2021 március 4., csütörtök
Forrás: nw.de

Hoppál Hunor: Fényvásárok kora

Share

Manapság a politikai korrektség a nyugati társadalmakon kísérletezik. Módszeresen belekényszeríti az embereket egy verbális közegbe. Ebben a közegben semlegesítik ma Nyugaton a fontos tradíciókat és ünnepeket azon érv mentén, hogy a hagyományőrzés sértő lehet a kisebbség számára. Ámbár az a piszlicsáré tény már nem zavarja a PC-huszárokat, hogy ezzel a többség érzékenységébe gázolnak bele.

Az említett folyamat következtében Németországban egyre kevesebb helyen van karácsonyi vásár. Több német városban ma már fényvásár (Lichtermarkt) az adventi forgatag fantázianeve. A probléma egyébként nem új keletű, a schleswig-holstein-i Elmshornban már 2007-ben megtörtént az átnevezés. Azonban az utóbbi években egyre több város csatlakozott a kialakulóban lévő új trendhez. Az AfD parlamenti képviselője és turizmuspolitikai szóvivője, Detlev Spangenberg is megszólalt az ügyben. A jobboldali politikus úgy értékelte, hogy az egész probléma a mohamedán kultúrkör előtt való meghajlás sorozatának újabb állomása. Hangsúlyozta, a karácsonyi vásároknak évszázados hagyománya van, és szerinte ezekkel az intézkedésekkel szép lassan, szisztematikusan leváltják az ünnepet. Spangenberg rámutatott, nemigen van más olyan nép, amely olyan gyorsan feladta a szokásait, mint a németek.

A CDU egykori politikusa, Erika Steinbach is kifejtette véleményét az ügyben. A Merkel pártjából idén januárban kilépett hajdani Bundestag-képviselő Facebook-oldalán osztotta meg az elmshorni fényvásár plakátját, a kép mellé fűzött kommentárjában pedig úgy fogalmazott, szerinte Németország saját maga pusztítja el az identitását. Steinbach posztját több mint ötezren osztották meg, a hozzászólók zöme pedig vele egyetértésben hitetlenkedett a történéseken.

Érdekesség, hogy a névváltások indokául szolgáló közösség sem egységes a kérdésben. Lamya Kaddor szír származású németországi iszlám tudós kiállt a karácsony és a keresztény hagyományok mellett. „El a kezekkel a karácsonytól!” – üzeni a muszlim értelmiségi az önfeladás tövises útján csörtető német politikai elitnek. Kaddor nagyon szép és fontos tradíciónak tartja a karácsonyi vásárokat, és kikéri magának, hogy az ő nevükben, vagy akár a migránsok mögé bújva töröljék el a régi megnevezéseket. Szerinte a politikai korrektség értelme nem az, hogy semleges neve legyen az ilyen hagyományoknak.

Progresszivitásból jeles: a haladó Németország a szemünk láttára áldozza fel a 21. századi újbeszél oltárán a karácsonyt, és mindazt, ami a valamikori keresztény Európa számára fontos volt. Luther országában lecserélték Jézus Krisztus születésének ünnepét. Ízlelgessük ezt a mondatot egy kicsit, és gondolkodjunk el: hogyan jutottunk el odáig, hogy a reformáció bölcsője a hitújítás kezdetének 500. évfordulóján megtagadja keresztény önazonosságát?

Ha Európa nem is tart velünk, mi magyarok csakazértis karácsonynak nevezzük a karácsonyt, és az adventi hetekben Krisztus eljövetelét várjuk. Mifelénk ez idő tájt pislákol egy láng. Halvány, de látható fénye lobog nemcsak az adventi koszorún, hanem bennünk is. A döntés csak rajtunk áll: hagyjuk elaludni, vagy tápláljuk, hogy tovább égjen?

„Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” – Ézsaiás könyve 9,5

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.