2019 május 25., szombat
Körösfői-Kriesch Aladár Tordai országgyűlés című festménye

Hungarikum lehet a vallásszabadság és Kőrösi Csoma életműve

Share

A 450 évvel ezelőtt, az 1568-as tordai országgyűlésen megszavazott vallásszabadság törvénye és a tibetológia alapítójának, a tibeti-angol szótár megalkotójának, Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós életműve is kiemelt nemzeti értékké válhat, ugyanakkor a Bihar megyei Siter Árpád-kori templomával, valamint a Petry hús- és hentestermékkel bővült az Erdélyi Magyar Értéktár.

A két új felterjesztésről döntött a héten az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság. Hegedüs Csilla, a testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsőként a tordai katolikus templomban kihirdetett vallásszabadság törvénye a Kárpát-medencei magyarság közös értéke. Akárcsak Kőrösi világhírű hagyatéka.

A Magyar Értéktárba történő besorolás kiemeli a tordai országgyűlés határozatának kultúrtörténeti, vallástörténeti, példaértékű jelentőségét és Kőrösi Csoma-Sándor nyelvtudós, a tibetológia megalapítója úttörő, kiemelkedő munkásságának fontosságát. A háromszéki Csomakőrösről a magyarok eredetét megkeresni induló Kőrösi Csoma Sándor munkássága nemzetközi tudományos elismerésnek örvend. Életművének legfőbb hozadéka a világ első tibeti–angol szótára, amely hosszú ideig a később készült szótárak legfőbb forrása volt, a tibeti irodalom és vallási iratok tanulmányozásával pedig letette egy új tudományág, a tibetisztika alapjait.

Bekerült ugyanakkor az Erdélyi Magyar Értéktárba a Bihar megyei Siter 13. századi, Árpád-kori temploma, valamint a több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Petry hús- és hentestermék.

Az Árpád-korban épült templom legérdekesebb feltárt eleme a hajó délkeleti sarkában talált baldachinszerű oltárépítmény (cibórium). Hasonló struktúrájú építmények a jelek szerint nem állhattak nagy számban középkori templomainkban, a Kárpát-medencében egyetlen további példáját ismerjük. Az északnyugati sarkán egykor szabadon álló oszlopra támaszkodó cibórium egykorú a templommal, s a 14. században a szentéllyel együtt gazdag, feliratokkal tűzdelt kifestést kapott.

Forrás: Polgárportál / foter.ro / kronika.ro

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 25.: Dorottya és a tartalmas zsánerszobrok városa (Kaposvár)

Vajon miért pont Kaposvárra helyezte Csokonai Vitéz Mihály furcsa vitézi versezetének, a Dorottyának (vagyis a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.