2019 január 20., vasárnap
Izsák Balázs Marosvásárhelyen / MTI
Izsák Balázs Marosvásárhelyen / MTI

Izsák Balázs: megnyertük a felvonulásért vívott csatát

Share

Izsák Balázs szerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megnyerte a csatát a román hatóságokkal, és vonatkoztatási ponttá tette a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezést és felvonulást.

Az SZNT elnöke azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a székely szabadság napja szombati marosvásárhelyi rendezvényének katalán, baszk, olasz és erdélyi magyar szónokaival együtt tartott vasárnap Kolozsváron. Elmondta: az elmúlt öt évben perek egész során át kellett harcolni a román hatóságokkal a március 10-i tiltakozás jogáért. Ezt a csatát azonban megnyerték. Izsák Balázs az SZNT külügyi megbízottjának, Dabis Attilának a kitiltása kapcsán kijelentette: a román hatóságok nem ismerték még fel, hogy a nyomásgyakorlás éppen az ellentétes hatást váltja ki a székelyekből: megszilárdítja az akaratukat.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azt emelte ki, hogy szombaton a Marosvásárhelyen alakult és regionális célokat követő Szabad Emberek Pártja (POL) is üdvözölte a demonstrációt, és közösséget vállalt a székelységgel. Úgy vélte: ez a gesztus az erdélyi román-magyar összefogás irányába mutat. Megjegyezte Bukarest eddig sikerrel vert éket az erdélyi magyarok és románok közé, pedig a regionális román-magyar összefogásra nagy szükség van.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke úgy vélte: a román kormány destabilizálja Romániát azzal, hogy tagadja annak a párbeszédnek a fontosságát, amit az erdélyi magyarokkal kellene folytatnia az autonómiatörekvésektől.

Mind Jordi Xucla i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt spanyol alsóházi képviselője, mind Jokin Bildarratz Sorron, a Baszk Nemzeti Párt spanyol szenátusi tagja, mind pedig az olasz Gio Paolo Baglioni, az Európai Szabad Szövetség (EFA) brüsszeli irodájának a képviselője szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a székelyeket. Valamennyien azt hangoztatták, hogy az autonómia a demokrácia kiteljesedését jelenti.

Kérdésre válaszolva Tőkés László bejelentette: találkozót kezdeményez Románia elnökével és a parlament két házának elnökeivel, amelyeken Izsák Balázzsal együtt szeretné szembesíteni a vezetőket az erdélyi magyar autonómiaigényekkel. “Száz évvel ezelőtt (Erdély és Románia egyesülésének a románok általi kinyilvánításakor) minket nem kérdeztek meg a vágyainkról. Itt lenne az ideje, hogy száz év után megkérdezzenek” – tette hozzá.

Izsák Balázs úgy vélte: a román állam gyengeségére vall, hogy nem mer párbeszédet folytatni az autonómiáról. “Kívánom, hogy erősödjön meg a román állam, annyira, hogy felemelkedjen a párbeszéd színvonalára. Mi készek vagyunk a párbeszédre” – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Kedves Izsák Balázs! Imádkoztam a székelyekért, hogy legyen sikeres és reméljük majd egyszer eredményes is a felvonulás. Isten áldása kisérje munkájukat! Tartsanak ki ebben a nehéz feladatban!

  2. Dékány Ilona

    Valamennyi székely –magyarnak ! Isten segítse a további összetartozásért vívott harcukat !
    Az évszázadok óta tartó ellenségeskedés csituljon végre ! Legyen egység elsősorban a székelyek körében , ami , ha szilárdul , könnyíti a küzdelmet a románokkal . Wass Albert írásaiból mindenki láthatja , hogyan vertek —és kik ? -éket -a székelység közé . Sajnos ezt ma is lehet tapasztalni . A kevertházasságok miatt egyre fogytán a tisztán székely család . A kivándorlás is megtizedelte őket . A maroknyi székely ismét megpróbálja a közösséget újrateremteni példásan . Ez dícséretes !

    ÖSSZETARTOZUNK ! A Magyar Kormány mindent megtesz —amit tehet !— , hogy sikerüljön az autónómiájukat elérni . IGAZ MAGYARJAINK ! SZÉKELYEK ! Feltöltődni Hozzátok járunk . Köszönjük !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.