2019 szeptember 18., szerda
Heisler Andrál, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke - fotó: Magocsi Márton - abcug.hu

Itt van a tizedik! Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is visszaadja kitüntetését

Share

Olybá tűnik, senki nem akar Bayer Zsolttal egy listán szerepelni, hiszen hétfő reggel  már tízen vannak a listán, akik visszaadják állami kitüntetésüket.

Még egy névvel bővült a lista, amin azok szerepelnek, akik visszaadják állami kitüntetésüket Bayer Zsolt elismerése miatt.

Miután csütörtökön Bayer Zsolt megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, eddig visszaadta kitüntetését:

Kaltenbach Jenő, volt ombudsman
Kenyeres István, biotechnológus
Tóth Bálint, matematikus professzor
Rózsa Péter, tévés és rádiós szerkesztő
Polgár András, üzletember
Péter Vladimir ötvös- és szobrászművész ás
Krausz Tamás, az Eszmélet szerkesztője

Hozzájuk csatlakozott Erdélyi Ágnes filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ELTE professzora és a Láthatatlan Kollégium alapítója, aki oktatói és tudományos munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést, amit hétfőn visszaküld Áder Jánosnak – írja a 444.hu.

Majd a színész Galkó Balázs Facebook posztjában közölte a hírt:

“A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJÉT, melyet 2011 március 15-én vettem át – mivel nem kívánok bizonyos emberekkel egy kalap alá tartozni – TISZTELETTEL VISSZAADOM! Galkóbalázs”

Most pedig Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Facebook oldalán jelentette be, hogy visszaadja az állami kitüntetését Bayer Zsolt miatt. A Mazsihisz elnöke indoklásában úgy fogalmazott –, nem kíván olyan emberrel egy közösségbe tartozni: „aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett.”

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökévé választásom előtt, 2011-ben kaptam meg „a magyar zsidó közösség érdekében végzett sokéves társadalmi munkám elismeréseként „A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje” elismerést.

Civilként tüntettek ki, s büszke voltam a díjra, s úgy gondoltam, erkölcsi értékét csak erősíti, hogy a díjazottak között sokféle emberrel, különböző nézeteket valló személyiségekkel, más-más politikai oldalt kedvelőkkel, egyházak széles skálájának képviselőivel kerültem laza közösségbe. A sokszínűség számomra érték, egymás nézeteinek tolerálása pedig Magyarország jövőjét jelenti.

Ma azonban ugyanannak a díjnak vagyok tulajdonosa, mint Bayer Zsolt. Ugyanannak, amit idén augusztus 20-án Bayer Zsolt is megkapott.  Egy ember, aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett. A sokszínűséget szeretem, a romboló szélsőségeket nem. Nem kívánok még virtuálisan sem egy közösségbe tartozni Bayer Zsolttal, ezért bejelentem, hogy a civilként megkapott díjamat felelős magyar állampolgárként visszaadom.

Döntésem személyes, nem kívánok befolyásolni senkit. Nem szeretnék megítélni egy korábbi kitüntetettet sem amiatt, hogy a díj visszaadásáról hogyan dönt. Ez mindenkinek személyes választása kell, hogy legyen. Szeretném, ha ezt mások is elfogadnák.” – írja az elnök.

Forrás: Polgárportál / 444.hu / 24.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

  1. Fazekas Tibor

    Szerintem ennek a Tíz embernek nem csak a címet kellene vissza adni hanem a pénzt is amit kaptak a címhez! Úgy már érdekesebb lenne!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.