2021 március 2., kedd
Tomasz Sakiewitz

Ismét frigyre lép a lengyel és a magyar

Share

Tomasz SakiewitzSokkal inkább ideológiai, mintsem politikai pártszimpátián alapuló nézetkülönbségek osztják meg a lengyel népet – állítja Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska lengyel hetilap főszerkesztője. A szerkesztő arról beszélt a PolgárPortálnak, hogy a nemzeti ünnepünkön megjelent mintegy ötezer lengyel harmada a lap olvasói klubjainak szervezésében jött Budapestre.

– Pártfüggetlen tömeg jött el március 15-ei nemzeti ünnepünkre. Elmondható, hogy a lengyel ellenzék és a kormánypárti szimpatizánsok összetartanak egy esetleges uniós támadással szemben?

– Nagyon nehéz válaszolni erre a kérdésre, hiszen valószínű, hogy a tüntetésen nemcsak a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság hívei voltak jelen, hanem a kormányzó, nemzeti-liberális Polgári Platform szimpatizánsai is megjelentek. Az utazás szervezésében azonban egyik párt sem vett részt. Jövetelünk ötlete a Gazeta Polska-klubokban született és később csatlakoztak hozzájuk olyan polgári szervezetek, mint például a Lech Kaczynski Társadalmi Mozgalom. Mi nem kérdezzük meg a Gazeta Polska tagjaitól, hogy milyen politikai nézetűek, de közismert, hogy inkább jobboldali és konzervatív emberekről van szó. Lengyelországban más szempontokon alapul a politikai megosztottság, mint Magyarországon: nem kifejezetten a jobb- és baloldali erők különülnek el, inkább ideológiai megosztottság tapasztalható. Tagjaink között sok a jobboldali ember, azonban teljesen különbözően gondolkodnak például a szabadpiachoz való viszonyulásról. Természetesen ennek a döntő pontja, hogy miként vélekednek saját hazájukról és ebből a szempontból elmondható, hogy a baloldal kevésbé támogatja a nemzet érdekeit. Ebben hasonló a két ország helyzete.

– Miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek nemzeti ünnepünkön?

– A januári békemenetben több lengyel vett részt, és arról is értesültünk, hogy a magyarok nagyon lelkesen reagálnak az érkezésünkre. Ezért úgy döntöttünk, hogy kicsit szélesítjük ezt a kört. Becsléseink szerint mintegy ötezer lengyel volt a Kossuth téren és ebből mintegy két-háromezren a Gazeta Polska klubjainak szervezésében jöttek Budapestre.

– Milyen folytatást vár ettől a mozgalomtól?

– A jó házasságnak vannak szép napjai. Úgy gondolom, hogy mi most megújítjuk a lengyel–magyar hétszáz éves házassági esküt. Március 15-e kiváló alkalom volt arra, hogy felelevenítsük a két nép régi barátságát és tovább erősítsük.

Szilléry Éva

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Bori Zsuzsa

hhhh
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.