2021 szeptember 28., kedd
A bajai hajómalom

Jánoska-eresztés lesz szombaton Baján

Share

Május 12-én, szombaton rendezi meg a “Jánoska-eresztés” tradicionális ünnepét a Dunán a Bajai Hajómalom Egyesület. Ezen a napon tartják meg a találkozót a délvidéki Gombos településsel együtt a Magyarország-Szerbia IPA “Határon átnyúló együttműködési program” keretében.

A bajai hajómalomA “Jánoska-eresztés” Baja Duna közeli Szentjános városrészének több száz éves ünnepe. A halászok, molnárok, hajósok védőszentjének szobrát évente ezen a napon a szentjánosi képolnából – este – dereglyén felhozták a főtérre, fáklyás lampionos csónakokkal kísérve. A városháza előtt nagy mulatságot tartottak, hagyományosan egy hordó bort vertek csapra, és egész éjjel szólt a zene, pergett a tánc. A mostani ünnepnap folyamán kézművesekkel, játszóházzal várják az érdeklődő családokat, fiatalokat, idősebbeket, bajaiakat és vidékieket. A skanzennél a kemencét is befűtik, hogy ismerjék és tanulják a fiatalok a dunai kalácsok készítésének módját, és gyakorolhatják a bajai halászlétészta meggyúrását is. Fényképkiállításon láthatók a Duna Fotó Klub legszebb képei, melyek a Dunáról mesélnek. Az érdeklődők előadást hallgathatnak meg a Duna-stratégia és a civil szervezetek viszonyáról a bajai Eötvös József Főiskolán, s a nap folyamán a Türr-emlékműnél, a miniskanzen területén felállított színpadon magyar és szerb népdal- és néptáncegyüttesek lépnek fel.

A Dunán a 19. századtól a 20. század derekáig nagyon sok hajómalom működött, csak Baja térségében közel száz. Ez adta a magyarországi egyesületnek az ötletet, hogy megmutassa a mai fiataloknak, gyerekeknek, milyen volt egykor a Duna vízfolyása, és a folyón élő emberek miként hasznosították a víz erejét, anélkül hogy szennyezték volna a környezetüket, az életet jelentő folyót.

A Gombossal együtt EU-pályázaton nyert csaknem 85 ezer eurós uniós támogatásból a Bajai Hajómalom Egyesület meg tudja valósítani régi álmát: a működő hajómalom megépítését, s várhatóan még az idén elkészülhet a majdani malom őrlőszerkezete. A széles körű civil összefogás eredményeként megvalósult halászati miniskanzen tavaly őszi átadása óta rendkívül népszerű a bajaiak és az oda látogató turisták körében, és bíznak abban, hogy újabb pályázati forrásból a hajótestet is megépíttethetik belátható időn belül.

PP

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.