2021 március 4., csütörtök
© Sean Gallup/Getty Images; NurPhoto; Sebastian Kahnert/DPA; Picture Alliance

Hoppál Hunor: Merkel szorult helyzetben

Share

A kormányalakítás Németországban döcögősen, csigatempóban halad. Angela Merkel azt gondolhatná, mint az egyszeri diák, aki semmit sem tanult a matematikadolgozatra: majd lesz valahogyan. Azonban e három szó nem éppen bizalomgerjesztő, főleg, amikor Európa egyik legnagyobb országának politikai stabilitásáról van szó.

Miután a szeptemberi választáson súlyosan meggyengült Merkel pártja, elvesztették szinte állandónak vélt koalíciós partnerüket a szocialisták ellenzékbe vonulásával, és már a rajtvonalhoz állás előtt kizárták az AfD-vel való együttműködés lehetőségét, kizárólag a CDU/CSU, a liberális FDP, és a Zöldek által alkotott ún. Jamaica-koalíció maradt az egyetlen esély, hogy a németeknél felálljon egy biztos többséggel rendelkező kormány. Nevezett pártok nemcsak színükben, hanem értékeikben és programjukban is teljesen eltérnek egymástól. E három politikai erő összefogása tehát nem szerelemházasság, hanem szükségszerű döntés volt Németország kormányozhatósága érdekében. Bár Merkel célkitűzése az első egyeztetések előtt a közös témák megtalálása és a kölcsönös bizalom kiépítése volt, jelenlegi állás szerint úgy tűnik, egyik felvetés sem valósult meg, és az ellentétek erősen rányomják bélyegüket az október közepe óta tartó koalíciós tárgyalásokra.

A kancellár szerint, ha a felek megerőltetik magukat, kellő fáradozással sikeresek lehetnek az egyeztetések. A Zöldek tárgyalási delegáltja kevésbé derűlátó. Jürgen Trittin a kompromisszumkészség hiányát kérte számon a liberálisokon és a kereszténydemokratákon. A politikus úgy látja, ezzel a hozzáállással nem lehet megegyezni. Szerinte még abban sem tudnak egyetérteni, hogy miben nem értenek egyet.

És hogy mi lehet olyan vitás kérdés, amelyből egyik párt sem enged?

Például a belső égésű motorok betiltásának dátumában. A Zöldek alapvető kérdésként kezelik a témát, azt akarják, hogy 2030-tól ne lehessen újabb dízel- és benzinmotorok gyártását engedélyezni. A CDU/CSU szövetség azonban szigorúan ellenzi az ötletet. Jól látható, hogy a legnagyobb ügytől a legkisebbig felfogásbeli ellentétek nehezítik a dűlőre jutást.

Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke szintén szkeptikusan áll hozzá a tárgyalásokhoz, a megegyezés kudarcát is lehetségesnek tartja. Előrebocsátotta, amennyiben a CDU és a Zöldek hamis, kétszínű politizálást folytatnának, annak pártja mindenképpen ellenállna. Párttársa, Albert Duin már keményen fogalmazott: szerinte a Jamaica-koalíció halva született ötlet. Mindkettejüknek elsősorban a zöldekkel vannak vitáik. Duin szerint az ökopárt ideológiai hipermoralizmusa a kormányalakítás minden formáját ellehetetleníti. Christian Lindner pártelnök pedig a napokban bejelentette, ha az FDP legfontosabb javaslatai nem kerülnek bele a kormányprogramba, pártja ellenzékbe vonul. A liberálisok vezetője csak akkor adja áldását a megállapodásra, ha azt teljes mértékben felelősségteljesnek érzi.

A német politika diszkrét bája, hogy a vitás kérdések vonalai nem minden esetben ott húzódnak, ahol gondolnánk.

A liberálisok jobban ellenzik a bevándorlást, mint a kereszténydemokraták. Miközben a CDU még mindig a korlátlan befogadás híve, az FDP elnöke a földközi-tengeri migrációs útvonalak lezárását szorgalmazza, a nyitott határok politikáját a liberális értékekkel szembemenőnek nevezte, az integrációról pedig az a véleménye, hogy ha valaki nem akar beilleszkedni, azt haza kell küldeni.

Bár első reakciónk az értetlenség lehet, mégis inkább az az észrevételünk, hogy aggasztó tendenciákat láthatunk, ha szétnézünk „a széttagolt” Németországban. A migráció, a klímavédelem, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben súlyos nézeteltérések kerültek felszínre. Nehéz időszak elé néz tehát Angela Merkel. Vége számára a következménynélküliség időszakának, hiszen sarkában áll majd az áttörést elért AfD, amely erős parlamenti jelenlétével a kancellár döntéseinek kíméletlen ellenőrzője lesz. Ha pedig nagy nehezen megegyezésre jut a három párt, a kormányfőnek aligha lesz oka a pezsgőbontásra. Ugyanis a Jamaica-koalíció megkötése esetén a következő négy évben várhatóan belső viták fogják háromfelé szakítani a kormányt. Már most látható, hogy a negyedik ciklusát kezdő kancellárnak egyes ügyekben a totális széthúzás okozta összeomlás veszélyét kell majd elhárítania, és mindvégig egyben kell tartania a leendő kabinetet.

Így válik Merkel néhány hónap alatt magabiztos kancellárból elkeseredett kompromisszumkötővé, köszönhetően elhibázott migrációs politikájának, valamint hajdani koalíciós partnere valóságot nélkülöző politizálásának.

Nehézségei sorát folytathatjuk még azzal, hogy két szomszédos országában is fülkeforradalom zajlott az utóbbi hetekben, várhatóan Sebastian Kurz és Andrej Babis is csatlakoznak az orbáni migrációs állásponthoz a Willkommenskultur ellenében.

Angela Merkel és pártja azért került ebbe a szorult helyzetbe, mivel kudarcos, rossz attitűdjének folytatását választotta ahelyett, hogy a józan ésszel kötött volna gyümölcsöző barátságot.

Talán a felső határ nélküli befogadás helyett a külső határok védelmét kellett volna szorgalmazni. Talán a migráció és a terrorizmus közötti kapcsolat elbagatellizálása helyett nevén kellett volna nevezni a problémákat. Talán a plüssmacik és az érzelmes nyilatkozatok helyett cselekedni kellett volna a támadások után. Talán gondolkodni kellett volna, mielőtt kockára teszik nemcsak Németország, hanem egész Európa polgárainak biztonságát.

Bár az ország integrációs minisztere szerint a német kultúra nem létezik, mi úgy gondoljuk, hogy Bach és Goethe országa az európai kultúra szempontjából meghatározó vidék. Ha ők elvesznek, egész Európa elveszik. És onnantól már nincs visszaút. Tehettek bármi jót a múltban, kontinensünk bukásának felelőseit a 21. század szégyenpadján ülve egy dolog gyötri majd kíméletlenül: miképp fognak elszámolni a saját lelkiismeretükkel?

Szerző: Hoppál Hunor

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.