2020 július 8., szerda

Járóka Líviát jelölte az Európai Parlament alelnökének az Európai Néppárt

Share

Járóka Líviát, a Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselőjét jelölte az Európai Parlament egyik megüresedett alelnöki posztjára az Európai Néppárt (EPP).

Az uniós parlament néppárti frakciója magyar képviselőcsoportjának sajtószolgálata az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta: a frakció egyhangúlag támogatta a magyar képviselőcsoport Járóka Lívia jelölésére vonatkozó ajánlását.

Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét tölti be. Mostani alelnöki jelölésével egyben az Európai Számvevőszék tagjának kinevezett Peczné Gáll Ildikó távozásával megüresedett alelnöki tisztséget is betöltheti majd.

Pelczné Gáll Ildikót a magyar kormány jelölte az Európai Számvevőszék tagjának, és szeptember 1-től tölti be luxembourgi hivatalát.

Az alelnöki posztról szerdán szavaz az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Parlament 751 képviselőt számlál, akiket az Európai Unió 28 tagállamában választanak meg. A képviselői helyeket az egyes tagállamok lakosságának száma alapján osztják el. A képviselők politikai – és nem nemzeti – hovatartozásuk szerint alkotnak képviselőcsoportokat.

Az Európai Parlament elnöksége az uniós parlament elnökéből, 14 alelnökéből és a parlament által két és fél évre választott, tisztségében megújítható 5  kvesztorból áll.  Ők a képviselőket közvetlenül érintő hivatali, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, és részt vesznek az EP elnökségének ülésein is.

Az elnökség az uniós parlament szabályszerű működéséért felelős szerv. Hatáskörébe tartozik az Európai Parlament előzetes költségvetésének felállítása és mindennemű hivatali, személyzeti és szervezeti kérdés rendezése.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.