2020 október 29., csütörtök

Holokauszt 2014: Auschwitz napfényben

Share

 

 

 

Auschwitzban mindig esik az eső, tél van és éjszaka. Minden filmben így ábrázolják, amikor megérkeznek a deportáltak.

„Auschwitz” már nem valóságos földrajzi hely, hiszen ma már a települést régi lengyel nevén Oświęcim-nak hívják, a világ mégis ezt a szót ismeri.

Auschwitz ma már jelkép, igaz mítosz, hiszen a nácizmus, a fajelmélet minden szörnyűségét sűrítettük ebbe a szóba. Igaz mítosz, mint a Biblia vagy a Honfoglalás. Beépült a tudatunkba kitörölhetetlenül, vérmérséklettől függően a rabjaivá válunk vagy menekülünk előle, de ott van a közös tudatunk legmélyén.

Minden évfordulón meghallgatjuk a szónokokat, megnézzük a filmeket a TV főműsor idejében, kipipáljuk, de nem gondolunk bele, mert ha valóban belegondolnánk, megőrülnénk.

 

Mit érzel, amikor kimondod ezt a szót: Auschwitz? Mit érzel, amikor azt mondod, Gulág? Recsk? Andrássy út 60?

Ezer kép ugrik eléd a messzeségből, Hollywood filmjeiből, a regényekből és a történelemkönyvekből, hiszen ezek a szavak az emberi természet legaljasabb, legsötétebb rétegeit hívják elő.

 

Mégis, ez az ezer kép elfedi a lényeget: hogy Auschwitzban, a gulágon, Recsken, az Andrássy út 60-ban nem mitikus lények, hanem emberek haltak meg. Mint te meg én.

És nem igazak a mítoszok, nem esett mindig az eső, nem volt mindig tél és éjszaka. Voltak közönséges nyári napok is, amikor a Nap részvéttelenül sütött. Ahogy a világ is ment a maga útján, miközben a különböző színű haláltáborokban emberek millióit kínozták halálra.

 

És ma, amikor keresztények millióit üldözik el szülőföldjükről, ezreket gyilkolnak le, a világ ugyanolyan részvéttelenül megy a maga útján.

 

Belefulladunk a sok „soha többet Auschwitz!”-ba, de közben elfelejtkezünk arról, hogy a népirtások ma is folynak tovább: business as usual.

 

A kép 2012. augusztus 8-án készült Auschwitzban.

 

A hely ihlette versem ide kattintva olvasható el

 

A képtáram többi képe pedig itt tekinthető meg – érdemes, mert ez a kép csak az előzővel együtt értelmezhető

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.