2021 szeptember 28., kedd
Fotó: skynews

Hoppál Hunor: Chemnitz véres üzenete

Share

A németországi Chemnitz napok óta forrong. Miután a városban vasárnap hajnalban egy szír és egy iraki migráns halálra késelt egy férfit, az esetet követő felháborodás tüntetéseket vont maga után, a szászországi település központjában pedig eluralkodott a zűrzavar. Az esemény hatására hétfőn már ezrek vonultak az utcára, végül a demonstráció az ellentüntetők megjelenésével zavargásba torkollt. Az eddig lappangó társadalmi feszültség előbújt és felöltötte a féktelen erőszak formáját – a merkeli politika ellen tüntető szélsőjobboldaliak összecsaptak a szélsőbaloldali antifasisztákkal. A polgárháborús helyzet káoszt teremtett a szászországi városban, a rendőrök helyben tanúsított teljes tehetetlensége pedig ékes bizonyíték arra, hogy Nyugaton a migráció által kialakult helyzet mára kezelhetetlenné vált.

A megrázó események hallatán vasárnap délután egy körülbelül nyolcszáz fős csoport tüntetett a városban, a demonstrálók radikálisabb része elkezdett idegen kinézetű személyekre támadni. A hétfő esti tüntetésre már többezren érkeztek, hogy a gyilkosság kapcsán kifejezzék a kormány bevándorláspolitikájával szembeni elégedetlenségüket. Az előző nap történt kisebb atrocitások miatt azonban összegyűlt mintegy ezer bevándorláspárti, antifasiszta szélsőséges, akik önazonosan Karl Marx szobránál gyülekeztek, majd utána elindultak a kormányellenes tüntetők felé. Végül pedig kiprovokálták a balhét. Az összetűzés során húszan sérültek meg.

A legnagyobb német ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak frakcióvezető-helyettese, Beatrix von Storch elítélte az erőszakot, azonban véleménye szerint a kormány a gyilkosságot követően nem tudott úrrá lenni a káoszon, és emiatt lettek dühösek az emberek. Ezt kellene végre felfogni: ha a mérsékelt erők nem tudják megfelelően kezelni a helyzetet, akkor előbb-utóbb betelik a pohár, és megjelennek a szélsőségesek – jobbról-balról. Aztán már nem az lesz a kérdés, hogy hány migránsra néztek csúnyán az elmúlt héten, hanem az adott ország vezetése azon törheti a fejét, miként teremtsen rendet egyes városok lángba borult közterein. Orbán Viktor ezt már 2015-ben felismerte, és az utóbbi időben látszik csak igazán, mennyi problémának sikerült elejét vennie a következetes bevándorlásellenes politizálással.

Egy közvélemény-kutatás eredményeképp kiderült, Szászországban a jelenlegi szövetségi kormánykoalíciót alakító pártoknak, a CDU-nak és az SPD-nek együtt sem lenne meg a többsége, a bevándorlásellenes AfD pedig már 25%-on áll – a tendencia növekvő. Az utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus népszerűségnövekedés egyértelműen annak tudható be, hogy a német politikai elittel szemben a párt az asztalra csap akkor, amikor szükség van rá. Nem söprik szőnyeg alá a problémákat, a tabutémákat beemelik a közbeszédbe, és az áldatlan állapotokért valamennyiszer számon kérik a kabinetet.

És hogy miképpen reagál a német kormány az ügyre?

Steffen Seibert kormányszóvivő az eset kapcsán elítélte az idegenek megtámadását. A német vezetők bevett gyakorlata, hogy a helyzetet egyoldalúan szemlélve, az adott probléma sokrétűségére fittyet hányva nyilatkoznak égető kérdésekkel kapcsolatban. A kancellár pedig minden bizonnyal a semmitmondás örökös világbajnoki címére pályázik. Angela Merkel a történések után ezt nyilatkozta: „Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon.”

Mint utóbb kiderült, a feszült helyzet feloldását az is nehezítette, hogy az események felkészületlenül érték a rendőrséget. Ez nem rosszindulatú hipotézis, hanem egy rendőrségi szóvivő nyilatkozatában tett ténymegállapítás. Agresszív, szélsőséges tömegek, társadalmi frusztráció, általános feszültség, bizonytalan védelmi pozíciók – ezt hozta a Willkommenskultur Németországra. És ha ezeket megfejeljük a felkészületlen hatóságokkal, rögtön kész is a káosz. Kiváló recept egy ország tönkretételére, a’la Merkel.

A kapukat be kell zárni. Ez Chemnitz véres üzenete. Ha ugyanis azokat a bizonyos kapukat nem tartották volna évekig tárva-nyitva, hogy boldog-boldogtalan kedvére, akár papírok nélkül bevándorolhasson Németországba, most nem tartanának ott a német hatóságok, hogy képtelenek csillapítani a migránsok okozta bűncselekmények által felkorbácsolt kedélyeket. Sosem szégyen gondolkodni, mielőtt cselekszünk – a német establishmentnél azonban az ésszerűség járulékos veszteségnek bizonyult az elmúlt évek politizálása során. Ezzel egészen addig nincsen gond, amíg csupán néhány elittudatú, végtelenül beképzelt vezető politikus pozíciója múlik rajta. Azonban ha a hétköznap emberének a biztonsága a tét, nincs helye az ilyen-olyan meggondolatlanságnak.

