2018 június 25., hétfő
MTI Fotó: Kovács Tamás

Jelentősen nőtt a magyar nyelv iránti érdeklődés Kárpátalján

Share

Jelentősen nőtt Kárpátalján a magyar nyelv iránti érdeklődés – mondta a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kedden a zánkai Erzsébet-táborban, ahol magyarul tanuló ukrán gyerekekkel találkozott.

Grezsa István elmondta: a magyar nyelv iránti érdeklődés még a világnyelvnek számító angol nyelv irántit is megelőzi Kárpátalján. A most zárult tanévben 1235 ukrán gyermek tanult kárpátaljai ukrán iskolákban magyarul – tette hozzá. A kormánybiztos arról is beszélt: a hatályos ukrán törvények szerint ha öt szülő kéri, hogy gyermeke magyarul tanulhasson, Kárpátalja bármelyik iskolájában kötelesek megszervezni a magyarórákat. Egyre több helyen igénylik ezt a szülők, olyan helyeken is, ahol a közösségben már nem vagy alig beszélnek magyarul – tette hozzá.

Rajtuk kívül az önkéntes felnőttképzés júliusban induló turnusára több mint négyezer felnőtt jelentkezett, hogy Kárpátalja 62 helyszínén négyhónapos intenzív nyelvi kurzus keretében magyarul tanuljon – mondta Grezsa István. A zánkai nyelvi táborban két turnusban 440 olyan kárpátaljai ukrán gyerek üdül, aki magyarul is tanul. Turnusonként harminc tanár kíséri őket, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Beregszászra kihelyezett, a magyart mint idegen nyelvet oktató képzésében részt vevők is segítik a táboroztatásukat.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A kormánybiztos kiemelte: Magyarország az elmúlt években több ezer ukrajnai gyermeket táboroztatott részben az Erzsébet-táborokban és a Velencei-tó partján. Egy részük a kelet-ukrajnai háborúkban megsérült vagy elhunyt ukránok gyermekei közül került ki, és lassan tizedik esztendejéhez közeledik az a Kárpátalját fokozottan támogató magyarországi nemzetpolitikai program, ami az ott élő rászoruló magyar diákoknak nyújt üdülési lehetőséget az anyaországban.

Az ukrán nép értékeli Magyarország gesztusát – jelentette ki Zánkán Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló. Hozzátette: az ukránok úgy érzik, Magyarország igaz szomszédként viselkedett, baráti kezet nyújtott a legdrámaibb időkben nekik. Hartyányi Jaroszlava szerint örömteli, hogy az Erzsébet táborban a kárpátaljai magyar gyermekek mellett magyarul tanuló ukrán gyermekek is nyaralnak, mert a nyelvet megtanuló ukrán gyermekek barátai lesznek Magyarországnak és viszik tovább a magyar kultúrát is.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

A jó magyar-ukrán kapcsolatokban „vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.