2019 augusztus 25., vasárnap
Az első magyar intézet is éppen Isztambulban állt fenn 1917-18-ban

Isztambulban is magyar intézet nyílik

Share

Az első magyar intézet is éppen Isztambulban állt fenn 1917-18-banAláírta az isztambuli Magyar Kulturális Intézet létrehozásáról szóló megállapodást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettessel a török metropoliszban – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken az MTI-t.

 

A közlés szerint Navracsics Tibor csütörtök érkezett kétnapos látogatásra Isztambulba, ahol török kollégájával aláírta a kulturális intézet nyitásáról, működtetéséről és tevékenységéről szóló kétoldalú megállapodást.

 

A Topkapi-palotában tartott találkozón mindkét fél kiemelte, hogy az intézetek létrehozása, egymás kultúrájának megismerése jobban erősíti a két ország, a két nemzet közötti kapcsolatot – olvasható az összegzésben, amely felidézi, hogy Törökország szeptember 12-én nyitotta meg a Yunus Emre Török Kulturális Intézetet Budapesten.

 

Navracsics Tibor az aláírást megelőző tárgyaláson felvetette a vízumkényszer eltörlését a két ország polgárainak könnyebb mozgása érdekében. Bekir Bozdag ígéretet tett a felvetés megoldására, valamint arra, hogy továbbítja azt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek, ugyanakkor Magyarország támogatását kérte Törökország Európai Unióba történő vízummentes utazásához.

 

A kormány október elején rendelte el 219,6 millió forint átcsoportosítását az isztambuli magyar intézet létrehozására. Akkor Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója az MTI-nek arról beszélt: az isztambuli magyar intézet megnyitása a kormányzat azon törekvésébe illeszkedik, hogy a magyar kultúrát az eddiginél is szélesebben tudják bemutatni a nemzetközi színtéren.

 

Törökország baráti nemzet, amellyel Magyarországnak szoros kapcsolatai vannak nemcsak politikai, hanem társadalmi szinten is. Az első magyar intézet is éppen Isztambulban állt fenn 1917-18-ban – hívta fel a figyelmet korábban Hatos Pál. Rámutatott, Törökország rendkívül dinamikusan fejlődik mind gazdasági, mind pedig kulturális értelemben. Hozzátette, a cél a magyar kultúra helyzetének újrapozícionálása Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosában: Isztambul vonzáskörzetében 18 millióan élnek, a város az európai dizájn, film, képző- és iparművészet egyik centruma.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.