed, a próféta példáját követendően. A társadalmi felzúdulás miatt ezt a javaslatot később visszavették.

A fényképész, Onur Albayrak a jövőben is harcolni akar a gyerekházasság kegyetlen intézménye ellen. Véleménye szerint, amennyiben többé nem árulnának menyasszonyi ruhát gyerekeknek, ha fodrászok elutasítanák esküvői frizurájuk elkészítését és éttermek, szállodák megtagadnák az ilyen események megrendezését, akkor a társadalom is felébredne.

A nőjogi aktivista, Kanat úgy véli, hogy tulajdonképpen nem is a vallással van a probléma, és az erre vonatkozó törvények is állandóan javultak az utóbbi években. Szerinte a török társadalomban kizárólagosnak mondható férfi dominancia és annak következményei: az eltussolások, a törvények nem alkalmazása lehet a probléma gyökere.

Nos, kedves hölgyem, látszik, nem beszélt össze nyugat-európai nőjogi aktivistákkal, akik a világ összes baját és problémáját előszeretettel a “fehér-öreg-hetero és újabban keresztény” férfiak nyakába aggatják, pedig sokszor ezek a feministák által megvetett, “toxikusan maszkulin” európai emberek harcoltak a rabszolgaság és egyúttal a kiskorúak házassága ellen, valamint az általános tanulási, képzési lehetőségek mellett. Egy téziseiben megkérdőjelezhetetlen, vallási maszkban megjelenő ideológia dogmái bizony nagyon is nagy szerepet játszanak eme borzalmas tradíció követésében – világszerte. Tudni érdemes azt is, hogy sokszor kisfiúkat is érint ez a jeles szokás, amennyiben a szülők azért aggódnak, hogy a kisgyerek “rossz útra térhet”, tehát a kelleténél jobban érdeklődik a saját neme iránt. Ezt megelőzendő, a “helyes irányba terelés végett” szokták az ilyen fiúkat idő előtt megházasítani.

A kontrollálatlan és valójában már kezelhetetlen illegális migráció következtében Németországban 2016-ban már 1500 (regisztrált) kiskorúak részvételével, még külföldön megkötött házasságról szereztek tudomást a hatóságok. 361 esetben a kislányok 14 év alattiak voltak! 2016. májusában egy bambergi bíróság jogszerűnek ítélte meg egy 14 év alatti szír kislány házasságát a nála jóval idősebb unokatestvérével, mondván, hogy a származási országuk jogrendszere ezt megengedi. A német feminizmus felkent papnői, a zöldek, a szocialisták és az ultrabalos “Die Linke” párt amazonjai az importált gyerek-menyasszonyok alanyi jogának tartották eddig az ilyen házasságok elfogadását. Mert toleránsnak kell lenni, ha mindenki belegebed, akkor is.

Behódolás.

Célszerű lenne, ha bizonyos német megélhetési jóemberek konzultálnának ezzel az egyszerű török vidéki fotográfussal, Onur Albayrak-al. Lenne tőle mit tanulni.

Szerző: HeroesNeverDie

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

3 hozzászólás

 1. Egy APRÓ kis gondom van az eseménnyel kapcsolatban.
  Ha ők idejönnek,tartsák már tiszteletben a törvényeinket,MI viszont a hazájuk törvényeibe NEM AKARUNK beavatkozni! Nem érdekel,hogy Allah,meg a prófétája náluk mit rendelt el,meg hogyan. ITT MINÁLUNK,nem érvényesek a törvényeik,ahogyan azt rendszeresen látom is az italozó arabokon. Sőt egy régebbi ügy,de az algériai diákok is lelkesen legelték a KOLBÁSZT a házinéni spájzából (speiz).
  Szóval beilleszkedtek az algériai fiatalok. Mindaddig,míg a hazavitt feleségek közül vissza nem jött néhány,és elmondta, a megaláztatásait. Meg a kecske/ fehér nő arányt.

  • Lehet-e a fotóst kényszeríteni a számára nem kedves dolgok fotózására?
   Pl: buziházasság,buzitorta…. Nem akarom sorolni.
   A fotós,nem akart számára,nem szép dolgot megörökíteni. Alighanem van ahol megkövezik érte.
   Mozgalomnak,meg aligha lészen eredményes.
   Senki ne köpjön le ezért. Arrafelé más világ van. Igazából utoljára a keresztes háborúk idején lett volna ott feladatunk. Nem sikerült. Spanyolhonból,meg kirakták a mórokat. Most,meg csalogatják befele a szerecseneket.(szaracénus)
   Nyilván,én lehetek a hülye,s nem ők.

 2. Hazai aromáink, ezt kőccség, külsőségek nékül intézik! “pártunk és kormányunk” ezt “családtámogatásként díjazza! Ostoba szavazója meg adójával eltartja!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.