2018 március 23., péntek
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hoppál Hunor: Ha az ellenzék kormányra kerülne

Share

Az ellenzék valamennyi pártja azt sugallja, ha ők kerülnének kormányra, Magyarország csodaországgá változna, megszűnne minden probléma, és eljönne a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Habár bármely kormányellenes erő hatalomra jutása olyan valószínűtlen, mint az, hogy lesz megállás a hétszázkilencvennyolcadik gender után, mégis éljünk egy szürreális hipotézissel! Mi történne, ha valamely ellenzéki párt alakíthatna kormányt az áprilisi választásokat követően? A lehető legrosszabb: a szó szoros értelmében vett semmi.

Bár némely balliberális és jobbikos megnyilvánulás félelmetesen szélsőséges gondolkodásmódra vall, mégis az a legrémisztőbb, hogy kormányzati pozícióba kerülve nem tudnának mit kezdeni a hirtelen jött hatalommal. Nem ismerni a programjukat. Nincs perspektívájuk, épkézláb elképzelésük Magyarország jövőjét illetően. Nincs tervük arra vonatkozóan, hogyan és milyen irányba kormányoznák az országot. Nincsenek köztük olyan szakpolitikusok, akikre az ember nyugodt szívvel mondaná, hogy „na, ő meg ő tudna ezzel a területtel valamit kezdeni”.

Nem értékalapon politizálnak. Az ellenzék szeme előtt ma a „nemes cél” helyett a „magasabb fizetés”; a „becsületbeli ügy” helyett pedig a „minél jobb pozíció” gondolata lebeg. Legfőbb programpontjuk az „Orbán, takarodj!”, vezérelvük pedig a napról napra növekvő hatalomvágy. Ezekre azonban nem lehet politikát építeni. Minden idők legsikeresebb bestselleréből, a Bibliából tudjuk, mi történik azokkal, akik nem kősziklára építik a házat.

Ha ne adj’ Isten hozzájuk kerülne a kormányrúd, a kabinet néhány nap múltán összeroskadna a kormányképtelenség mázsás súlya alatt. 8 év újjáépítő, tendenciózus fejlődést mutató munkája veszne a semmibe szinte azonnal. Nemcsak elindulnának a válság felé vezető lejtőn, hanem még bele is taposnának a gázba a „Karácsony-kormány” feliratú autóban. De lehet a gépkocsira „Szél-kormány” vagy „Vona-kormány” is pingálva – mind egyre megy.

Ha tennének is érdemben valamit, a magyar emberek érdekében cselekednének?

Egyáltalán nem. Csakis önnön haszonlesésük vezérelné őket. Úgy, ahogy most. És egyébként is, hogyan várhatnánk a zsidó-keresztény kultúrkör védelmét egy olyan Jobbiktól, amelynek vezetője radikális iszlamisták körében éltette Allahot és a muszlim vallást? Hogyan várhatnánk a családok támogatását és megbecsülését egy olyan LMP-től, amely eltörölné a CSOK-ot? Hogyan várhatnánk a határon túli nemzettestvéreink iránti törődést egy olyan DK-tól, amely a 2004-es gyűlöletreflexeket újból működésbe hozva megfosztaná az anyaországon kívül rekedt magyarokat megszerzett jogaiktól? És egyáltalán, hogyan várhatnánk a magyar emberek biztonságának szavatolását en bloc egy olyan ellenzéktől, amely a konstruktivitást hírből sem ismeri, és pusztán pártpolitikai célokból nemhogy nem támogatta, hanem támadta a kormányt a sorsdöntő kvótanépszavazás idején, majd az azt követő betelepítésügyi alkotmánymódosítás szavazásakor?

A hajmeresztő elképzelésekkel operáló, ámbár hosszú távú perspektíva nélküli ellenzék hatalomra kerülése esetén összeomlana az ország. Aztán ott folytatódna a történet, ahol 2010-ben befejeződött: csődközeli helyzet, gazdasági kilátástalanság, politikai kudarcok sorozata – és persze trükkök százai (copyright by Gyurcsány Ferenc). Ide vezetne a nagyhangú, ámde annál alkalmatlanabb ellenzék esetleges kormányra jutása.

A felvázolt eset természetesen bőven a sci-fi kategóriába tartozik, hiszen jelen állás szerint a kormánypártok harminc százalékponttal vezetnek a második helyezett előtt a biztos szavazók körében. Ám nem árt belegondolni, mi várna ránk az Orbán-fóbiától fűtött társaság országlása esetén. És bármennyire is más a helyzet, mint akkor, egy évszámot sose feledjünk: 2002-t. A 16 évvel ezelőtti trauma örök érvényűvé vált tanulságot hordoz magában: a mostani utcahossznyi előny ellenére sem szabad az elbizakodottság gyermeki nyugalmával várni a győzelemre.

Mert a tét nagyobb, mint valaha: egy biztonságos, stabil és független ország; vagy egy párhuzamos társadalmakkal terhelt, bizonytalan, a nagyhatalmak lélegeztetőgépén eléldegélő bábállam legyünk?

A kérdés adott. Április 8-án megtudjuk, mi az ország válasza.

Szerző:

Hoppál Hunor

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Németh Szilárd: Magyarország megmaradása lesz a tét a választásokon

Mi, magyarok, az önfeladást nem választhatjuk. Erről szól majd az április 8-i voksolás. Magyarország megmaradása …

2 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Egy biztos, az osszegyűjtörtt pénzt egy hómnap alatt szétosztanák maguk között és az ország bemasírozna a gödörbe. Isten mentsen meg bennüönket ettől a “rémálomtól”!

 2. Ha hülye kerül hatalomba

  Jut minden, lassan romba.
  Mint baktérium tenyészet,
  Megrohasztja az egészet!
  Bűzös lesz, romlott állagú,
  Zajlik miatta álló háború!
  Az egész elviselhetetlen!
  Ép eszűnek, gyötrelem!

  Penész szakáll

  Penész szakáll, a rothadás jele,
  A fáról lehullott gyümölcsön,
  Társadalom, pusztító betegsége
  Folyton hízó, kamatos kölcsön!
  Átszőtte rég, népünk a kórokozó
  Mindent elszívó, szakállas
  Emberi penész, a károkozó
  Népeken múlik, a válasz!
  2014-11-26

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.