2018 május 22., kedd
Szétszakadt Magyarország!

Húsvétkor újra az Uránia díszteremében látható a Szétszakadt Magyarország!

Share

Használják ki a lehetőséget, hogy egy alkalommal ismét az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, nagyvásznon lesz látható a Szétszakadt Magyarország című dokumentumfilm, amely megrázó kordokumentumok és unikális felvételek, visszaemlékezések alapján mutatja be, hogyan írta meg az állampárt a rendszerváltozás kottáját és hogyan vertek tudatosan éket a formálódó ellenzéki egységbe. Nagyszombaton, 2017. április 15-én, 17.00 órakor lesz látható Huth Gergely dokumentumfilmje, amelyre IDE kattintva lehet helyet foglalni az Uránia oldalán!

“TGM és Orbán egymásba karolva állja a gumibotozást. Csurka és Esterházy együtt mulat Mészöly Miklós születésnapján. Csak két villanás a nyolcvanas évek politizáló, értelmiségi ellenzékéből, amikor a nézetkülönbségek marginálisak voltak, a kommunista ellenség pedig közös. Ám alig pár év telt el, s átjárhatatlan szakadékok nyíltak népi és urbánus, jobb- és baloldali között. Hol rontottuk el? Az ellentétek egyébként is kiéleződtek volna, vagy alaposan rásegített a késő kádári éra állambiztonsági szolgálata, amely hihetetlen energiát fordított az ellenzéki csoportok manipulálására, összeugrasztására? Erre a kérdésre keresi a választ a Szétszakadt Magyarország.”

OKNYOMOZÁS A KÖZELMÚLT TÖRTÉNELMÉBEN A HAMVAS INTÉZET KUTATÁSAI ALAPJÁN

A dokumentumfilm megszólalói: Alexa Károly irodalomtörténész, Bálint László kutató, volt kémelhárító, Deutsch Tamás politikus, Fodor Gábor politikus, Jakab Lajos egykori szamizdatos, Horváth Attila (a felvétel óta alkotmánybíróvá választott) jogtörténész, Kukorelly Endre költő, Pesty László filmrendező, Szokolay Zoltán költő.

Az állambiztonsági iratok égetése Pásztor Tamás animációs betétjében – Részlet a filmből.

Rendezte: Huth Gergely, forgatókönyv: Mező Gábor, dramaturg: Kerekes András, producer: Skrabski Fruzsina, vezető operatőr: Barta Zoltán, gyártásvezető: Zsalakó Réka, zene: Sándor Csaba, narrátor: Mécs Károly. A dokumentumfilmet Pásztor Tamás animációi, számos eredeti dokumentum, fotó és filmrészlet és egy eddig ismeretlen, kordokumentum értékű házi videó teszi különlegessé, alapját pedig Hankiss Ágnes és munkatársai a Hamvas Intézetnél folytatott múltfeltárása adja.

A díszbemutató utáni pódiumvitát ITT nézhetik meg, míg részletes, az alkotóktól független kritikát ITT és ITT olvashat róla.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Nagy Ervin: Pünkösd, a közösségeket összefújó isteni szél ünnepe

Pünkösd a Szentlélek kiáradásának és az anyagi világ isteni természettel való átitatásának ünnepe a keresztény …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.