2018 április 20., péntek
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszél a Rákóczi Szövetség által szervezett, a vajdasági és partiumi szavazási hajlandóságról tartott sajtótájékoztatón Szegeden 2018. március 22-én. Mellette B. Nagy László, a Fidesz országgyűlési képviselője (b3), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke (b2) és Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Temes megyei elnöke (b), valamint Bartók Csaba, a Fidesz-KDNP székelyföldi születésű országgyűlési képviselőjelöltje (j). MTI Fotó: Rosta Tibor

Jelentősen nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban

Share

Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban élő magyarok körében – közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke csütörtökön Szegeden.

Pásztor István a Rákóczi Szövetség által szervezett sajtótájékoztatón azt mondta, az április 8-i országgyűlési választás nem csak magyarországi ügy.

A VMSZ az elmúlt hónapokban jelentős erőket mozgósított a regisztráció érdekében, a névjegyzékbe vettek közül legalább 60 ezren a Vajdaságban élnek. Az aktivisták az azonosító nyilatkozat sikeres kitöltéséhez is segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy mindenki érvényesen adhassa le szavazatát – tudatta a pártelnök.

Pásztor István arra biztatta a vajdasági magyarokat, hogy a párt stratégiai partnere, a Fidesz-KDNP listájára adják le szavazatukat. Közölte, a közös nemzetpolitika továbbvitele a határon túli magyarság elemi érdeke. A szerb-magyar kapcsolatok konszolidálásának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, ennek továbbvitelére a Fidesz-KDNP jelenti a garanciát – tette hozzá.

Pásztor István úgy fogalmazott, a magyar állampolgárok elemi érdeke, hogy Magyarország politikailag stabil ország legyen, ezt egyedül a Fidesz-KDNP képes biztosítani. Egy ellenzéki győzelem esetén a magyar belpolitika szerintük olyan mértékben destabilizálódhat, hogy annak messzemenő következményei lehetnek nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl élőkre is.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke közölte, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjai segítséget nyújtottak az embereknek a regisztrációhoz.

A névjegyzékbe vett határon túli magyarok száma várhatóan kétszerese lesz a négy évvel ezelőttinek. Akkor egy mandátumról döntöttek, ez a becslések szerint most kettő vagy három lehet – tudatta a politikus.

Toró T. Tibor szerint hamisak azok az érvek, amelyek vitatják a külhoniak szavazati jogát, hiszen az Országgyűlés nemzetpolitikai ügyekkel és a határon túliak mindennapi életét is érintő kérdésekkel foglalkozik.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a levélben szavazók regisztrációs határideje március 24-én 16 órakor lejár. Eddig mintegy 451 ezer kérelem érkezett be, több mint 372 ezer választót már névjegyzékbe is vettek.

A képviselő elmondta, hétfőn elkezdődött a választási csomagok postázása az eddig regisztráltaknak. Az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a szavazataikat feladhatják postán, leadhatják a külképviseleteken vagy Magyarországon az egyéni választókerületi választási irodákban.

Bartók Csaba, a Fidesz-KDNP székelyföldi születésű országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott. a rendszerváltás nem hozott igazi áttörést a határon túli magyarok ügyében, bár az első Orbán-kormány idején voltak próbálkozások, a valós változás 2010-ben indulhatott el. Kijelentette, a határon túli magyarok nélkül Magyarország sokkal szegényebb lenne, talán nem is létezne már.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Népszavazási aláírásgyűjtés indul Nagy-Romániáért

A Centenárium Szövetség ernyője alá tartozó több mint 130 egyesület és kezdeményező csoport elkezdett egy …

4 hozzászólás

 1. Aki nem ide adózik, mért ugat sorsunkba bele? EL HÜLYÍTETT FIDESZ majmok!

 2. Dékány Ilona

  Hogy ki az elhülyített ” bíró úr ” , az majd kiderül április 8-án !
  Az elcsatolt területeken élők pedig testvéreink még akkor is , ha a szolibeknek ez nem tetszik .
  ÖSSZETARTOZUNK , mint a szívünk két oldala . Aki nem így érez , az nem magyar , csupán magyarul beszél . Azoknak kellett volna odaát maradni valahol a Kárpátokon túl , ahová az oláhok hurcolták a székelyeket egykor . ! Megtudnák , hogy milyen az élet ott .
  Minden határon túlinak joga van szavazni —beleszólni — , az anyaország életébe ! A Magyar Kormány —ami mostmár nemzeti !— minden magyarért felelős . Ezért tehát elvárható a támogatás minden magyartól ! DE: Ezt tudják is mindazok , akik MAGYAROK !

  • Miért csak utólag?
   Mért csak utólag, tudunk rájönni
   Miniszterelnök, lehet egy senki,
   Fajankó, embernek is utolsó,
   Ezerszer különb, meg bujdosó!
   Gömbös, Szálasi, Rákosi, Kádár,
   Sok aljas, hazaáruló, szamár!
   Ideológia csecsen nevelkedett,
   Uralt népnek, aljas ellensége lett!

 3. Ostobáknak! Önismerethez!
  Az expressz asszimiláltak közül egyeseknek szerénytelensége és illetéktelen, nagy -hangúsága némely magyar ügyekben természetesen nem ismer határt, ugyanúgy, ahogy a születési hibában szenvedő ember előkelősködése sokszor határtalan. Belőlük kerül ki az a dzsentroid típus, mely dzsentribb a dzsentrinél, az a hon fitípus, aki hazafiasabb minden ősmagyarnál, belőlük kerül ki a fajmagyarság jogainak minden olyan türelmetlen hirdetője, akinek a fajmagyarsághoz faji alapon pontosan ugyanaz a kapcsolata, mint a faj zsidónak. Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy fajmagyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik meg részegedvén a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők merik »félteni« a magyar fajtát például a fajmagyar parasztság választójogától. Szabó Miklós szociográfiákat író! Ma a FIDESZES Galíciai csavargó fiairól Cifra nyomorúságról írhatna!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.