2019 szeptember 18., szerda
Ifj. Lomnici Zoltán - Fotó: hirado.hu

Ifj. Lomnici Zoltán amerikai mintát lát az ellenzéki tüntetésekben

Share

A hétvégi kormányellenes tüntetések az amerikai mintát követik, kísértetiesen hasonlítanak a Donald Trump megválasztását követő helyzethez – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Egy héttel a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme után nagyszabású tüntetést szerveztek a hétvégén, amelyen új alkotmányt és a választási rendszert követeltek.

Az emberek éltek az alaptörvényben garantált gyülekezési jogukkal, a megmozdulás atrocitások nélkül békés keretek között ért véget, leszámítva a rendőrséggel szembeni becsületsértő, provokatív jeleneteket – mondta, és kiemelte, hogy példaértékű volt, ahogy a rendőrség helyt állt.

A tüntetések időzítésével kapcsolatban elmondta, hogy az az amerikai mintát követi. Szerinte kísértetiesen hasonlít a Donald Trump amerikai elnök megválasztása utáni helyzethez, amikor a Soros György által finanszírozott moveon.org szervezett tüntetéseket.

A magyar választási rendszert ért bírálatokra ifjabb Lomnici Zoltán úgy reagált, hogy az Európai Unióban kétféle választási rendszer van az EU-ban, az arányos és a többségi. Az utóbbit a „posztkommunista országokra kellett erőltetni”,  hogy stabil kormányok jöjjenek létre. A magyarországi választási rendszer is a többségi felé mutat, amely egyértelműen európai és jogállami – mondta az alkotmányjogász.

A választási szabálytalanságokkal kapcsolatos felvétésre ismertette a Kúria döntését, hogy azok az országos listát állító pártok, amelyek egy adott választókerületben nem indítottak jelöltek, delegálhattak tagot a szavazatszámláló bizottságokba. A jegyzőkönyvek akkor kerültek lezárásra, amikor minden delegált tag aláírta. Ifj. Lomnici szerint amikor a szavazás eredményét vonják kétségbe, akkor saját delegáltjaikat „köpik szembe” a pártok.

Az alkotmányjogász elmondta, minden választási rendszerben nyert volna a Fidesz, mivel nemcsak egyéniben, de listán is magabiztosan nyert. Franciaországban és az Egyesült Királyságban ilyen szavazataránnyal a kormánypártok még nagyobb befolyásra tettek volna szert a törvényhozásban.

A LIBE-jelentésben sem fordul elő a magyar választási rendszer bírálata, de a Velencei  Bizottság is vizsgálta és nem fogalmazott meg érdemi kritikát. A szakmai kritikák megalapozatlanok, a politikai bírálatok pedig szabadon megfogalmazhatók, amíg békés jellegű egy tüntetés – mondta.

forrás: Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.