2020 augusztus 11., kedd
Angela Merkel és Horst Seehofer / Forrás: zeit.de

Hoppál Hunor: Válófélben?

Share

Egyre fogy a levegő Merkel körül. Hétfőn kéthetes ultimátumot kapott belügyminiszterétől, Horst Seehofertől, hogy európai szinten rendezze a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyeket annak érdekében, hogy minden akadály elháruljon a tervezett menekültügyi reformok bevezetése elől. A konfliktus egyre inkább kiélesedni látszik. Továbbá érdekes új tényező a napról napra fokozódó helyzetben, hogy a kancellár a napokban meghívta Berlinbe Orbán Viktort. A végét érző kormányfő kapkodása ez, vagy tudatos stratégia? Lehet-e a jelenlegi folyamatok végkimenetele egy trendforduló, amellyel bekövetkezik végre a teljes irányváltás Németország migrációs politikájában?

Hetek óta tart a többedszerre kiújult Merkel-Seehofer vita. A migrációs válság kirobbanásától kezdődően változó intenzitással, de újra és újra felszínre került a CDU és a CSU vezetőinek bevándorlásügyi ellentéte. Ezeket azonban – olykor kényszerkompromisszumok árán – valamennyiszer sikerült elsimítani. Azonban a mostani vita eltér az eddigiektől. Seehofer már nem hajlik az álláspontok közelítésére, hanem ragaszkodik reformjai véghezviteléhez. Bár elmondása szerint nem szeretné kenyértörésre vinni a dolgot, legújabb migránsügyi intézkedéseit akár a kancellárral, akár nélküle, de mindenképpen életbe szeretné léptetni. A felek közti egyeztetések nem lépték át az eredményesség ajtajának küszöbét. A két párt vezetői tehát hetek óta ott topognak a megegyezés kapujában. Kettőn áll a vásár, mondhatnánk, ám Seehofer az a fél, akinek megalapozott, vészjósló előrejelzéseit, aggályait három éve hagyja tudatosan figyelmen kívül a szemellenzős német politikai elit. 2015 óta mintha a falnak beszélne, így az, hogy betelik-e a pohár nála, nem volt kérdéses, sokkal inkább a „mikor” kérdőszó mellé társultak kérdőjelek. Úgy tűnik, most jött el az idő. Seehofer keményen és határozottan száll síkra reformjaiért, azonban mégis körültekintő és korrekt tud maradni a kancellárhoz való hozzáállásában – ez pedig irigylésre méltó hidegvérről tesz tanúbizonyságot.

Mindent elmond a névleg kereszténydemokrata Merkel mai politikai hovatartozásáról, hogy míg a koalíciós partner szociáldemokratákkal nincsenek problémái az együttműködést illetően, addig testvérpártja, a keresztényszocialisták vezetőjével egyes kérdésekben képtelen dűlőre jutni.

A hetek óta felkavart állóvizet nem éppen Orbán Viktor július eleji németországi látogatása fogja lecsendesíteni. A jelenlegi tervek szerint a magyar miniszterelnök a kormányfői találkozó előtt a CSU vezetőivel tárgyal majd. Egyeztetései kimenetele nagyban befolyásolhatja a fordulóban lévő német belpolitikai tendenciákat, ezen ügyben hatást gyakorolva az egész Európai Unióra.

A német választópolgárok Merkelt elmarasztalóan reagáltak az elmúlt hetek eseményeire. Egy közvélemény-kutatás eredményeképp a megkérdezettek háromnegyede úgy vélekedik, hogy a kancellár képtelen lesz a vitás kérdéseket rendezni és a mögöttes problémákat megoldani; csupán 18 százalék szerint zárulnak majd sikerrel a jövőbeni tárgyalásai. A németek tehát ezen kérdéskörben lényegében megvonták a bizalmat Merkeltől. A kutatás eredménye jól szimbolizálja a nyugat-európai országok aktuális közéleti helyzetét – méretes szakadék tátong a vezető politikusok és az emberek között.

Európa szempontjából meghatározó, sorsfordító hetek következnek. A jelenlegi német belpolitikai folyamatok összeurópai sorskérdéseket is hordoznak magukban: vajon sikerül-e az illegális migrációt ellenző álláspontnak felülemelkednie a ma már maszatoló, ám végső soron még mindig a korlátlan befogadást és a kötelező szétosztást visszhangzó fősodratú véleményen?

Néhány héten belül kiderül.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.