2018 július 16., hétfő
Sikerének titka: a román politikai környzetbe való sikeres beépülés, tökéletes hasonulás – erkölcsben, magatartásban egyaránt. / Forrás: ziuaveche.ro
Forrás: ziuaveche.ro

Iohannis: a szászok a románokkal együtt ünneplik meg Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát

Share

Klaus Iohannis szerint a romániai szászok a románokkal együtt ünneplik meg 2018-ban Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát.

Románia elnöke – aki korábban a Romániai Németek Demokratikus Fórumát, majd a román Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezette – a Brassó megyei Szászkeresztúron (Crit) beszélt erről vasárnap, az erdélyi szász kultúrát népszerűsítő fesztiválon.

“A pozitív üzenetekre kell összpontosítanunk. (.) A szász közösség együtt fogja ünnepelni a románokkal Románia centenáriumát, és remélem, hogy végül mindenki meg fog győződni arról, hogy ez az igazi üzenet. A centenárium rendkívül fontos, és még ha egyesek csak azt látják is belőle, hogy eltelt száz év, akkor is nagy dolog, mert szerintem Románia ebben a száz évben bizonyította be, hogy egy, a birodalmak peremén fekvő kis országból erős országot lehet kialakítani a régióban. Egy stabil országot (.) amely hozzájárul az egész térség fejődéséhez és stabilitásához. Mondhatjuk, hogy az utóbbi száz évben fontos és határozott lépéseket tettünk a jó irányba” – idézte az államfő szavait az Agerpres hírügynökség.

A román állami hírügynökség az államfő kijelentését Kelemen Hunornak a centenáriummal kapcsolatos kijelentésére tett reagálásaként értelmezte. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével a Szabadság kolozsvári napilap augusztus 4-én közölt interjút. Ebben a politikus kijelentette: “a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte: az elmúlt évszázadban “folyamatosan újratermelődtek a félelmek. A románok attól félnek, hogy el akarjuk szakítani Erdélyt, a magyarok pedig attól tartanak, hogy a románok meg akarják fosztani őket az identitásuktól”.

Kelemen Hunor úgy vélte: hiba lenne, ha az erdélyi magyarság “sündisznóállásba” zárkózna a centenárium évében, ezért a szövetség konferenciákat szervez, és kiadványokkal készül felmutatni, hogy mivel járult hozzá a magyarság az elmúlt száz évben Erdély és Románia fejlődéséhez. Az RMDSZ azt a munkacímet adta centenáriumi programjának, hogy Ezer év Erdélyben, száz év Romániában.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Petíció: Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak!

Nyílt levél formájában petíciót indítunk a CitizenGo oldalán és támogatásával Szőcs Zoltán és Beke István, …

3 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  REMEK ” FEJLÉC”!! És milyen igaz ! Bár senki ne reménykedjen abban , lesz még egyszer “Nagymagyarország” , , mivel úgy összevegyítették a magyarokkal az un. anyanemzetbelieket , hogy alig van magyartöbbségű település , az autómiáért harcolni kell ! Az jár a bekebelezett magyaroknak ! Elég baj , hogy nem követelték az eu-s belépéskor , mert akkor talán meg lehetett volna kapniuk . De nem szabad feladni !

 2. Dávid Szaniszla

  Remekül gondolja az RMDSZ a feladatát. Igen ez egy nagyon frappáns cím “1000 év Erdélyben 100 év Romániában”. Lényeg az, hogy ott vagyunk, s ott is maradunk. Előre az Autonómiáért! Hajrá Erdély! Hajrá Székelyek!

 3. Peta Dragunovics

  Az erdélyi magyarok közül is sokan beálltak a Securitate soraiba.
  Titkosan – nyíltan – Korunk-történetek a (magyar és román) titkosszolgálatok működéséről címmel jelent meg tanulmány- és dokumentumkötet az erdélyi magyar irodalmi élet és a Securitate kapcsolatáról a kolozsvári Korunk – Komp-Press Kiadó gondozásában. Szász Zoltán történész szerint a kötet az erdélyi magyar értelmiség fájdalmas önreflexiója is, hiszen a magyarországiak az erdélyi magyarságot mindig valamilyen különb vagy tisztább magyarságnak tekintették, így sokkal megrázóbb, hogy soraikból oly sokan álltak be a román állambiztonság soraiba.

  Bővebben itt: http://mult-kor.hu/az-erdelyi-magyarok-kozul-is-sokan-bealltak-a-securitate-soraiba-20150109

  Oszt’ jó napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.