2018 december 11., kedd
Horvát-szlovén határvita Forrás: atv.hu

Horvát-szlovén határvita tépi fel a régi sebeket a Balkánon?

Share

Szlovénia felszólította az Európai Uniót, hogy avatkozzon be Horvátországgal szemben és kényszerítse ki, hogy Zágráb hajtsa végre a Hágai Állandó Választottbíróság határozatát a két ország határrendezését illetően – írja az EUobserver.com. Szlovénia bejelentette, hogy szombattól pénzbírsággal sújtja azokat a horvát halászokat, akik a Pirani-öbölben vetik ki hálójukat, és ezzel Ljubljana megkezdi a határvitában született döntőbírósági ítélet végrehajtását. Andrej Plenkovic horvát kormányfő pedig azt üzente: Zágráb “megvédi azt, ami horvát”.

A Választottbíróság fél évvel ezelőtti határozata szerint december 29-ével életbe lépett az a döntés, amely szerint Horvátországnak egy 2,5 tengeri mérföld széles és 10 tengeri mérföld hosszú folyosót kell biztosítania, amelyen Szlovénia akadálytalanul kijuthat az Adriai-tengerre horvát felségvizeken keresztül. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Szavudrija-öböl két harmada szlovén fennhatóság alá kerül, más, szárazföldi területek ugyanakkor Horvátországhoz kerülnek, mint a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsa, ahol 100 szlovén állampolgár lakik – írja a korkep.sk.

Szlovénia szombattól bünteti a Pirani-öbölben horgászó horvát halászokat

Szlovénia bejelentette, hogy szombattól pénzbírsággal sújtja azokat a horvát halászokat, akik a Pirani-öbölben vetik ki hálójukat, és ezzel Ljubljana megkezdi a határvitában született döntőbírósági ítélet végrehajtását.

Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán úgy fogalmazott: Szlovénia a hét végén megkezdi a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak, annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét júniusban Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. A döntőbíróság hat hónapos türelmi időt szabott ki arra, hogy a felek elkezdjék alkalmazni a döntésben foglaltakat, a határidő pénteken éjfélkor jár le, a szlovén és a horvát oldal azonban nem jutott közös nevezőre.

Miután Miro Cerar bejelentette, hogy Szlovénia szombaton elkezdi végrehajtani a döntőbírósági ítéletet, Horvátország csütörtökön diplomáciai jegyzékben tiltakozott, és azt kérte, hogy Ljubljana tartózkodjon az egyoldalú lépésektől. Andrej Plenkovic horvát kormányfő pedig azt üzente: Zágráb “megvédi azt, ami horvát”.

Szlovénia pénteken diplomáciai jegyzéket küldött Horvátországnak, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a júniusi döntőbírósági ítélet óta a horvát fél 1400 alkalommal sértette meg a tengeri határvonalakat az Adrián, ami azt jelenti, hogy a schengeni határt is megsértette.

A Vecernji List című zágrábi napilap beszámolója szerint a horvát halászok pénteken még fennakadások nélkül tudtak kihajózni, és Davor Bozinovic belügyminiszter azt reméli, hogy ez a következő napokban is így lesz.

Forrás: MTI / korkep.sk

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Atörténelem ismétli önmagát . Bajcsy Zsilinszky Endre 1940-ben írta: A Közép–Duna völgyében hogyan menthetnék meg világpolitikai önállóságukat a nemzetek ,folytassák – e az egymás elleni kicsinyes harcaikat ,mikor valamannyiüket ugyanaz a sors fenyegeti ?: A szabadság , az önállóság elvesztése !
    Jelenleg a migráció miatti közös küzdelem ! Meg még ami azzal együtt jár !
    Igazán jó lenne , ha békességre törekednének a déli államok , mert csak összefogással lehet a kérdést megoldani !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.