2021 február 27., szombat
© Immanuel BänschDPA / image.stern

HND: Üdvözlet Zombisztánból

Share

„Azt hitted viccel, pedig halál komolyan gondolta…” – HND

Normális ember régóta nem olvassa a német „Stern” magazint, legalábbis 1983 óta biztosan nem, amikor az újság világra szóló botrányba keveredett a saját butasága és nagyravágyó kapzsisága miatt. Talán még néhányan emlékeznek az esetre: a híres-hírhedt „Hitler naplói” néven megjelent sorozatról van szó, amelyről kiderült, hogy egy középszerű festő hamisítványai voltak, és amelybe még a német titkosszolgálatok is belekeveredtek.  

Ez az égbekiáltó blamázs, amiről egy nagy sikerű film is készült „Schtonk” címmel, mind a mai napig stigmaként kíséri a „Stern” magazint. A krónikás azonban kénytelen néha olyasmibe is beleolvasni, amit jó ízlésű emberek amúgy nem tennének. Így bukkantam rá egy furcsa, már-már szerelmi vallomásnak, de még inkább vazallusi hitvallásnak tekinthető cikkre a magazin online kiadásának – Oh mon Dieu! – „Lifestyle”, azaz életmód rovatában.

Nyilvánvaló persze, hogy a hamburgi újságíró, Jens Maier elsősorban Horst Seehoferen akart taposni egyet, hiszen a Bundesnadrágkosztüm eddigi vitathatatlannak tűnő teljhatalmán a bajor oroszlánból már többször plüsscicává mutált belügyér próbált néha óvatosan kapirgálni – kevés sikerrel.

A szerző szerint a kancellári hivatal balkonján a tárgyalások szünetében egy lazán cool kancellárnő látható, aki a problémák és nehéz tárgyalások dacára bizony boros kehellyel a kezében mászkál az erkélyen, miközben a szánalomra méltó Horst vizes poharat szorongatva totyorog utána.

A publicista szerint Angela Merkel emberi nagyságról tett tanúbizonyságot, amikor vagányságot és életörömöt sugározva (sic!) megengedett magának néhány kortyot a nemes nedűből. Az interpretáció alapján azt is megtudhatjuk, hogy a migránsok mutterja saját hatalmát szimbolizálta ezzel a gesztussal, hiszen kritikus időkben is nyugalmat jelez nekünk, egyszerű földi halandóknak. Bezzeg Seehofer csak otthon játszik nagyfiút a literes söröskorsóval, a képen viszont mindössze vízre futja. Alázás – állapította meg a zugfirkász úr, aki a továbbiakban még néhány könnycseppet is elmorzsolgatott, mert Angie népszerűsége picit visszaesett az utóbbi időkben. Holott leginkább most érdemelne megbecsülést, amikor

„… végre konzekvensen keresztülviszi irányvonal-kompetenciáját,”

amiről ugyan fogalmam sincs mit jelent, de emelkedett stílusúnak hangzik.

„És ezt egy pohár borral. Milyen szimpatikus. Vagányságban nem marad le a Macron-ok és Trudeau-k mögött. Proszit!”

Miután sikeresen letörültem a nyáltengert a klaviatúráról, megakadt a szemem egy másik érdekességen, mondhatni egyedülálló cikken. A „Die Welt” kiadója, Stefan Aust, a legendás hírű német balliberális újságíró – első esetben  a mainstream médiában! – ítélte el vezércikkben Merkel többszörösen alaptörvényt és nemzetközi jogot sértő magatartását „Merkel nyáréji rémálma” címmel.

Aust, a vezető újságírók közül elsőként ki merte mondani, hogy a kancellár asszony hazudott az európai migrációs megegyezésről, hogy konok megszállottságával nem csak Németországot, hanem egész Európát is megosztotta, és a mostani taktikázását is Seehofer elleni gyűlölete vezérelheti. A sztárújságíró részletesen kitért Merkel NDK-ás múltjára és arra is, hogy nem meggyőződésből csapódott egykor a kelet-német demokratikus erőkhöz, hanem pusztán karrierizmusból, de csak az utóbbi években vette le a kereszténydemokratának elhitetett álarcát, megmutatva valós, internacionalista énjét.

Felsorolta továbbá a jogellenesen importált tömegek által megnövekedett veszélyhelyzeteket (erőszak, terrorveszély, súlyos testi sértések, stb.) és a jogállam működésének ellehetetlenülését (biztonság, közigazgatás, pénzügyek). Olyan tényeket, amelyekről eddig csak a német alternatív sajtóban, illetve külföldi, így magyar portálokon, többek között a PolgárPortálon is részletesen tájékozódhattunk.

Viszont most először írt valaki, méghozzá nem is akárki egy szókimondó, kőkemény vezércikket a német fősodrású sajtóban három évnyi dermedten automatikus hozsannázások után. Pontosan azokat a gondolatokat kimondva, amelyeket a lenácizott, lefasisztázott konzervatív véleményformálók, köztük az AfD (Alternative für Deutschland) is régóta hangoztatnak. Aust azonban nem csak a kancellárt, hanem opportunista holdudvarát és a koalíciós partnerét, továbbá a zöldeket és az ultrabalosokat is lesöpri a színpadról cikkében, megállapítva azt, hogy

„Merkel már csak a valóságtartalmuktól megtisztított híreket veszi tudomásul.”

A „Stern” magazin központja Hamburgban van. A „Die Welt”-é pedig Berlinben, a hatalom közvetlen közelében. Két lehetséges folytatás várható:

•         Austnak mennie kell és a „Die Welt” új főnököt kap;

•         Vagy valami elkezdődött…

Megvárjuk.

Szerző: HeroesNeverDie

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

3 hozzászólás

  1. Korrekt elemzés. Köszönöm,hogy szemünk elé hozta!
    Kíváncsian várom a lehetséges variációk közül melyik valósul meg. Tudom, ez itt nem a szavazás helye,de jómagam az utóbbi verziót választanám.

  2. Karácsony Márti

    Köszönjük az irást..ismételni tudom csak, hogy sokkal nagyobb közösséghez kéne eljutnia! Azért nem semmi újságokról van szó..lehet, hogy mind két variáció igaz lesz, Austnak mennie kell, de akkor is elkezdődött valami!

  3. Merkel asszony jobb lenne, ha saját kezével öntene magának egy pohár tiszta vizet, hogy kijózanítsa a zavaros agyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.