2021 február 27., szombat
Horst Seehofer - Fotó: AFP / THOMAS KIENZLE

Hoppál Hunor: Egy bajor lelkiismerete

Share

Horst Seehofer volt bajor miniszterelnök, Németország jelenlegi belügyminisztere gerinces ember. Ritkaságszámba megy ez a német politika sáros szabadtéri színpadán, ahol a vezetők sokkal inkább dagonyáznak ahelyett, hogy a cipőjüket próbálnák tisztán tartani. Ám megsüvegelendő, hogy a CSU elnöke – kormányából talán egyedüliként – hallgat a lelkiismeretére, s az őt körülvevő elitet látván inkább úgy dönt, a mocsaras helyzetekben lábbelije suvickolását helyezi előtérbe.

Nevezett politikus mindig is kiállt elvei mellett, és sosem rejtette véka alá, mik az általa fontosnak tartott értékek. Pártszövetsége, a CDU/CSU prominenseivel ellentétben a válság kezdete óta kritikus az illegális migrációval szemben, és következetesen képviseli a merkeli korlátlan befogadással szembehelyezkedő álláspontját.

E hónap közepén bombaként robbant a hír: Seehofer egy interjúban azt találta mondani, az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz, és sokkal inkább a kereszténység szerepét, fontosságát hangsúlyozta. A haladók egész hadosztálya szabadult rá ezen kijelentés után. Angela Merkel sietve reagált, azonnal „korrigálta” miniszterét azzal, hogy az iszlám természetesen Németország része. A szélsőséges Zöldek vezetője, Robert Habeck pedig nagy hévvel szólította fel bocsánatkérésre Seehofert. Ám nyugodtan adhat a kancellár szép, hangzatos nyilatkozatokat, sipákolhatnak akármilyen fülsüketítően a zöldek, a választók nem az ő „logikájuk” mentén gondolkodnak. Sokkal inkább a belügyminiszter véleményét osztják: egy kutatás szerint ugyanis a megkérdezettek 74,3%-a szerint az iszlám valóban nem tartozik hozzá Németországhoz.

Seehofer néhány napra rá feltette az i-re a pontot: azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság kelet-európai államokkal szembeni kioktató hangneme kontraproduktív, és szerinte nem lenne szabad egyes kormányok feje felett dönteni. Az új belügyminiszter – a többi vezető német politikustól eltérően – nem lett önként láncra vert rabja a tabusítás verbális börtönének. Kimondja a létező problémákat, és sosem kért a Willkommenskultur halálos öleléséből. Azon egyszerű német emberek lelkiismerete, akik biztonságban szeretnék tudni környezetüket, az ő személyében manifesztálódott.

Mivel Merkelt már csak a hatalom, és a nemrég indult, minden találgatás szerinti utolsó ciklusa kitöltése érdekli, fokozatosan veszíti el kapcsolatát a valósággal és egyre inkább távolodnak meglátásai a többség véleményétől. Ezen az sem változtat, hogy elismerte a no-go zónák létezését. Akkori kényszeredett helyzetében már nem volt képes a tényekkel ellentétesen állást foglalni, de ettől még korántsem tért jobb belátásra, lásd közelmúltbeli ötletét, amelynek értelmében az európai uniós támogatásokat a bevándorlók befogadásához kötné. Ám Seehofer meghallja a németek segélykiáltásait, jól tudja, hogy megoldás kell a fennálló áldatlan állapotokra. Valódi megoldás, nem pedig kínos maszatolás. Csupán annyi a probléma, hogy a bajor politikus egyedül van ezen a véleményen.

És hogy mire mehet a belügyminiszter magányos harcosként?

Nem tudni, kormányában mennyit nyom a latba véleménye, de az eddigiek ismeretében arra következtethetünk, mindent megtesz majd a váltásért, ahogy mozgástere engedi. A kérdés, hogy milyen fokú váltást tud elérni. A jelek szerint nem hallgatnak rá túlzottan, sőt megbecsülés helyett inkább szidalmazást kap. Az idő azonban megérett a trendfordulásra – e vészterhes korban igen sok Seehoferre lenne szüksége Németországnak.

Hoppál Hunor

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

6 hozzászólás

 1. atörökszultàn

  Egy gimnàziumi dolgozatnak elèg , politikai elemzèskènt komolytalan. Talàn szìveskedjen a polgàrportàl “lànyaink”-hoz , Polgàri Szilvia, HND, Pòk Katalin stb. , kik mind nagyformàtumù , remektollù esszèistàk , tehàt lànyainkhoz mèltò külpolitikai elemzöt a jövöben megszòlaltatni. Mivel a nèmet helyzetet illetöen nèha mèg Nògràdi György , söt Kiszelly Zoltàn is pontatlan , uram bocsà`hülyesègeket mond , talàn èrdemes volna Dr. Dràbik Jànos , Pröhle Gergely , Georg Spöttle nyomvonalàn haladva nem àltalànos iskolàs szinten tàjèkoztatni a nyàjas olvasòkat. Az sem baj, söt, ha csak intelligens , okos , tàrgyukat kivàlòan èrtö lànyok ìrnak többsègben a polgàrportàlon.

  • Mi ez a kirekesztősdi? 🙂

   • atörökszultàn

    A CSU merkel sajàt maga àltal gyàrtott ellenpontja. Mindent megszavaztak , ami ma Nèmetorszàg csödjèt beteljesìtette, Bajororszàg települèsei fuldokolnak a zöld ès SPD többsègü önkormànyzatoktòl. Merkel parancsàra mèg a Jamaika koalìciòba is beleegyeztek , ami vègül nem jött lètre. Az AfD elöretörèse nèlkül ugyanolyan csendben vègrehajtanàk merkel utasìtàsait , mint eddig . Ezen tènyeket “kifelejteni” egy bajor tèmàjù esszèböl nem helyes . Szeretjük a bajorokat , ök is kedvelnek bennönket , ami azonban nem ok arra , hogy olyan tollakkal èkesìtsük öket , melyek nem illetik meg öket. Magyarorszàg helytàllàsa ès az AfD bàtor kiàllàsa nèlkül a CSU ès “Drehhofer” màra èppen becsukhatnàk a boltot.

 2. Dávid Szaniszla

  Sajnos Seehoffer csak egy van, s bizony eléggé magányos a véleményével. Na de előbb utóbb mindenki rá jön arra, hogy ez így nem mehet tovább. Csak nehogy késő legyen! Legelőször is Merkelt kell elzavarni. Amig ez az asszonyság ott van, addig még nagyon nehéz lesz másként dönteni. Na majd meglátjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.