2018 május 24., csütörtök
Izsák Balázs Marosvásárhelyen / MTI
Izsák Balázs Marosvásárhelyen / MTI

Izsák Balázs: megnyertük a felvonulásért vívott csatát

Share

Izsák Balázs szerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megnyerte a csatát a román hatóságokkal, és vonatkoztatási ponttá tette a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezést és felvonulást.

Az SZNT elnöke azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a székely szabadság napja szombati marosvásárhelyi rendezvényének katalán, baszk, olasz és erdélyi magyar szónokaival együtt tartott vasárnap Kolozsváron. Elmondta: az elmúlt öt évben perek egész során át kellett harcolni a román hatóságokkal a március 10-i tiltakozás jogáért. Ezt a csatát azonban megnyerték. Izsák Balázs az SZNT külügyi megbízottjának, Dabis Attilának a kitiltása kapcsán kijelentette: a román hatóságok nem ismerték még fel, hogy a nyomásgyakorlás éppen az ellentétes hatást váltja ki a székelyekből: megszilárdítja az akaratukat.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azt emelte ki, hogy szombaton a Marosvásárhelyen alakult és regionális célokat követő Szabad Emberek Pártja (POL) is üdvözölte a demonstrációt, és közösséget vállalt a székelységgel. Úgy vélte: ez a gesztus az erdélyi román-magyar összefogás irányába mutat. Megjegyezte Bukarest eddig sikerrel vert éket az erdélyi magyarok és románok közé, pedig a regionális román-magyar összefogásra nagy szükség van.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke úgy vélte: a román kormány destabilizálja Romániát azzal, hogy tagadja annak a párbeszédnek a fontosságát, amit az erdélyi magyarokkal kellene folytatnia az autonómiatörekvésektől.

Mind Jordi Xucla i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt spanyol alsóházi képviselője, mind Jokin Bildarratz Sorron, a Baszk Nemzeti Párt spanyol szenátusi tagja, mind pedig az olasz Gio Paolo Baglioni, az Európai Szabad Szövetség (EFA) brüsszeli irodájának a képviselője szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a székelyeket. Valamennyien azt hangoztatták, hogy az autonómia a demokrácia kiteljesedését jelenti.

Kérdésre válaszolva Tőkés László bejelentette: találkozót kezdeményez Románia elnökével és a parlament két házának elnökeivel, amelyeken Izsák Balázzsal együtt szeretné szembesíteni a vezetőket az erdélyi magyar autonómiaigényekkel. “Száz évvel ezelőtt (Erdély és Románia egyesülésének a románok általi kinyilvánításakor) minket nem kérdeztek meg a vágyainkról. Itt lenne az ideje, hogy száz év után megkérdezzenek” – tette hozzá.

Izsák Balázs úgy vélte: a román állam gyengeségére vall, hogy nem mer párbeszédet folytatni az autonómiáról. “Kívánom, hogy erősödjön meg a román állam, annyira, hogy felemelkedjen a párbeszéd színvonalára. Mi készek vagyunk a párbeszédre” – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Csíksomlyói Babba Mária

Szűz Mária, nálad béke van. Nem látni jöttem barokkos szobrod rikító színeit, nem jöttem, hogy …

3 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Kedves Izsák Balázs! Imádkoztam a székelyekért, hogy legyen sikeres és reméljük majd egyszer eredményes is a felvonulás. Isten áldása kisérje munkájukat! Tartsanak ki ebben a nehéz feladatban!

 2. Dékány Ilona

  Valamennyi székely –magyarnak ! Isten segítse a további összetartozásért vívott harcukat !
  Az évszázadok óta tartó ellenségeskedés csituljon végre ! Legyen egység elsősorban a székelyek körében , ami , ha szilárdul , könnyíti a küzdelmet a románokkal . Wass Albert írásaiból mindenki láthatja , hogyan vertek —és kik ? -éket -a székelység közé . Sajnos ezt ma is lehet tapasztalni . A kevertházasságok miatt egyre fogytán a tisztán székely család . A kivándorlás is megtizedelte őket . A maroknyi székely ismét megpróbálja a közösséget újrateremteni példásan . Ez dícséretes !

  ÖSSZETARTOZUNK ! A Magyar Kormány mindent megtesz —amit tehet !— , hogy sikerüljön az autónómiájukat elérni . IGAZ MAGYARJAINK ! SZÉKELYEK ! Feltöltődni Hozzátok járunk . Köszönjük !

 3. Nincs új a nap alatt! a Sztójay Döme (Kádár János, orr bán viktor) miniszterelnök vezette új kormány olyannyira megbízhatónak és együttműködőnek bizonyult, hogy a németek már áprilisban jelentősen csökkentették a megszálló erők létszámát.
  Német mintára az egész sajtó – vagyis a rádió, a nyomtatott sajtó és az MTI élére – egyetlen kormánybiztost neveztek ki Kolosváry-Borcsa Mihály újságíró személyében (Tájékoztatási Hivatal) A sajtó ezentúl kizárólag a magyar és a német, kormányhivatalos álláspontját és ideológiáját közvetíthette.
  Magyarország ettől a naptól kezdve egy kórházhoz hasonlít, ahol megjött a szavuk és bátorságuk az elmebetegeknek. Ápolók serege (német katonák) vigyáz arra, hogy az őrültek szabadon és biztonságban garázdálkodhassanak. Az ország felszabadulásának előestéjén Hitler felszabadítja az ország őrültjeit, hogy lehetőleg semmi se maradjon meg a felszabadulásra. Szabó Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.