2021 március 4., csütörtök
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Hoppál Hunor: Az osztrák-magyar kapcsolatokban elérkezett a közös cselekvés ideje!

Share

Az osztrák választás meglepetést nem, egyértelmű jelzést annál inkább hozott. A szavazók 60 százaléka a változásra szavazott, ennyit szerzett összesen a két jobboldali párt, az ÖVP és az FPÖ.

Mindkét mozgalom kemény migrációs politikát ígért, az illegális bevándorlás megállítását tűzte ki célul, a kampány során pedig többször megemlítették Orbán Viktort is. A néppárti Kurz és a szabadságpárti Strache sok dologban egyetértett, a részletekben azonban vitatkoztak egymással. Bár alapvetően mindketten jó véleménnyel vannak róla, Strache szerint egyedül a magyar miniszterelnöknek köszönhető a nyugat-balkáni útvonal lezárása és ezáltal Európa megvédése. Kurz viszont azon a véleményen van, hogy ez valamennyi balkáni ország vezetőjének, és személyesen neki is köszönhető, mivel elmondása szerint ő maga külügyminiszterként inspirálta Macedónia vezetőit, hogy zárják le határaikat.

Bár Strache méltatta Kurz bevándorlásellenes álláspontját, mégis kérdőre vonta, hogy a válság kezdetén miért nem volt ilyen határozott. A néppárti jelölt azzal vágott vissza az FPÖ vezetőjének, hogy míg tavaly még az egyedüli embernek nevezte, aki a kormányban nevén nevezi a dolgokat, és a helyes véleményt képviseli migránsügyben, addig a kampányidőszakban csak kritizálta, és az elmúlt évek kormányzati eredményeit és mulasztásait kérte számon rajta. A két jobboldali jelölt tehát civakodott, de a viták során nem volt áthidalhatatlan törésvonal köztük. Minden jel arra utal (legfőbb ügyekben közeli álláspontok, markáns jobboldali szemlélet mindkét pártnál, az eddigi kormánykoalíció bukása), hogy a következő években nemzeti konzervatív koalíció kormányozza majd Ausztriát. Akárcsak annak idején Haiderék kormányba való kerülésekor, ezúttal is várható tiltakozás és nyomásgyakorlás az Európai Unió részéről a „szélsőjobboldal vezető pozícióba emelése” miatt. Pedig a párt jelenlegi vezetője, Heinz-Christian Strache a Haider utáni időszakban jelentős mértékben konszolidálta, mérsékelte a pártot, mára az Osztrák Szabadságpárt szalonképes jobboldali erővé vált. Az FPÖ alelnöke, egykori köztársasági elnökjelöltje, Norbert Hofer egy interjúban jobbközép, konzervatív tömörülésként definiálta pártját.

Kijelenthető, hogy a szociáldemokraták alulmaradásával a választók megvonták a bizalmat a migránspárti baloldaltól.

Christian Kern kancellár a sok rossz belpolitikai intézkedés miatt nem tudott hiteles eredménykommunikációt folytatni. Nemcsak egy lehetséges néppárti-szociáldemokrata kormánykoalíció működésképtelensége, hanem a gyenge eredmény miatt is logikus lépés az SPÖ-től, hogy ellenzékbe vonulnak.

A választás utáni nyilatkozataiban Kurz többször utalt rá, hogy nyitott a Szabadságpárttal kötendő koalícióra. Az FPÖ vezetői pedig diszkréten jelezték: szívesen részt vennének az új kormányban. Ám Strache számára fontos, hogy a Szabadságpárt megtartsa elveit és arculatát, emiatt nem ragaszkodik minden áron a kormányzati részvételhez. Sajtóhírek szerint azonban a napokban Strache és Kurz megtartotta első, informális találkozóját, a két pártvezető három órán keresztül tárgyalt egymással. Úgy tűnik tehát, hogy a háttérben már lefektették a leendő jobboldali kormányszövetség alapjait.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon teljesíti-e Kurz a kampányban tett vállalásait?

Külügyminisztersége alatt az akkori nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták erős ellenszelében is képes volt markáns különvéleményt megfogalmazni. Ahogy mozgástere és eszközei engedték, változtatásra törekedett, és meghallotta az emberek hangját. Így arra lehet következtetni, hogy kancellárként is tartja majd magát választási ígéreteihez. Elvitathatatlan érdeme továbbá, hogy miután átvette a Néppárt vezetését, pártja rövid idő alatt visszatalált évekkel ezelőtt elvesztett jobboldali identitásához. Ennek, valamint Kurz nyugodt, rokonszenves stílusának köszönhető, hogy az ÖVP gyorsan az élre tört, és végül megnyerte a választást.

A kormányalakítás tehát nem lesz könnyű, mivel a miniszteri pozíciók elosztásában sok vita várható az ÖVP és az FPÖ között. De ha végül képesek lesznek megegyezni, új korszak kezdődhet az osztrák politikában, ami az eddigi trendekkel szembeszálló, a realitásokat és az emberek problémáinak megoldását szem előtt tartó erők győzelme lesz.

A magyar-osztrák kapcsolatokban ez a korszak az együttműködés új, magasabb fokát jelentheti. Az ócska balliberális hisztéria után Ausztria várhatóan merőben más hangot üt meg Magyarországgal szemben, egyértelműen pozitív paradigmaváltás várható. Magyarország és Ausztria számára elérkezett a közös cselekvés ideje. Mind a migrációs, mind az Európa jövőjéről folytatott vitában a két ország egymásra utalt.

Összességében tehát elmondható: a sógoroknál biztató tendenciákat láthatunk egy új politikai éra hajnalán. A budapesti gyors megérkezett Bécsbe, és a visegrádi négyek a lázadás évének végéhez közeledve új szövetségest szereztek.

Hoppál Hunor

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Végre. Orbán politikája Ausztriában is erősítést kapott.Ausztria természetes szövetséges Brüssellel szemben. A szoci libsi politika haldoklik – hála Istennek. Amen.

  2. Szigethi Katalin

    Szívből gratulálok az ifjú publicistának a körültekintő alapossággal megírt cikkéhez! Várom a folytatást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.