A biztonság ma Európa egyik legfontosabb vívmánya. A túlzott jólét az önfeladásig merészkedő elkényelmesedést hozta a nyugati országok társadalmaira. A kényelem megsemmisítette az alapvető önvédelmi reflexeket, a biztonsági helyzet pedig egyre csak romlott, mígnem elérkeztek a szakadékhoz, majd önfeledten beleugrottak: ez a szakadék Chemnitz. Ahol pedig már nincs jelen, ott hiába járkál ezernyi katona a városközpontokban, a biztonságérzetet ezen a mesterséges módon nem lehet visszaültetni a fejekbe. Az egykor békés tereken jelenlévő, állig felfegyverzett egyenruhások ugyanis csupán egyvalamit jeleznek: ma már bárkiből lehet áldozat.

Szerző:

Hoppál Hunor

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

7 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Az a híres —vagy inkább hírhedt ?!— baloldal !Akiknek a saját fajtájuknál fontosabbak a migránsok .
  Egyáltalán képesek végiggondolni , hogy hová vezet mindez ami most van ? A németek , a svédek , a spanyolok , a franciák , a belgák stb. milyen jövőt képzelnek el az utódaik számára ?!!!

  • A mi kedvenc, uralkodóvá lett, “bevándorlóink”! Bartha Miklós: Kazárföldön (Kárpátalján) című könyvének megjelenését. „Miért ne hinnők hát el Bartha Miklósnak, hogy a kazárságban nagy a szellemi züllöttség és sok az erkölcsi meghibbanás? Miért fogadnók kételkedéssel azokat a fejezeteket, amelyek a kazárság ravaszságát, kapzsiságát, üzérkedését, a földdel és pálinkával, a pénzzel és az élelmességgel űzött uzsoráját támadják. Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával, sem tisztaságot, sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kúltúr képességet. (… ) Ami antiszociális és kultúr képtelen elem van e barbár tömegben, azt bizony le kell róla nyesni, erős és ügyes kézzel. Ady könyv ismertetője!

   “a zsidók idővel hozzáidomultak eltorzult, elidegenedett természetükhöz.
   Mi (zsidók) megvetjük a munkát.
   Még munkásaink is csak szükségből dolgoznak, s abban a reményben, hogy egy napon véget ér a munkás élet, s jó élet következik utána. Nem szabad megcsalnunk magunkat. Fel kell ismernünk, mennyire abnormisak vagyunk e tekintetben, mennyire idegenné lett számunkra a munka, s nemcsak az egyén, de a zsidóság életében is.”

 2. HeroesNeverDie

  Kedves Hunor,

  egyetlen egy bizonyiték sem létezik külföldiek “üldözésére”! Ez a német ms-média kitalációja (nem én mondtam!), elterelni a figyelmet a brutális mészárlásról. Az egyébként – szinte mindig – érdekes cikkeinek közös apró hibája, hogy nyilvánvalóan az uniformizált, Merkel-konform sajtó anyagait dolgozzák fel.

  Üdv.: HND

  • Hitler “jóvoltából” Csak könyvekből hallottak, az “anyaméhben szoláriumozott” emberekről, 1968ban jártam az NDKban, lebarnulva. “Ziganer, ziganer? Kérdezgették vendég látómat megdöbbenve. No, most újra ismerkednek a muszlim “Ziganerrel”!

 3. “az eset kapcsán elítélte az idegenek megtámadását.”
  Ha az Állam,amelyiknek védelmi pénzeket fizetünk,adó, tb,egyéb ügyekben alkalmatlan az adózó állampolgár megvédésére,akkor nem kell csodálkozni,hogy a helyiek a helyzet rosszabbodásáért az idegeneket fogják okolni,PLÁNE,ha meg is találják közöttük(és rendszeresen) az elkövetőket.
  És ez az állam a helyiek kárára az idegeneket részesíti lakhatási,segélyezési,bármiféle támogatásban.
  Mi több az államapparátot,az apparátcsikokkal is beveti az ŐSHONOS-ok ellen. Na annak az államnak és vezetőinek nem túl sok jót jósolok! A legenyhébb,ha elhúzzák a belüket jó messzire,mielőtt a bennszülöttek tennék ugyanezt Chemnitztől-Bonnig.

 4. Megvan már az áldozat is. Hans-Georg Maaßen úr, az alkotmánybíróság feje. Eltanácsolták és elhelyezték a titkosrendörség vezetésétöl, hiszen az évek során mindegyre úgy értelmezte a bajokat a származásuknak megfelelöen, s így máris a begyében volt a kancellárnak.
  Most meg azt találta mondani, hogy nem is volt ott semmiféle extra idegen ellen folytatott hecc, az idézett videó pedig hamisított, összevágott képekböl áll. És láss csodát, nem a rendörség fönöke tudta helyesen felmérni a helyzetet, hanem a fellegvárában ücsörgö kancellár.

  Ez év szept. 17-i dátummal, mit olvashat a jámbor dajcs? azt, hogy a Német kiadók Szövetsége fönöke meghatottan nyújtotta át nevetett kancellárnak a “Viktória-Becsület” nevü kitüntetést.
  Mindenesetre a legelszántabb ellenfele sem -olyan is van- nem korbácsolja a kancellárról készült képet.
  Véletlen e, hogy pontosan egy Viktória nevü díjat kotorásztak elö neki valahonnan
  hogy megfejeljék a

 5. Falumba is volt, ilyen ostoba! Hej haja, híja, hoppa! Hopp hopp! (okos haj, elhagyja a buta fejet)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.